MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Schoorl

 • Provincie Noord-Holland
 • 14,2 kilometer
 • 302 hoogtemeters
 • 4,09 sterren
Legenda: Route Afkorting
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 14,2 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes) en het logo van een fiets.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

 • Het Witte Huis in Aagtdorp, hoek van de Duinweg 66 / Postweg, 1871 AH in Schoorl Plan route
  (200 meter vanaf het wandelstartpunt Aagtdorp-Poelenburgh
 • Blijdensteinsweg (nabij Bergen aan Zee) in de Schoorlse duinen
  (2400 meter vanaf de parkeerplaats Bergen aan Zee, 1865 AE in Bergen aan Zee) Plan route
 • Blijdensteinsweg (nabij Bergen) in de Schoorlse duinen
  (1200 meter vanaf de parkeerplaats Restaurant Duinvermaak, Breelaan 132, 1861 GH in Bergen Plan route)
 • Julianalaan in de Schoorlse duinen
  (2700 meter vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA in Schoorl Plan route)
 • Dr. van Steijnweg in de Schoorlse duinen
  (2800 meter vanaf de parkeerplaats Hargen aan Zee, Strand Hargen aan Zee 2, 1871 GX Schoorl/Hargen aan Zee Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.68526, E 4.69792.

Omgeving

De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Deze vind je bijna nergens in de duinen. Op sommige plekken, zoals in De Kerf, mag het zand weer stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen. 
De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw.  In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen. In de omliggende dorpen als Bergen, Groet, Camperduin en Schoorl is het goed toeven in de vele restaurants, hotels en gezellige uitsparingen.

Aard van de route

De mountainbikeroute Schoorl is in 1996 uitgezet langs de mooiste plekken in het duin. Als je start bij het officiële startpunt in de zuidoosthoek van de Schoorlse Duinen slinger je dwars door een gevarieerd duinbos. De route kent hier veel hoogteverschillen. Venijnige klimmetjes en uitdagende afdalingen volgen elkaar snel op.

Na het kruisen van de Julianalaan fiets je vanuit het bos het open duinlandschap in. Dit gebied werd tussen 2009 en 2011 geteisterd door diverse grote bosbranden.
Om dit weidse landschap goed te kunnen bewonderen moet je Zwarte Blink beklimmen. Bovenop dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht. In augustus en begin september kun je hier genieten van de paars bloeiende heidevelden.

Het parkoers gaat verder door voornamelijk open duinen, de wind heeft hier vrij spel. Je rijdt langs de zee en De Kerf. Vanaf De Kerf duikt de route weer de bossen in. De route gaat ongeveer 560 meter over het gewone fietspad (je bent hier gewoon fietser, pas je snelheid dus aan).
Na het passeren van de kleine zandverstuiving De Bokkenweide, waar je gratis fris duinwater kan tappen, slinger je naar het hoogste punt van de route: De Schoorlse Nok. Dit is één van de hoogste duinen van Schoorl, en zelfs van Nederland. Je staat dan 48 meter boven NAP. Zelfs voor de ervaren biker is deze klim behoorlijk afzien. Na deze afmattende klim volgt de 'gevaarlijk(st)e afdaling' van de route. Let op: deze is steil en lang.
Je kunt de route op verschillende plaatsen starten en onderbreken. Zo kun je de route korter maken en overstappen op het fietspad.

Info

Bezoekerscentrum Het Zandspoor, 072-5093352

Extra

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
Wouter
4 juli 2022
Droog

De route is momenteel vrij mul aan het worden, ik fiets enkel het kortere oostelijke rondje door het bos. In de zanderige duinen is/wordt weinig onderhouden omdat dit komt te vervallen. Het korte rondje is best goed te doen maar nog steeds wat mul, dus minder snel en iets gevaarlijker. Weet wat je doet en je kan nog steeds prima vermaken. Wel wat zwaarder door het mulle zand, je zal her en der een beetje moeten bijremmen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dennis
29 juni 2022
Droog

