MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Moeilijkheidsgraad routes

Kleurcodes voor moeilijkheidsgraad

Een classificatie die informatie geeft aan de gebruiker over de zwaarte van de route. Dit systeem is vergelijkbaar met de skipistes, waarbij met kleuren wordt gewerkt. De zwaarte wordt bepaald door de mate van techniek die vereist is om de route af te leggen, de fysieke gesteldheid van de route (percentage singletracks, percentage asfalt, hoogtemeters) en de lengte van de route.


Onderweg geven nieuwe gekleurde bordjes langs de route de moeilijkheidsgraad aan. Een route heeft één kleur voor de moeilijkheidsgraad. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk.

 

Op groene routes zullen weinig singletracks voorkomen en deze zijn dus prima als je een beginner bent. Rode en zwarte routes komen niet vaak voor in Nederland, maar de ervaren mountainbiker die hier specifiek naar op zoek is, weet straks meteen waar ‘ie moet zijn. Zo wordt elke type mountainbiker serieus genomen én draagt het classificatiesysteem bij aan de veiligheid op de routes. De kans dat je onverwacht north shores en rock gardens tegenkomt, wordt namelijk een stuk kleiner.

 

Parallelle paden met een afwijkende moeilijkheidsgraad worden afzonderlijk uitgepijld met de betreffende kleur. Een route kan dus bijvoorbeeld de kleur blauw hebben, met rode en zwarte parallelle paden.

 

 • Groen (makkelijk)
  Geschikt voor beginnende mountainbikers en voor gravelers.
 • Blauw (gemiddeld)
  Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.
 • Rood (moeilijk)
  Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers.
 • Zwart (zeer moeilijk)
  Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.