MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Kleurcodes voor moeilijkheidsgraad MTBroutes

  • vrijdag 18 juni 2021

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen vanaf vandaag bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Kleurcodes voor moeilijkheidsgraad MTBroutes

Als je gaat mountainbiken, is het handig als je weet wat je te wachten staat. Krijg je veel obstakels zoals boomwortels en afdalingen, onder je wielen? Of rijd je over slingerende singletracks? Wielersportbond NTFU heeft de oplossing. Net als in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van de routes aan. De NTFU rolt het kleurensysteem landelijk uit en hangt vrijdag 18 juni 2021 de eerste bordjes op bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

 

 

 

Van makkelijk tot moeilijk
Met het kleurensysteem hoopt wielersportbond NTFU dat de nieuwe bebording leidt tot minder ongevallen. Eric Kuijt van wielersportbond NTFU: “Het systeem werkt zo. Op groene routes komen weinig singletracks voor. Deze zijn als je weinig ervaring hebt prima te doen. Blauw is de gemiddelde route waar iedereen met een beetje mountainbike-ervaring kan fietsen. De blauwe route heeft veel singletracks. Rode en zwarte routes komen niet veel voor, maar de ervaren mountainbiker die hier specifiek naar op zoek is, weet meteen waar hij/zij moet zijn. Zo is er voor elke type mountainbiker een geschikte route en draagt het kleurensysteem bij aan de veiligheid.”

 

Het juiste pad
Op de bestaande MTB-routes komt er op de bewegwijzeringspaaltjes een extra bord bij met de moeilijkheidsgraad. Kuijt: “De borden met het internationale MTB-teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. De kleurcodering hangt daaronder. Volg je de kleurcodering én de bewegwijzering, dan voorkom je dat je onverwacht op een technisch zware route komt.”

 

Geen verrassingen
Voor Benno Brand, wethouder Dinkelland met portefeuille Recreatie en Toerisme en lid van het dagelijks bestuur Regio Twente, komt het kleurensysteem als geroepen. “Net als in andere regio’s is de drukte op het MTB-netwerk in Twente behoorlijk toegenomen. Een deel van de route op Het Hulsbeek in Oldenzaal hebben we moeten afsluiten vanwege meerdere ongelukken op moeilijke passages. Ondanks de extra waarschuwingsbordjes bij de hindernissen was het blijkbaar niet duidelijk genoeg voor mountainbikers wat ze betekenen. Met de classificatie op bewegwijzering, panelen en in de media gaan we de bewustwording sterk vergroten.”

 

zie ook: "Moeilijkheidsgraad routes"


Bron: NTFU

Bike Camp

  • vrijdag 18 juni 2021

SPORT CAMPS | ZOMERKAMPEN IN GELDERLAND

12 - 14 jaar   14 - 16 jaar

Bike Camp

Mountainbiken, BMX-fietsen en pumptracken. Tijdens het Bike Camp staat alles in het teken van fietsen! Daarnaast worden er de hele week leuke outdooractiviteiten gedaan en is er s'avonds tijd om te chillen bij het kampvuur! Met Mountainbiken pakken we de mooiste routes in de Achterhoek, gaan we naar de BMX-baan van Doetinchem en kunnen we Pumptracken op de pumptrackbaan van Montferland. 

 

  MTB   BMX
  Pumptrack   outdooractiviteiten
  avondactiviteit   zwembad
  chillen   workshop onderhoud

 

 

Het Bike Camp staat bol van MTB-plezier en fiets-avontuur. Markant Outdoorcentrum ligt in  het Walhalla van de Mountainbike routes zoals route van Zeddam en Lochem. Iedere dag ga je een activiteit doen dat te maken heeft met fietsen!  Mountainbiken, Pumptrack en BMX-fietsen. Het zit er allemaal in. Met name bij het mountainbiken gaan we juist ook uitgebreid in op de techniek die we oefenen op de tracks in onze omgeving van de Achterhoek. 

 

Op het einde van dit fiets-Kamp ben jij op de hoogte van alle technieken en heb je gewerkt aan je fiets conditie! Vind je het gaaf spannende tracks te fietsen? Dan ben je bij dit Bike-Camp helemaal op de juiste plek!

 

Een maand trainen en leven als PRO (deel 4)

  • donderdag 17 juni 2021

André (MTB_Challenge) ging een maand trainen en leven als professional mountainbiker. Een maand lang hard werken, toewijding, ups en downs. André is blij dat hij het met jullie kan gaan delen! Vandaag de derde video online!

 

In deze aflevering zie je mijn herstelroutine, wat tegenslag en veel trainingen! Ook blik ik even terug op de eerste week als pro.

 

Let’s go!

Een maand trainen en leven als PRO (deel 4)

Deze serie is geheel op eigen initiatief van André gemaakt en bevat geen betaalde sponsoring. Wel kreeg hij support door kennis en producten van:

 

 

Veel kijkplezier!

 

 

Wil je geen van de video's missen of ze allemaal nog eens bekijken?  Abonneer je dan op het YouTube kanaal van: MTB_Challenge Klik HIER!

en... geef dan de video's een duimpje!