MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Schoorl

  • Provincie Noord-Holland
  • 14,2 kilometer
  • 302 hoogtemeters
  • 4,31 sterren
Legenda: Route Afkorting
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 14,2 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes) en het logo van een fiets.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Het Witte Huis in Aagtdorp, hoek van de Duinweg 66 / Postweg, 1871 AH in Schoorl
  (200 meter vanaf het wandelstartpunt Aagtdorp-Poelenburgh
- Blijdensteinsweg (nabij Bergen aan Zee) in de Schoorlse duinen
  (2400 meter vanaf de parkeerplaats Bergen aan Zee, 1865 AE in Bergen aan Zee)

- Blijdensteinsweg (nabij Bergen) in de Schoorlse duinen
  (1200 meter vanaf de parkeerplaats Restaurant Duinvermaak, Breelaan 132, 1861 GH in Bergen)

- Julianalaan in de Schoorlse duinen
  (2700 meter vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA in Schoorl)
- Dr. van Steijnweg in de Schoorlse duinen
  (2800 meter vanaf de parkeerplaats Hargen aan Zee, Strand Hargen aan Zee 2, 1871 GX Schoorl/Hargen aan Zee

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.68526, E 4.69792.

Omgeving

De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Deze vind je bijna nergens in de duinen. Op sommige plekken, zoals in De Kerf, mag het zand weer stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen. 
De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw.  In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen. In de omliggende dorpen als Bergen, Groet, Camperduin en Schoorl is het goed toeven in de vele restaurants, hotels en gezellige uitsparingen.

Aard van de route

De mountainbikeroute Schoorl is in 1996 uitgezet langs de mooiste plekken in het duin. Als je start bij het officiële startpunt in de zuidoosthoek van de Schoorlse Duinen slinger je dwars door een gevarieerd duinbos. De route kent hier veel hoogteverschillen. Venijnige klimmetjes en uitdagende afdalingen volgen elkaar snel op.

Na het kruisen van de Julianalaan fiets je vanuit het bos het open duinlandschap in. Dit gebied werd tussen 2009 en 2011 geteisterd door diverse grote bosbranden.
Om dit weidse landschap goed te kunnen bewonderen moet je Zwarte Blink beklimmen. Bovenop dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht. In augustus en begin september kun je hier genieten van de paars bloeiende heidevelden.

Het parkoers gaat verder door voornamelijk open duinen, de wind heeft hier vrij spel. Je rijdt langs de zee en De Kerf. Vanaf De Kerf duikt de route weer de bossen in. De route gaat ongeveer 560 meter over het gewone fietspad (je bent hier gewoon fietser, pas je snelheid dus aan).
Na het passeren van de kleine zandverstuiving De Bokkenweide, waar je gratis fris duinwater kan tappen, slinger je naar het hoogste punt van de route: De Schoorlse Nok. Dit is één van de hoogste duinen van Schoorl, en zelfs van Nederland. Je staat dan 48 meter boven NAP. Zelfs voor de ervaren biker is deze klim behoorlijk afzien. Na deze afmattende klim volgt de 'gevaarlijk(st)e afdaling' van de route. Let op: deze is steil en lang.
Je kunt de route op verschillende plaatsen starten en onderbreken. Zo kun je de route korter maken en overstappen op het fietspad.

Info

Bezoekerscentrum Het Zandspoor, 072-5093352

Extra

Als Donateur van MTB-Noordwest steun je het mountainbiken in Noord-Holland. Jouw bijdrage komt 100% ten goede aan het onderhoud en de aanleg van lokale mountainbikeroutes. Voor € 12,50 ben je donateur! 

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Reacties

Beoordeel route
Paul Versteeg
18 april 2021
Zonnig

Vandaag weer een mooie 1,5 ronde gereden; parcours lag er prima bij; heb me prima vermaakt. In mijn enthousiasme heb in de “kneteman”-klim een ongelukkig inhaalactie uitgehaald waarbij ik iemand heb gepasseerd en per ongeluk afgesneden. Uiteraard was er geen sprake van opzet en heb me nog verontschuldigd, maar bedacht me later dat ik natuurlijk beter had kunnen wachten tot een geschikter moment. Geen idee of iemand zich herkent in de situatie, maar bij deze mijn excuses.

groet, Paul

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Willem
16 april 2021
Zonnig

Na lange tijd weer eens gereden. Parkoers lag er prima bij. Ik was vroeg en ben maar vier andere tegengekomen. Heb de ronde 1 3/4 keer gereden. Toch maar weer wat vaker heen, een keer in de twee jaar is wellicht wat weinig.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rosalin Kuiper
10 april 2021
Bewolkt

Gave route, veelzijdig. Wel best veel mensen op zaterdag

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Look_here_for_English
6 april 2021
Bewolkt

Top course, well maintained, and a bit more challenging than what you would usually find in the Netherlands. Includes sand dunes, some steep climbs, plus a bit of a gnarly downhill with steps. Loved it, especially the various small alternative lines provided throughout the route - good for passing other riders, and also keeps the options open, which makes it more exciting.
In addition, you have the lovely town of Schoorl with a real mountain-culture.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joris
3 april 2021
Droog

Erg stil was het vandaag (Stille Zaterdag) niet op de route, maar stil werd ik er wel van. Wat een fantastische omgeving is dit. Duingebied met heerlijke uitzichten en fijn bos, dit werkt door in de route, die erg afwisselend is, zand- en bosgronden, hoog en laag, slalommen tussen bomen en droge zandtracks, allemaal prima onderhouden

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Weynand
3 april 2021
Bewolkt

Samen met mijn vriendin voor de 1e keer gereden. Een interessant en leuk parcour. Niet erg technisch, maar icm de hoogteverschillen en de diverse drops uitdagend genoeg. De klimmetjes goed voor opbouwen van m'n conditie 😋.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan Franken
30 maart 2021
Zonnig

Een fantastisch mooi parcours. Op alle punten 4 sterren gegeven omdat het altijd ergens iets beter kan, maar als beginnend mountainbiker realiseer ik mij dat dit parcours de reden is waarom ik wilde mountainbiken. Genieten van de specht die in de stilte van het bos z'n snavel gebruikt. Het prachtige uitzicht over duinen en zee. Met bijna 40 km per uur een duin af rijden en de steile klim met dito afdaling bij de hoogste duin van Nederland. Lange afdalingen geven je tijd van klimmen bij te komen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Harold B
28 maart 2021
Droog

Prachtige route, afdalingen mogen nog wel wat heftiger. Goed onderhouden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Julien
26 maart 2021
Droog

Twee maanden niet meer geweest. Wat is er gebeurd? Single tracks lijken wel de A2. Zonde dat men niet gewoon het parcours aan houdt. Wordt tijd dat er meer mogelijkheden zijn zodat de track kans heeft te herstellen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
E. Bootsma
22 maart 2021
Droog

Mooie 'huisroute' maar corona doet de route niet goed. Is totaal kapot gereden. Veel stuiteren; wortels en verstevigingsblokken liggen open. Door drukte en de aard van het parcours kom ik als donateur alleen nog op incourante dagen en bij minder weer. Wel hulde voor al het onderhoud. Het is één van de beste routes in NL. Ik kijk wel uit naar het vernieuwde parcours aangezien het kale stuk teveel op matten rijden is.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling