MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Hoogtemeters

Hoogtemeters is nogal een ‘dingetje’ voor veel mtb-ers. Hoe meer hoogtemeters, hoe stoerder je rit. Het vervelende is dat er nogal wat verschillen zijn bij de diverse meetmethodes.

 

 

GPS-apparaten kunnen de hoogte op twee manieren vaststellen. De meest voorkomende is met een ingebouwde barometrische hoogtemeter. De GPS meet de veranderingen in de luchtdruk om veranderingen in hoogte te berekenen. Maar luchtdruk verandert op basis van het weer en de temperatuur, dus er zijn altijd afwijkingen. Hoogtemeters zijn hierbij dus altijd relatief en niet absoluut. Laat een GPS maar eens op een tafel achter je huis liggen en hou gedurende een uur de hoogtemeters eens in de gaten. Je zult zien dat de waarde aardig schommelt.

 

Ook kunnen hoogtes berekent worden met GoogleMaps. Deze meetgegevens worden vastgesteld door middel van satelliet metingen. Google zelf geeft aan dat kleine hoogteverschillen niet worden weergegeven. Dus dat kleine heuveltje van 3 a 5 meter wordt als vlak gezien. Ook kun je voorstellen dat metingen vanuit de lucht, met name in dicht beboste gebieden niet nauwkeurig kunnen zijn. Dus ook hierbij zijn weer verschillen mogelijk.

 

 

Op meerdere websites kun je de hoogte laten herrekenen. Ook die maken gebruik van satelietberekeningen. Het is opvallend dat met hetzelfde trackbestand er ten opzichte van GoogleMaps ook verschillen in de hoogtes te zien zijn.

 

Hoe berekent MTBroutesNL de hoogtemeters.
De trackbestanden die wij aangeboden krijgen verschillen nogal, soms zijn die gemaakt met een gps, soms met een tekenprogramma (bijvoorbeeld QGIS) en soms ook een handmatig bijgewerkt met Garmin's BaseCamp. Bij de laatste twee zijn er geen of slechts gedeeltelijk hoogtegegevens en dan ontstaan er ook verschillen.

 

Sinds enige tijd verwijderen wij alle hoogtemeters uit een gps-track en berekenen die dan opnieuw. Wij doen dit dan met het programma JaVaWa RTWtool en maken dan gebruik van de AHN gegevens. (Actueel Hoogtebestand Nederland) De AHN gegevens zijn hoogtemeters die vanaf de grond gemeten zijn met een gemiddelde van acht hoogtemetingen per vierkante meter. Met andere woorden heel nauwkeurig. Op de website van AHN (www.ahn.nl) vind je een viewer waarin je elk adres van Nederland de hoogtegegevens kunt opvragen.