MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Sleen

  • Provincie Drenthe
  • 32,5 kilometer
  • 162 hoogtemeters
  • 3,87 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute Aanrijroute
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 32,5 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met daarop in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

De route heeft 3x een parallel lus met de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Recreatieplas De Kibbelkoele, Middelesweg (N376) in Noord-Sleen Plan route

- Restaurant & Zalencentrum Wielens, Dorpsstraat 19, 7846AS Noord-Sleen Plan route

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.80589, E 6.79585.

Omgeving

Drenthe is de provincie van de hunebedden. Het afwisselende parcours van de mountainbikeroute vanuit Noord-Sleen is aangelegd op het Sleenerzand, een tien kilometer lang perceel met een oppervlakte van 1600 hectare. Het wordt omgeven door landbouwgebieden die iets lager liggen. De leden van de Bushbikers, de lokale mountainbikeclub, hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de route.

Aard van de route

Vrij snel na de start worden je mountainbike vaardigheden op de proef gesteld door een bochtige singletrack over kort achter elkaar liggende heuvels. De hoogteverschillen zijn ontstaan door opgewaaid stuifzand uit de periode dat het gebied nog heide was. Door veel werk van de plaatselijke mountainbike vereniging de Bushbikers zijn de mogelijkheden van het gebied goed benut. Er zijn veel nieuwe singletracks aangelegd.
De route loopt grotendeels langs de rand van het bos. Dit om het wild in het midden alle rust te gunnen. Na enkele kilometers kom je op de route een heuse buckel-piste tegen. In het verdere deel van de route zijn weinig hoogteverschillen meer. Wel is handig gebruik gemaakt van enkele afwateringsgeulen om zo toch weer wat hoogteverschil in de route te krijgen. Dit deel van de route bestaat uit een afwisseling van brede paden waar je even op adem kunt komen en leuke, technische singletracks. Regelmatig kijkje uit over het wijde Drentse land naast je.
Aan het eind van de route kom je langs zwemplas De Kibbelkoele. Ook hier een zeer technische singletrack waarop veel gedraaid en gekeerd moet worden en waar je kunt genieten van kleine, steile beklimming en afdalingen.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Scan de QRcode met de camera van je telefoon, open de betaallink en maak je donatie over. Je kunt ook op de QRcode klikken om een betaallink te openen.

Reacties

Beoordeel route
Michel
4 februari 2023
Zonnig

Route is her en der wat toegetakeld door werkzaamheden in het bos. De brede paden daardoor erg blubberig! Er blijft ook wel erg lang water liggen in dit bos.
Ondanks dat blijft het een leuke route met variatie. Bewegwijzering is tip! (De voor.mij nieuwe) wallride ook super gaaf! De korte variant gefietst vandaag.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Trail Time
28 januari 2023
Droog

Heerlijke route met redelijk wat afwisseling. Vandaag weer eens de volledige route gedaan. Je kon zien dat ze top vrijwilligers hebben. Nagenoeg de hele route was blad vrij en er waren enkele kleine plekken bijgewerkt.

Het mooiste gedeelte blijft toch wel rond de Kibbelkoele. De drops zijn nog niet allemaal aan mij besteedt, maar de wallride is erg tof.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander de Graaf
5 januari 2023
Bewolkt

Een heerlijk middagje mountainbiken! Veel plassen en prut, maar ja wat wil je na al die regen! Mooie route en goed aangegeven. Sander en Kitty, Noord Holland

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lisa
31 december 2022
Regen

Leuke route en mooie omgeving! Nauwelijks hoogteverschil, met uitzondering van het stuk rond de Kibbelkoele. De route was wel érg nat na een dag regen, en daardoor moeilijk om vaart te krijgen. Maar het was te doen - door de zandgrond zijn het vooral waterplassen en weinig modder.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Klaas van der Wolde
30 december 2022
Droog

De route lag er prima bij. Net voor de buien terug.
Een andere vraag. Na terug komst kwamen we in gesprek met iemand uit Nieuw Amsterdam. Ik legde mijn fiets op de grond en mijn gele helm, fietshandschoenen en bril ook nabij het informatiebord. Ik heb mijn fiets op de drager gezet maar de helm, handschoenen en bril vergeten mee te nemen. Is er iemand die het heeft gevonden. Graag een berichtje terug.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arthur
22 december 2022
Zonnig

Prachtige omgeving met veel afwisselende natuur, top onderhouden route met de meeste hoogteverschillen en technische stukjes rond de plas de kibbelkoele. De route is op tempo echt wel uitdagend, kombochtjes waar het kan om tempo vast te kunnen houden. Kleine omleiding door bosbouw, perfect aangegeven!! 👍kortom: Sportief genieten in een mooie omgeving!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jasper Schutten
18 december 2022
Zonnig

Mooie route!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerard
18 december 2022
Zonnig

Na lange tijd Sleen weer eens gereden, samen met mijn dochter. Ooit was Sleen mijn meest gereden route, nu staat Sleen bij mij op de derde plek na Gieten en de Appelscha's.
Wat is het toch een heerlijke afwisselende route. Het was koud (-5) en soms een beetje glad, ook lagen er nog wat bladeren, maar dat mocht de pret niet drukken. Over het algemeen lag de route er uitstekend bij. We hebben heerlijk gefietst. Hopen dat de langere zandpaden een keer verruild worden voor heerlijke single tracks.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
WilKo
11 december 2022
Druilerig

Door aanvriezen was het wat glad vandaag. Het stuk rond de recreatieplas is verreweg het mooiste stuk, leuke features, nu niet alles gereden ivm de gladheid en aangezien ik alleen was het risico maar eens niet genomen. Voor de rest veel mooie stukken bochtjes draaien, verwacht geen hoogte verschillen, wat die zijn er op de rest van de route niet tot nauwelijks, wel een aantal lange rechte stukken helaas. Maar al met al is er toch een leuke route van gemaakt, Die zeker goed onderhouden wordt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dennis Pot
20 november 2022
Droog

Mijn thuisroute maar af en toe moet ik even een beoordeling geven. Dikke pluim voor onderhoud, vandaag was vrijwel al het blad weggeblazen van de mooiste stukken. Klasse! Ik zou her en der wat jumps of tabletops wel leuk vinden maar de wallride en technische singeltracks blijven genieten. Afsluiten met de rolercoaster bij de Kibbelkoele en weer een mooie rit gehad.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling