MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTBroutes.nl historie

  • woensdag 27 december 2023

We krijgen wel eens vragen als: "Hoe zit dat nu precies met de ontwikkeling van het aantal routes en met hoeveel routes zijn jullie precies gestart". ... en eigenlijk wisten we dat zelf niet zo goed meer.

MTBroutes.nl historie

De website Wayback Machine heeft ons geholpen om ons geheugen weer een beetje op te frissen. Intern hadden we al de discussie of we nu in 1999 of 2000 met Mtbroutes.nl zijn begonnen. Het is dus echt 2000. Gert heeft toen de website gebouwd als opdracht voor een opleiding webdesign en PHP die hij destijds volgde.

 

Omdat we toen beiden al geruime tijd op een mountainbike reden en ook wel eens ergens anders wilden fietsen leek het ons een goed idee om een website met daarop alle mountainbikeroutes van Nederland te maken. Op sites als mountainbike.nl en dirtypages.net (niet meer online) waren wel routes te vinden, maar een website met alleen de routes die ook nog eens actueel gehouden werd was er niet. Een andere manier was de toen populaire ANWB Routegids "Mountainbike". Maar steeds na publicatie van het boekje was het eigenlijk ook alweer verouderd. Er kwamen steeds nieuwe routes bij. Dat moest beter kunnen vonden wij. Vandaar ook een website die op elk moment aangepast kon worden.

 

We zijn gestart met een website met 61 routes. Via een overzichtskaart konden de routes per provincie benaderd worden. Ook was het al vanaf het begin mogelijk de routes te beoordelen. En was er was ook al een wekelijkse Top 10. Gpx routes waren en bestonden nog niet. Op de oudste snapshot die op de site Wayback Machine is te vinden stond de route van Heerlen op #1.

 

In 2004 hebben we de site een 1e nieuwe layout gegeven in de kleur oranje. We zitten inmidels op 91 routes aan het begin van het jaar, met de route van Sleen op #1. Ook starten we met het verzamelen van gpx bestanden.

 

 

In 2008 bouwen we onze site helemaal opnieuw op met het OpenSource programma "Joomla". Een nieuwe layout, maar ook een technische update. In plaats van een overzicht per provincie wordt nu elke route via een marker aangegeven op de kaart van Nederland. Inmiddels hebben we ook van veel routes een gpx om te downloaden. We zitten dan op 99 routes, met de route van Schoorl op #1. Eind van dat zelfde jaar zitten we op 105 routes.

 

In 2010 worden we actief op social media. Je kunt ons ook volgen via Twitter. Ook plaatsen we de eerste routevideo's bij de routes. Deze vaak onbewerkte beelden werden ons aangeboden en plaatsten we in ons eigen YouTube kanaal. We zitten inmiddels op 118 routes en in oktober van dat jaar staat de route van Nijmegen op #1.

 

In 2012 breiden we ons sociale netwerk uit naar Facebook en komen we in contact met Mark. Hij wil graag onze database gebruiken voor de MTBroutes.nl App. In eerste instantie is deze app alleen beschikbaar voor iPhone. We zitten op 133 routes.

In 2013 is er de uitbreiding van de App die vanaf dan ook beschikbaar is voor Android. Ook in 2013 leren we Bart kennen. Met zijn php kennis helpt hij ons met het bouwen van interactieve routekaarten. Kaarten en hoogteprofiel worden aan elkaar gekoppeld en aan het eind van dat jaar zijn er 145 routes met de route van Drunen op #1.

 

 

Eind 2015 geven we de site weer een nieuwe layout. Met hulp van Mark (de Appbouwer) plaatsen we op de homepage de kaart van Nederland met daarop alle routes en de functie om eenvoudiger routes te selecteren. We zitten op 168 routes.

 

De website begint ons technisch gezien boven de pet te groeien. Onze bescheiden kennis van webdesign is niet meer toereikend om de technische mogelijkheden van het internet optimaal te benutten voor onze site. In 2019 gaan we dan ook in zee met DigiFactory, het bedrijf waar app bouwer Mark werkt. Zij bouwen voor ons een geheel nieuwe website. Naast de nieuwe website implementeren we ook de routevideo's van André Deunhouwer die we net daarvoor hebben leren kennen. Ook plaatsen we andere door hem gemaakte video items. Een mooie nieuwe toevoeging aan onze site en de start van een heel leuke samenwerking. We zitten dan op 196 routes. De route van Maastricht (Sint Pietersberg-Observant) staat in april van dat jaar op #1

 

In 2021 voegen we Mijn MTbroutes.nl toe. Dit geeft je de mogelijkheid om bij te houden welke routes je hebt gereden. Ook voegen we een overzicht van de bikeparken in Nederland toe. Deze worden met een zwart bolletje weergegeven op de overzichtskaart. Aan het eind van dat jaar hebben we 245 routes in onze database en staat de route van Hellendoorn op #1

 

Aan het eind van 2022 staat de teller van het aantal routes op 259 en hebben we 27 bikeparken op onze site genoemd. De nummer #1 is de route van Netersel.

 

En inmiddels zitten we aan het eind van 2023 op 268 routes en 33 bikeparken. De route van Netersel staat nog steeds op #1.

 

Voor 2024 hebben we leuke plannen, hopen op nog meer routes, nieuwe ontwikkelingen en . . . acties voor de gebruikers van MTBroutes.nl via onze website en App.