Het parcours ligt er slecht bij, er wordt nauwelijks tot geen onderhoud meer gepleegd lijkt het.
Als je van strandrijden houdt is dit het ideale parcours.
Het bestaat voornamelijk nog uit mul zand.
Ik kom hier al meer dan 15 jaar, en ik heb het de laatste jaren hard achteruit zien gaan door de populariteit en het alsmaar durende uitstel van de nieuwe lus.
Jammer van wat eens een mooi parcours was.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
G
27 juni 2022
Bewolkt

Middenlus en Noordlus nu ook al diverse malen gedaan. Dit is de meest technische en zwaarste route in Nederland(totaal30km met de oude route erbij ). Niet voor beginners en mensen met slechte conditie .Niet te vergelijken met de routes in Utrecht vanwege de ondergrond . Drops zijn hier ook echte drops en het bochtenwerk blijft oppassen. Droogte maakt de route zwaarder maar remkuilen lossen daar in tegen vanzelf weer op.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Peter
26 juni 2022
Droog

Op tijd in de ochtend geweest nadat moeder natuur in de avond/nacht ervoor een aardige hoeveelheid water naar beneden had gegooid. Was weer super! In zulke omstandigheden echt weer één van de mooiste van Nederland. Met de huidige temperaturen zal het ook weer snel opdrogen, dus timing is wel belangrijk als je de beste omstandigheden wilt. In droogte is het nog steeds de moeite waard, maar is het wat meer afzien door het deel op de zandvlakte ;-).

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan Hage
26 juni 2022
Zonnig

Rond 10 uur met zijn viertjes deze route gestart, zo direct uit de auto, rechts het parkoer op was wel even zwaar. Behoorlijk zwaar was het begin stuk, maar super leuk. De zandvlakte vonden wij allemaal wat minder en zullen die de volgende keer recht laten liggen. De eind(baas)berg van de route was echt weer even schrikken, vooral de afdaling na de intense beklimming. Hierna nog een keer het beginstuk gereden en nu we warm waren, ging het wel gemakkelijker. Kortom: een fantastisch parkoers.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ype
26 juni 2022
Zonnig

Het is een mooie route als je van veel zand houdt. In deze droge tijd is super zwaar. Het is een mooie route maar op dit moment veel los zand. Laatste klim is heerlijk even harken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ricardo Rodrigues
25 juni 2022
Bewolkt

Very good fun track with a mix of deep sand sections for a proper conditioning workout and some nice flow sections in the woods.
The wooded section are generally in good shape, the sandy sections could do with some maintenance.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lucifer
23 juni 2022
Zonnig

Mooi XC-rondje door bos en duin gebied. Veel op en neer met hier een daar een drop. Ondanks de droogte vond ik hem best nog aardig te rijden (DHR-Dissector😊). Echt de moeite om te rijden.
Ook het nieuwe middendeel gereden nu voor 4e keer. Stijgen en dalen is hier veel meer en vooral veel technischer. Dat is leuk, maar er zit totaal geen flow in (dito voor Noordlus). Had mooi geweest als het bv. a la Amerongen was aangelegd. Teleurstelling overheerst bij ons. Ook niet voor beginners

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Maryen de Groot
19 juni 2022
Droog

Wat is dit een mooie route ! Als newbie in deze sport had ik het wel lastig. De hoogste klim ging nog wel, ik was gewaarschuwd door de route beschrijving. De afdaling vond ik wel heftig en daar was ik niet helemaal op voorbereid (stond wel beschreven). Verder waren er nog een paar punten waar ik echt even de tijd voor moest nemen om in 1 stuk thuis te komen. Wat mooi is is dat op sommige stukjes duidelijk wordt aangegeven of het de makkelijke of moeilijke keuze. Het mulle zan was wel een dingetj

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dennie ter Bruggen
15 juni 2022
Zonnig

Voor de 1e keer gereden. Als de route niet zo droog zou zijn is dit echt een van de mooiere routes die NL kent. Door de droogte en het vele mulle zand krijgt hij van mij nu een wat lagere score. Knap als je daar momenteel zonder een keer af te moeten stappen doorheen komt. De latjes in de duinen zijn ook niet overal in de beste staat meer dus wellicht ook grotere kans op lekke banden. Neemt niet weg dat ik met dit mooie weertje en uitzicht wel genoten heb!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling