MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Schoorl

 • Provincie Noord-Holland
 • 14,2 kilometer
 • 302 hoogtemeters
 • 4,37 sterren
Legenda: Route Afkorting
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 14,2 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes) en het logo van een fiets.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

 • Het Witte Huis in Aagtdorp, hoek van de Duinweg 66 / Postweg, 1871 AH in Schoorl Plan route
  (200 meter vanaf het wandelstartpunt Aagtdorp-Poelenburgh
 • Blijdensteinsweg (nabij Bergen aan Zee) in de Schoorlse duinen
  (2400 meter vanaf de parkeerplaats Bergen aan Zee, 1865 AE in Bergen aan Zee) Plan route
 • Blijdensteinsweg (nabij Bergen) in de Schoorlse duinen
  (1200 meter vanaf de parkeerplaats Restaurant Duinvermaak, Breelaan 132, 1861 GH in Bergen Plan route)
 • Julianalaan in de Schoorlse duinen
  (2700 meter vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA in Schoorl Plan route)
 • Dr. van Steijnweg in de Schoorlse duinen
  (2800 meter vanaf de parkeerplaats Hargen aan Zee, Strand Hargen aan Zee 2, 1871 GX Schoorl/Hargen aan Zee Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.68526, E 4.69792.

Omgeving

De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Deze vind je bijna nergens in de duinen. Op sommige plekken, zoals in De Kerf, mag het zand weer stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen. 
De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw.  In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen. In de omliggende dorpen als Bergen, Groet, Camperduin en Schoorl is het goed toeven in de vele restaurants, hotels en gezellige uitsparingen.

Aard van de route

De mountainbikeroute Schoorl is in 1996 uitgezet langs de mooiste plekken in het duin. Als je start bij het officiële startpunt in de zuidoosthoek van de Schoorlse Duinen slinger je dwars door een gevarieerd duinbos. De route kent hier veel hoogteverschillen. Venijnige klimmetjes en uitdagende afdalingen volgen elkaar snel op.

Na het kruisen van de Julianalaan fiets je vanuit het bos het open duinlandschap in. Dit gebied werd tussen 2009 en 2011 geteisterd door diverse grote bosbranden.
Om dit weidse landschap goed te kunnen bewonderen moet je Zwarte Blink beklimmen. Bovenop dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht. In augustus en begin september kun je hier genieten van de paars bloeiende heidevelden.

Het parkoers gaat verder door voornamelijk open duinen, de wind heeft hier vrij spel. Je rijdt langs de zee en De Kerf. Vanaf De Kerf duikt de route weer de bossen in. De route gaat ongeveer 560 meter over het gewone fietspad (je bent hier gewoon fietser, pas je snelheid dus aan).
Na het passeren van de kleine zandverstuiving De Bokkenweide, waar je gratis fris duinwater kan tappen, slinger je naar het hoogste punt van de route: De Schoorlse Nok. Dit is één van de hoogste duinen van Schoorl, en zelfs van Nederland. Je staat dan 48 meter boven NAP. Zelfs voor de ervaren biker is deze klim behoorlijk afzien. Na deze afmattende klim volgt de 'gevaarlijk(st)e afdaling' van de route. Let op: deze is steil en lang.
Je kunt de route op verschillende plaatsen starten en onderbreken. Zo kun je de route korter maken en overstappen op het fietspad.

Info

Bezoekerscentrum Het Zandspoor, 072-5093352

Extra

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
Janneke
3 december 2022
Droog

Super mooie, afwisselende route! De splitsing in short cut en de andere route is onduidelijk. Wij waren verkeerd gereden. Gelukkig wel weer de route kunnen vinden. Het stuk in de duinen is echt prachtig! Ook de afdaling met planken naar beneden, fantastisch!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Donnie
30 november 2022
Droog

Geweldig rondje en het ligt er weer fantastisch bij. De plassen zijn alweer weg door de onderhoudsploeg. Hulde!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan
28 november 2022
Droog

Blijft heerlijk rondje, nu wel iets teveel plasjes, maar ja, na zoveel regen niet zo gek, over paar dgn wrs weg. Regen en temp hebben de zanderige duinondergrond veel beter berijdbaar gemaakt. Afdaling na klim (nok) prachtig gemodificeerd (planken incl kippengaas).

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin
26 november 2022
Droog

Parcours is prachtig en lekker pittig. Enige opmerking: de splitsing tpv de “short cut” is niet duidelijk aangegeven en zorgt voor verwarring.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
MTBambtenaar
24 november 2022
Droog

Schoorl blijft gewoon één van de mooiste routes in het najaar/ winter.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
TJ
18 november 2022
Droog

Voor het eerst gereden. Route ligt er uitstekend bij, maar 1 nat stukje vlak voor het einde. Mooie route en prachtige omgeving, maar technisch niet zo moeilijk als verwacht. De ‘eindklim’ is iets lastiger vanwege de lengte. Het open stuk in de duinen is prima begaanbaar door het paaltjes-tapijt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hubert
16 november 2022
Droog

Super mooie route uitdagend en afwisselend Deze week 2 keer eerder gereden ,vandaag rondje 2 keer gedaan. Zeer zeker aan te raden eerst verkenningen ronde te maken voor je er vol voor gaat. Zonder dropper te rijden maar voor sommige stukken is het op het randje.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
maarten vreugdenhil
15 november 2022
Zonnig

Voor het eerst deze route gereden, ik woon in de Betuwe en heb in de buurt meerdere bekende en mooie routes binnen redelijke afstand. Route is erg leuk en ligt er “ natuurlijk” bij . Voor een beginner zijn er een paar lastige stukken .De route is niet erg lang maar er is genoeg uitdaging uit te halen. Als het dichter bij was zou ik zeker vaker terug komen . Misschien als de “nieuwe” routes open gaan is het de moeite om weer terug te komen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
De Vries
13 november 2022
Zonnig

Pak al jaren Schoorl, maar sinds het najaar was het parcours met name in het open duingebied toe aan onderhoud, maar dit hebben zij onlangs perfect verbeterd! Parcours ligt er werkelijk fantastisch bij en blijft een waar genot om te pakken. Topper van een parcours, misschien wel de mooiste van Nederland.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
MarC
12 november 2022
Zonnig

Leuke route, met 1 echt zware beklimming en 2 moeilijke afdalingen. Verder goed te doen veel leuke heuveltjes, mooi bochtjes. Geniet ook van uitzicht onderweg, tis erg mooi. Op zaterdag ochtend, relatief druk met ervaren en minder ervaren MTB-ers.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling