MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nijmegen

  • Provincie Gelderland
  • 13,8 kilometer
  • 333 hoogtemeters
  • 4,35 sterren
  • Route opmerking
Legenda: Route Afkorting Aanrijroute Verbindingsroute
Omleiding

De route heeft in Westermeerwijk een omleiding van een paar honderd meter van 1 mei t/m medio eind oktober. Dat geeft de provincie Gelderland de gelegenheid onderzoek te doen naar broedplaatsen van het Vliegend Hert, een zeldzame en beschermde kever.

 

Graag de omleiding via routepijlen volgen.

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 13,8 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Pannenkoekrestaurant en Wielercafé de Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, 6572 AZ in Berg en Dal Plan route

- Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH in Berg en Dal Plan route

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.81408, E 5.91037.

Omgeving

Het Rijk van Nijmegen is een heuvelachtige streek in zuidoost Gelderland met heel veel natuurschoon. Als mountainbiker ben je te gast op terreinen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gemeentelijke en private terreineigenaren.
De routes van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen liggen tussen Nijmegen, Berg en Dal, Groesbeek, en Mook en Middelaar en staan onder beheer van de gelijknamige stichting. In dit heuvelachtige gebied vind je naast een relatief eenvoudige route ook technisch en fysiek interessante en uitdagende routes in een mix van singletrack en wat bredere paden. Gelukkig zijn er voldoende restaurants nabij de route om de uitdagingen beter te kunnen doorstaan.

Aard van de route

De 15 kilometer lange mountainbikeroute Nijmegen route voert je door de bossen van Westermeerwijk en de But. Er zijn drie startpunten. Hier kun je de rode aanrijdroute volgen naar de start van de route, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een rode markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
De route is een gevarieerde route. Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is om je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (18 kilometer) die weer is te combineren met de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer).

Na dit verbindingspunt wachten nog wat pittige, route technische lekkernijen in het noordelijk deel van de route door Westermeerwijk. De 6 kilometer volledig singletrack zijn behoorlijk lastig door de snelle afwisseling vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes, afdalingen en kuipbochten vragen veel van je techniek en fysiek vermogen. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en loslopende honden. Houd aub rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen, verminder je snelheid en groet: 'Be Nice, say Hi'.

Het deel Westermeerwijk is zowel fysiek als technisch lastig en daardoor minder geschikt voor beginners. Dit deel van de route is te omzeilen door bij het 'splitsing' bord rechtdoor het groene onderbordje te volgen. Via het fietspad volg je de Meerwijkselaan tot aan het Afrika museum daar kun je rechts de route weer oppakken.

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of tracks, kun je mailen

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook MTB Rijk van Nijmegen.

 

MTB Trail Awards Winnaar "Aanmoedigingsprijs 2020/2021"

Deze award behoort tot aan de MTB route of het MTB Bikepark in de categorie: 'Aanmoedigingsprijs'. 

 

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering. 

 

De stemming wordt jaarlijks georganiseerd door MTBTrailAwards

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina van MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen.

Reacties

Beoordeel route
Simon Vroemen
24 oktober 2021
Zonnig

Wat een waanzinnig mooie route die je continu bezig houdt met draaien, stijgen en dalen. Bijna volledig single track. Maar niet te moeilijk. Complimenten!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
23 oktober 2021
Bewolkt

Ik had me er veel van voorgesteld, maar veel iets tegen. Erg zijn vrij veel remkuilen, en lange rechte stukken. Ik had wat uitdagende klimmen verwacht, maar niet gezien. Wel een super mooie omgeving en me zeker wel vermaakt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dirkvdl
22 oktober 2021
Bewolkt

Degelijke, weinig spannende route. Leuk voor de kilometers in combi met Groesbeek.
Ondanks vele regen van afgelopen dagen weinig plassen en modder.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Floris Millenaar
22 oktober 2021
Bewolkt

Gave route met veel uitdagende afdalingen met kombochten en wortelpaden

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jarno de Groot
22 oktober 2021
Droog

Top route. Als je deze niet spannend vindt trap je niet door of rem je teveel. Zitten echt hele toffe single tracks in en is niet zo gladgestreken als Lochem of Hellendoorn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Xander Millen
10 oktober 2021
Zonnig

Route kan wat onderhoud gebruiken: erg veel remkuilen
Verder erg leuke speelse route

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Elco
25 september 2021
Droog

Ineens geen plannen op zaterdag, dus een nieuwe route opgezocht.
Veel hoogte meters voor wat ik in regio Den Bosch ben gewend), veel afdalingen, technisch, flow, zwaar, heerlijk genieten👌

Zeker voor herhaling vatbaar, kan me hier wel een weekend vermaken met de overige routes in de omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
MP
19 september 2021
Zonnig

Erg mooie en uitdagende route! Alhoewel ik de route niet volledig heb gereden (was met een 5-jarige en heb tot Westmeerwijk gereden), vind ik dat er erg lekkere flow in zat, mooie single tracks, lekkere klimmetjes en spannende afdalingen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paulo
17 september 2021
Zonnig

Mooie route. Veel remkuilen die niet nodig zijn. Je kunt de bochten in een goede flow hoog aansnijden. Is goed over nagedacht. 7 kuilenpad leuk bedacht maar vond ik eerder een vervelend stuk dan dat je er lekker doorheen kunt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jos van Vliet
8 september 2021
Zonnig

Gecombineerd met Groesbeek, Mook en Bike Park Mook.
Geweldige route, lag er met dit natuurlijk ook mooi bij. Al weer tijd geleden dat ik hier was, het totaal van de drie met het Bike Park erbij is echt gaaf geworden.
De omgeving schijnt mooi te zijn maar geen tijd om van te genieten 😀 (tip: loop ook de N70 wandeling, die is prachtig).
Klein puntje van kritiek: veel kleine jumps in de omhooggaande lijnen (daar mis ik de skills voor.. ). Ik zie liever meer in de neergaande lijnen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling