MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Schoorl

 • Provincie Noord-Holland
 • 14,3 kilometer
 • 359 hoogtemeters
 • 4,03 sterren
Legenda: Route Afkorting
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 14,3 kilometer.
De rijrichting is linksom (CCW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes) en het logo van een fiets.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

 • Het Witte Huis in Aagtdorp, hoek van de Duinweg 66 / Postweg, 1871 AH in Schoorl Plan route
  (200 meter vanaf het wandelstartpunt Aagtdorp-Poelenburgh
 • Blijdensteinsweg (nabij Bergen aan Zee) in de Schoorlse duinen
  (2400 meter vanaf de parkeerplaats Bergen aan Zee, 1865 AE in Bergen aan Zee) Plan route
 • Blijdensteinsweg (nabij Bergen) in de Schoorlse duinen
  (1200 meter vanaf de parkeerplaats Restaurant Duinvermaak, Breelaan 132, 1861 GH in Bergen Plan route)
 • Julianalaan in de Schoorlse duinen
  (2700 meter vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA in Schoorl Plan route)
 • Dr. van Steijnweg in de Schoorlse duinen
  (2800 meter vanaf de parkeerplaats Hargen aan Zee, Strand Hargen aan Zee 2, 1871 GX Schoorl/Hargen aan Zee Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.68526, E 4.69792.

Omgeving

De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Deze vind je bijna nergens in de duinen. Op sommige plekken, zoals in De Kerf, mag het zand weer stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen. 
De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw.  In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen. In de omliggende dorpen als Bergen, Groet, Camperduin en Schoorl is het goed toeven in de vele restaurants, hotels en gezellige uitsparingen.

Aard van de route

De mountainbikeroute Schoorl is in 1996 uitgezet langs de mooiste plekken in het duin. Als je start bij het officiële startpunt in de zuidoosthoek van de Schoorlse Duinen slinger je dwars door een gevarieerd duinbos. De route kent hier veel hoogteverschillen. Venijnige klimmetjes en uitdagende afdalingen volgen elkaar snel op.

Na het kruisen van de Julianalaan fiets je vanuit het bos het open duinlandschap in. Dit gebied werd tussen 2009 en 2011 geteisterd door diverse grote bosbranden.
Om dit weidse landschap goed te kunnen bewonderen moet je Zwarte Blink beklimmen. Bovenop dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht. In augustus en begin september kun je hier genieten van de paars bloeiende heidevelden.

Het parkoers gaat verder door voornamelijk open duinen, de wind heeft hier vrij spel. Je rijdt langs de zee en De Kerf. Vanaf De Kerf duikt de route weer de bossen in. De route gaat ongeveer 560 meter over het gewone fietspad (je bent hier gewoon fietser, pas je snelheid dus aan).
Na het passeren van de kleine zandverstuiving De Bokkenweide, waar je gratis fris duinwater kan tappen, slinger je naar het hoogste punt van de route: De Schoorlse Nok. Dit is één van de hoogste duinen van Schoorl, en zelfs van Nederland. Je staat dan 48 meter boven NAP. Zelfs voor de ervaren biker is deze klim behoorlijk afzien. Na deze afmattende klim volgt de 'gevaarlijk(st)e afdaling' van de route. Let op: deze is steil en lang.
Je kunt de route op verschillende plaatsen starten en onderbreken. Zo kun je de route korter maken en overstappen op het fietspad.

Info

Bezoekerscentrum Het Zandspoor, 072-5093352

Extra

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
De Vries
20 september 2023
Druilerig

Prachtig parcours! De regen heeft het parcours goed gedaan, maar is er helaas nog lang niet van waar het moet zijn. Eerste deel bij de zigzag-klim is toch wat mul. Duingebied helaas niet te doen, waardoor velen toch buiten de track treden. Soms moeten afstappen dan ook. Wel goed voor de kuitjes! Na het duingebied is het laatste deel top! Met een maandje of anderhalf is het parcours hopelijk weer in topconditie!
Gebied blijft een genot om doorheen te fietsen, uniek stukje. November beter!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bert
16 september 2023
Zonnig

Was weer genieten, stuk tussen ongeveer paaltje19 en 30 wel mul maar daardoor flink afzien en zwoegen, heerlijk 😉, een mtb-parcours hoeft voor mij niet supersnel te zijn als je maar moet werken. Tijdens een wandeling kwam ik een oranje bordje tegen van de nieuwe route, kon het niet laten om dit illegaale mee te pakken vanaf klimweg tot aan de berenkuil. Was een heerlijk stuk, al flinke gebruikerssporen. Ik kan niet wachten totdat het nieuwe gedeelte open mag!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Por
10 september 2023
Zonnig

Niet doorheen te komen zo mul. Daarom ronde ook niet afgemaakt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marten de Groot
9 september 2023
Zonnig

In juni was ik er ook, maar het zand was toen zo mul dat ik het te gevaarlijk vond in de afdalingen.
Na een redelijke natte zomer was er nog steeds veel mul zand, maar dat hoort ook wel een beetje bij deze route. Toch is het open duingebied niet erg makkelijk. Enkele stukjes zijn met matten en balkjes "verhard", maar verder moet je maar zien hoe je door het zand ploetert. Het gevolg is dat er veel naast de eigenlijke route hardere bodem wordt gezogd, dit leid tot zorg voor de boswachter.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martijn
8 september 2023
Zonnig

Dit is next level zandbak fietsen. Niet mijn ding. Hoewel stuk door bos en de Nok echt gaaf waren kwam ik er met negatief gevoel weg. Jammer. Ik kom in herfst wel weer terug; kijken of ie dan hogere waardering verdient.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eric
2 september 2023
Zonnig

Veel mul zand in zeg maar het deel door de duinen. Toch redelijk goed te doen. Verder mooie vrij technische afdalingen en veel hoogtemeters.
Al met al toch wel een favoriet parcours maar beter gaan rijden hier na een paar dagen regen, want vandaag was het echt te droog en dus te mul.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Trailhunter
1 september 2023
Droog

Leuk maar kwam niet echt in een lekker tempo.Laatste voor de nok kon ik hem eindelijk lekker in de bochten gooien. Routes als Hoge Vuursche horen naar mijn mening hoger te staan. Midden en Noordlus waren wel leuker dan huidige route maar deze worden hier nog niet in meegenomen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sean
28 augustus 2023
Zonnig

Door de regen van de afgelopen dagen lag de route er geweldig bij.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
27 augustus 2023
Zonnig

Echt schandalig hoe dit parcours in de afgelopen jaren is verslechterd. Het zou in de zomermaanden gesloten moeten worden. Heel veel zand, waar lastig doorheen te komen valt, waardoor mensen buiten de Pasen gaan rijden en het hele duingebied kapot rijden. In de herfst en winter prachtig parcours, maar in de zomer echt mijden!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Patrick
27 augustus 2023
Druilerig

Met de buien van de afgelopen dagen was het parcours zeer goed te rijden. Er zijn nog wat mulle plekken maar goed te doen. Goed voor de techniek.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling