MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTBroute TOP10 bijgewerkt 11-07-2020

  • zaterdag 11 juli 2020

De TOP10 is weer bijgewerkt.  Op plaats 1 Lochem gevolgd door op plaats 2 Maastricht (St.Pietersberg) en op de 3e plaats Rhenen (Kwintelooijen).

MTBroute TOP10 bijgewerkt 11-07-2020

Gebruik je gezonde verstand 

De coronamaatregelen zijn sinds 1 juli versoepeld maar het is nog steeds van belang je aan de volgende regels te houden:

 

  • Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten.
  • Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.
  • Rijd behoudend: neem niet onnodig risico's.


Tenslotte

  • Draag altijd een Helm!

 

Goed weekend!


 

Rang Plaats Provincie Afstand Hoogtem. Score
1 Lochem Gelderland 15,3 km 280 m 4,62
2 Maastricht (St-Pietersberg-Observant) Limburg 4,9 km 171 m 4,54
3 Rhenen (Kwintelooijen) Utrecht 3,2 km 151 m 4,53
4 Schoorl Noord-Holland 14,2 km 302 m 4,47
5 Groesbeek Gelderland 14,9 km 403 m 4,44
6 Netersel Noord-Brabant 3,7 km 101 m 4,44
7 Nijmegen Gelderland 14,3 km 359 m 4,44
8 Amerongen Utrecht 18,4 km 374 m 4,38
9 Hellendoorn Overijssel 17,0 km 237 m 4,36
10 Leersum Utrecht 18,7 km 327 m 4,33

 

De TOP 10 is samengesteld door middel van de reacties van bezoekers op MTBroutesNL. Vanuit de laatste 20 beoordelingen wordt het gemiddelde berekend. Wil je ook een meedoen aan deze rating? Vul dan het route beoordelingsformulier in!

Samen schonen we het bos op!

  • vrijdag 10 juli 2020

Noteer alvast in je agenda!
12 september: Samen schonen we het bos op


Grootste ergernis van gebruikers van het bos is zwerfafval. Maar ook overlast en schade van en door MTB'ers staat hoog op het lijstje. Dat is niet altijd terecht. 

 

Samen schonen we het bos op!

 

Om een tegengeluid te geven, ruimt Bart Brentjens op 12 september samen met MTB-verenigingen en onderhoudsgroepen  het zwerfafval op dat langs de wandelpaden ligt. MTB-verenigingen en onderhoudsgroepen ontvangen hierover binnenkort meer informatie over. Wil je meedoen? Stuur dan alvast een mail naar Eric Kuijt.

Classificatiesysteem voor MTBroutes

  • donderdag 9 juli 2020

Op donderdag 9 juli onthulde Olympisch en wereldkampioen kampioen Bart Brentjens en wethouder gemeente Valkenburg aan de Geul, Claudia Bisschops bij Landal Kasteeldomein de Cauberg het nieuwe classificatiesysteem voor de Zuid-Limburgse mtb-routes. Dit netwerk biedt voor elk niveau mountainbiker een geschikte route. Vanuit de gebruikers en clubs kwam echter de wens om de zwaarte van de route aan te duiden.

Classificatiesysteem voor MTBroutes

 

Jean Debeij, secretaris van MOZL, legt uit: “We hebben op verschillende manieren contact met de gebruikers van de routes. Dit zijn gevorderde mountainbikers en liefhebbers die af en toe op de fiets stappen, maar ook mensen die nog nooit eerder in Limburg op de mountainbike zijn gestapt. Met name deze laatste groep vraagt om meer informatie. Niet iedereen kan of wil een technisch en fysiek zware route fietsen, zoals de Sint Pietersberg-route in Maastricht of de NK-parcoursen in Landgraaf en Sittard. Een systeem dat de zwaarte aangeeft verschaft duidelijkheid en geeft mensen een bruikbaar instrument in handen om een te gekke dag op de mountainbike in Zuid-Limburg te plannen.”

 

Ook Anya Niewierra, directeur Visit Zuid-Limburg, is positief over de introductie van het classificatiesysteem: “De mtb-infrastructuur is een belangrijk onderdeel van het Zuid-Limburgse toeristisch aanbod en het is belangrijk dat de regio op dit vlak kwalitatief en innovatief stappen blijft maken. Door een eenduidig classificatiesysteem kunnen toeristen zich vooraf een beeld vormen van de routes en uiteindelijk op maat gebruik maken van ons uitgebreide netwerk.”

 

 

Samen met de mtb-clubs heeft MOZL de verschillende routes voorzien van een heldere classificatie. Een classificatie die informatie geeft aan de gebruiker over de zwaarte van de route. Dit systeem is vergelijkbaar met de skipistes, waarbij met kleuren wordt gewerkt. De zwaarte wordt bepaald door de mate van techniek die vereist is om de route af te leggen, de fysieke gesteldheid van de route (percentage singletracks, percentage asfalt, hoogtemeters) en de lengte van de route. Voor de mtb-routes in Zuid-Limburg gaat deze classificatie er als volgt uitzien:

 

Zwart = Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.
Rood = Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers.
Blauw = Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.
Groen = Geschikt voor beginnende mountainbikers en voor gravelers.