MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties.

 

Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.


De Buitencode bestaat uit vijf simpele regels en geldt voor mountainbikers, ruiters, wandelaars, hardlopers, trailrunners en vissers:

  1. Respecteer de natuur
  2. Houd je aan de toegangregels
  3. Geef elkaar de ruimte
  4. Wees vriendelijk
  5. Spreek elkaar aan

 

 

Waarom is de Buitencode belangrijk voor mountainbikers?

De meeste mountainbikers houden rekening met anderen én de natuur. Niet elke biker kent echter de gedragsregels in de natuur en op de MTB-routes. Deze kleine groep verpest het voor de rest; ongewenst gedrag heeft z'n weerslag op de hele mountainbikesport. Mountainbikers komen bijvoorbeeld negatief in het nieuws waardoor andere recreanten - onterecht - een negatief beeld van alle bikers krijgen. Dit kan weer tot gevolg hebben dat in sommige gebieden, waar spanningen tussen gebruikers zijn en/of er schade aan de natuur is, delen van MTB-routes gesloten dreigen te worden.

 

 

1. Respecteer de natuur

Maak geen lawaai en neem je afval mee.

Maak geen onnodig lawaai. Je verstoort de rust van andere recreanten en dieren in het bos.
Train in kleine groepen. Dit komt minder intimiderend over op andere recreanten én is veiliger.
Gooi je afval in de afvalbak of – wanneer deze er niet is of vol is – neem het mee naar huis. Ook die banaan en sportreep.
Rem rustig om de ondergrond te sparen. Ook de vrijwilligers die MTB-routes onderhouden, zullen je dankbaar zijn.
Geef alleen overdag je bike de sporen. Tussen zonsondergang en zonsopkomst is het betreden van de meeste natuurgebieden verboden (voor iedereen). Dit geeft dieren de kans om rustig te slapen of ongestoord hun kostje bij elkaar te scharrelen.
Sla een weekje over als het langdurig of intensief geregend heeft; de route kan zich herstellen van het vele water. Dit noemen we trailrespect.

 

2. Houd je aan de toegangregels

Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

Je mag niet overal vrij fietsen. Check daarom de toegangsborden - die bij de diverse ingangen van een gebied staan.
Houd je ook aan deze regels. Blijf op de voor jou bestemde paden: een MTB-route herken je aan het internationale MTB-teken (een driehoekje met daaronder twee rondjes).

 

3. Geef elkaar de ruimte

Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

Nader je een ruiter of wandelaar? Minder vaart en laat horen (stem of bel) dat je eraan komt.
Pas je snelheid aan op de omgeving. Minder vaart op drukke plekken, bij oversteekplaatsen of als je andere recreanten nadert.
Haal (langzamere) medebikers alleen in als het veilig kan. Dat betekent afremmen en aangeven dat je er langs wilt. Passeren doe je pas op een breder stuk of op het moment dat je fietsende collega ruimte maakt.

 

4. Wees vriendelijk

Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

Groet elkaar vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.
Heb begrip voor de natuurbeleving van anderen. Iedereen geniet op zijn of haar manier van de natuur. De een doet dit door zo hard mogelijk over singletrackts te slingeren, terwijl de andere op zijn dooie akkertje over een bospad sloft. Houd rekening met verschillen en blijf vriendelijk.

 

5. Spreek elkaar aan

Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

Informeer elkaar over de Buitencode, bijvoorbeeld als je op pad bent met vrienden/vriendinnen die de gedragsregels niet kennen of volgen.
Spreek ook andere bikers en bosgebruikers vriendelijk en respectvol op hun gedrag aan.


De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.