MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Onderhoud MTBroutes 2021 week #2

  • dinsdag 19 januari 2021
Door de toegenomen toeristische druk en het natte weer van de afgelopen weken is er veel schade ontstaan. De beperkende corona maatregelen maakt het werken met grote groepen vrijwilligers lastig. Ondanks dat wordt er nog steeds goed werk geleverd door de vele vrijwilligers. 
Hulde aan de vrijwilligers.
Onderhoud MTBroutes 2021 week #2

MTBroute Westerschouwen

Op de fb-pagina van Boswachterij Westerschouwen vonden we deze foto's met het onderschrift: 'Gisterochtend de handen uit de mouwen om een stukje parcour op te knappen.'

 

 

MTBroute Hellendoorn-Nijverdal
De trailcrew van Hellendoorn-Nijverdal is ook deze week weer volop bezig geweest. De Vlonder op Track Kalvenhaar is aan beide zijden verlengd ivm wateroverlast aan begin en eind. Tevens andere watergaten gedempt.

 

 

 

MTBroute Urk
Afgelopen zaterdag is door geweldige vrijwilligers een (nat) gedeelte van fase 2 gebruiksklaar gemaakt.

 

 

 

MTBroute Oosterhout
De komende dagen zijn wij druk met herstelwerkzaamheden aan de tracks als gevolg van hevige regenval in combinatie met de drukte op de tracks. Om de tracks in goede staat te houden verzoeken we iedereen om na hevige regenbuien de tracks te mijden.

 

 

 

MTBroutes Groesbeek
Op dit moment is er een omleiding actief op de paarse route (Groesbeek) vanwege houtkap. De houtkap is nu klaar en dat betekent dat we mogen herstellen! Zoals je op de beelden ziet is het niet veilig om de route direct te openen. Daarom gaan vrijwilligers de komende tijd in tweetallen opruimen en herstellen.

 

 

 

MTBroute Sibculo
Een route die we eigenlijk elke week tegen komen met foto's van onderhoud. Of het nu uitbreiding of verbetering van de route is, er wordt altijd hard aan de route gewerkt.

 

 

 

MTBroute Sibculo #2
Afgelopen weekend zijn enkele redactie leden van MTBroutesNL naar Sibculo getogen, niet op de fiets maar gewandeld rond de route. En dan vallen ook andere dingen op, zoals de borden en hekken die geplaatst zijn om wandelaars te wijzen op de mountainbikeroute. Hiermee wordt veel ergernis voorkomen! Ook kwamen we gewonnen plaquette van MTB Trail Awards 2019 tegen voor Responsible Riding (Trail Etiquette).

 

 

 

MTBroute Den Haag (Uithof)
Ook in Den Haag wordt er alles gedaan om de goede verstandhouding tussen wandelaars en MTB-ers te bewerkstelligen. Misschien een beetje veel bordjes, maar de boodschap is duidelijk.

Vlog #17 Een weekend Zuid-Veluwe

  • maandag 18 januari 2021

André was een weekend op de Veluwe en heeft zijn best gedaan om elke dag een andere (mountainbike) invulling te geven. En dat is daar heel goed mogelijk!

 

André (MTB_Challenge) maakt voor zijn "Challenge" video's van alle Nederlandse MTBroutes. Inmiddels ligt het aantal vastgelegde MTBroute-video's ver boven de 120.  Bovendien is André de 'huis cineast' van MTBroutes.nl. Zijn video's staan bij alle route detailpagina's.

Vlog #17 Een weekend Zuid-Veluwe

(De kinderen in de video zijn met toestemming van hun vader op beeld gezet.)


 

 

Wil je geen van de video's missen of ze allemaal nog eens bekijken?  Abonneer je dan op het YouTube kanaal van: MTB_Challenge Klik HIER!

en... geef dan de video's een duimpje!

MTBers uit Vledder leggen zelf routes aan

  • maandag 18 januari 2021

Vledder - In de omgeving van Doldersum wordt binnenkort gestart met de aanleg van een nieuwe mountainbikeroute. De route, die aangelegd wordt door vrijwilligers van de Vledderse Race & MTB club FietsZe, gaat onderdeel uitmaken van een nieuw 55 kilometer lang netwerk van mountainbikeroutes in Vledder en omgeving.


Race & MTB club FietsZe is in 2018 opgericht door een groep fietsers uit Vledder en omliggende dorpen. De leden, die niet alleen in Vledder wonen maar ook in de Stellingwerven, maken vaak gebruik van de routes in de omringende dorpen. Maar omdat er ook behoefte is aan routes dichterbij huis, hebben ze nu zelf het initiatief genomen om mtb-routes aan te leggen in Vledder. „Rondom Vledder waren er nog geen voorzieningen voor mountainbikers, terwijl de omgeving daar uitermate geschikt voor is. Wij willen, samen met andere gebruikers, genieten van de mooie omgeving”, zo zegt FietsZe-voorzitter Pieter Bosma.

 

MTBers uit Vledder leggen zelf routes aan

 

Het plan wordt ondersteund door de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld. De routes komen hoofdzakelijk te liggen op de terreinen van de Maatschappij van Weldadigheid, Staatsbosbeheer en stichting Het Drentse Landschap en worden voor zowel leden als niet-leden toegankelijk.

 

Sterke groei
Mountainbiken maakt in Drenthe een sterke groei door en kan een substantiële bijdrage leveren aan de fietsambities van bijvoorbeeld de provincie. Ook deze coronatijd bewijst dat sporten en bewegen in de openbare ruimte belangrijk is. Bij de aanleg van de mtb-routes is ook aandacht voor mensen met een beperking. De gemeente Westerveld heeft het VN-verdrag van rechten van mensen met een beperking geratificeerd. „Om iedereen de mogelijkheid te bieden te genieten van de nieuw aan te leggen mtb-route wordt voor deze doelgroep een aangepast parcours gerealiseerd. Het Platform Gehandicapten Westerveld en Sport Drenthe zijn blij dat er ook voor deze doelgroep aandacht is.”

 

Op de aan te leggen mtb-routes wordt de veiligheid voor de rijders en andere gebruikers zoveel mogelijk gewaarborgd. Daarbij hanteert de club als uitgangspunt, dat de zorg voor een verantwoord gebruik van de omgeving belangrijk is. „Met respect voor de natuur en voor de medegebruikers van het gebied”, zo besluit voorzitter Bosma.

Bron: SteenwijkerCourant