MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nijmegen

  • Provincie Gelderland
  • 15,0 kilometer
  • 304 hoogtemeters
  • 4,08 sterren
Legenda: Route Afkorting Startpuntroute Verbindingsroute
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 15,0 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

De route heeft 1x een parallel lus met de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Pannenkoekrestaurant en Wielercafé de Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, 6572 AZ in Berg en Dal Plan route
  • Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH in Berg en Dal Plan route
     afspuitplaats aanwezig
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.81408, E 5.91037.

Omgeving

Het Rijk van Nijmegen is een heuvelachtige streek in zuidoost Gelderland met heel veel natuurschoon. Als mountainbiker ben je te gast op terreinen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gemeentelijke en private terreineigenaren.
De routes van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen liggen tussen Nijmegen, Berg en Dal, Groesbeek, en Mook en Middelaar en staan onder beheer van de gelijknamige stichting. In dit heuvelachtige gebied vind je naast een relatief eenvoudige route ook technisch en fysiek interessante en uitdagende routes in een mix van singletrack en wat bredere paden. Gelukkig zijn er voldoende restaurants nabij de route om de uitdagingen beter te kunnen doorstaan.

Aard van de route

De 15 kilometer lange mountainbikeroute Nijmegen route voert je door de bossen van Westermeerwijk en de But. Er zijn drie startpunten. Hier kun je de rode aanrijdroute volgen naar de start van de route, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een rode markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
De route is een gevarieerde route. Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is om je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (18 kilometer) die weer is te combineren met de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer).

Na dit verbindingspunt wachten nog wat pittige, route technische lekkernijen in het noordelijk deel van de route door Westermeerwijk. De 6 kilometer volledig singletrack zijn behoorlijk lastig door de snelle afwisseling vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes, afdalingen en kuipbochten vragen veel van je techniek en fysiek vermogen. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en loslopende honden. Houd aub rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen, verminder je snelheid en groet: 'Be Nice, say Hi'.

Het deel Westermeerwijk is zowel fysiek als technisch lastig en daardoor minder geschikt voor beginners. Dit deel van de route is te omzeilen door bij het 'splitsing' bord rechtdoor het groene onderbordje te volgen. Via het fietspad volg je de Meerwijkselaan tot aan het Afrika museum daar kun je rechts de route weer oppakken.

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of tracks, kun je mailen

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook MTB Rijk van Nijmegen.

 

MTB Trail Awards Winnaar "Aanmoedigingsprijs 2020/2021"

Deze award behoort tot aan de MTB route of het MTB Bikepark in de categorie: 'Aanmoedigingsprijs'. 

 

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering. 

 

De stemming wordt jaarlijks georganiseerd door MTBTrailAwards

 

Mijn MTB Challenge Badge

Heb je deze route al gereden en geregistreerd in jouw "MTB Challenge"?
Dan verdien je deze badge in je virtuele prijzenkast.

De badge wordt je aangeboden door

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina van MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen.

Reacties

Beoordeel route
Maurits
25 mei 2024
Bewolkt

Geweldige route, veel hoogte verschil, veel snelle single tracks, hoog technische niveau in afdaling en bochtjes. Icm met route Groesbeek (totaal ca 30 km) echt een top MTB training!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
DirkJan
8 mei 2024
Droog

Heerlijk rondje!! Absolute aanrader!! Mooie afwisseling en never a dull moment. Goed te combineren of tenminste 2x rijden. Circa 50 minuten als je een beetje doortrapt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bas
6 mei 2024
Droog

Ik was wat bezorgd door de berichten over aanpassingen in de route, maar het lekkere flowy karakter van de route staat nog prima overeind. Van de 3 routes lag op rood dit keer wel het meeste modder, maar kijkend naar de sloot water die voorgaande dagen is gevallen was ik alsnog positief verrast. Blijft een toprondje dit.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joost
2 mei 2024
Zonnig

Parcours ligt er heel goed bij. Pittige heuvels en leuke technische singletracks.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Kim
27 april 2024
Droog

Ik fiets hier al jaren en het blijft een van mijn favoriete routes. Het klopt dat er een deel is aangepast. Daarvoor vond ik het technisch speelser en leuker maar het gaat echt maar om 1-2 kilometer van de hele route dus ik vind het wel unfair om de route daardoor slechter te beoordelen. Bovendien hebben de bouwers flink hun best gedaan om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken (inclusief alle zeikerds die liever willen dat de hele route wordt opgedoekt).

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erwin
26 april 2024
Druilerig

De laatste veranderingen hebben de trail geen goed gedaan. Veel is nu glad gestreken, leuke afdalinkjes met bijbehorende klimmetjes zijn verdwenen. Voorheen was het echt leuk, nu is het mwah. Dan is Groesbeek leuker met zn langere en rauwere afdalingen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tom
26 april 2024
Droog

Inderdaad de laatste aanpassing waardoor een afdaling eruit is gehaal en een Mickey mouse gedeelte is toegevoegd maakt het niet beter. Haal dat Mickey Mouse gedeelte er dan ook helemaal uit, voegt niks toe en beter voor de natuur. Voor de rest prima route. Aanpassingen tegenover de paarden wei zijn wel een verbetering.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erik
23 april 2024
Zonnig

Blijft een lekkere route, maar naar mijn mening sinds de aanpassingen erg ingeleverd op MTB-plezier. Het zal ongetwijfeld veiliger zijn voor alle recreanten en beter voor de natuur, maar het weinig rauwe mountainbiken in Nederland wordt er de dupe van. Voor mijn gevoel hebben leuke, 'technische' en relatief steile klim/daal stukjes ingeleverd voor met name rechte en strak geplaveide trails.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
E bartels
14 april 2024
Zonnig

Top parcours vooral de combi rood en paars

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mtb4Fun
13 april 2024
Zonnig

Na lange tijd de Nijmegen weer is gereden
Wat hebben ze de route deels verbouwd en verbetert . En toch miste ik een mooi pittig kort klimmen en dalen en dat dan meerde keren achter elkaar . Vind het jammer ik hoop dat er in de toekomst er nog iets voor terug komt . Voor de rest blijft het een. Heerlijke route om te rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling