MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nijmegen

  • Provincie Gelderland
  • 13,8 kilometer
  • 333 hoogtemeters
  • 4,32 sterren
  • Route opmerking
Legenda: Route Afkorting Aanrijroute Verbindingsroute
Omleiding

De route heeft in Westermeerwijk een omleiding van een paar honderd meter van 1 mei t/m 1 september. Dat geeft de provincie Gelderland de gelegenheid onderzoek te doen naar broedplaatsen van het Vliegend Hert, een zeldzame en beschermde kever.

 

Graag de omleiding via routepijlen volgen.

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 13,8 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Pannenkoekrestaurant en Wielercafé de Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, 6572 AZ in Berg en Dal

- Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH in Berg en Dal

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.81408, E 5.91037.

Omgeving

Het Rijk van Nijmegen is een heuvelachtige streek in zuidoost Gelderland met heel veel natuurschoon. Als mountainbiker ben je te gast op terreinen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gemeentelijke en private terreineigenaren.
De routes van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen liggen tussen Nijmegen, Berg en Dal, Groesbeek, en Mook en Middelaar en staan onder beheer van de gelijknamige stichting. In dit heuvelachtige gebied vind je naast een relatief eenvoudige route ook technisch en fysiek interessante en uitdagende routes in een mix van singletrack en wat bredere paden. Gelukkig zijn er voldoende restaurants nabij de route om de uitdagingen beter te kunnen doorstaan.

Aard van de route

De 15 kilometer lange mountainbikeroute Nijmegen route voert je door de bossen van Westermeerwijk en de But. Er zijn drie startpunten. Hier kun je de rode aanrijdroute volgen naar de start van de route, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een rode markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
De route is een gevarieerde route. Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is om je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (18 kilometer) die weer is te combineren met de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer).

Na dit verbindingspunt wachten nog wat pittige, route technische lekkernijen in het noordelijk deel van de route door Westermeerwijk. De 6 kilometer volledig singletrack zijn behoorlijk lastig door de snelle afwisseling vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes, afdalingen en kuipbochten vragen veel van je techniek en fysiek vermogen. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en loslopende honden. Houd aub rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen, verminder je snelheid en groet: 'Be Nice, say Hi'.

Het deel Westermeerwijk is zowel fysiek als technisch lastig en daardoor minder geschikt voor beginners. Dit deel van de route is te omzeilen door bij het 'splitsing' bord rechtdoor het groene onderbordje te volgen. Via het fietspad volg je de Meerwijkselaan tot aan het Afrika museum daar kun je rechts de route weer oppakken.

Info

De stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen bestaat volledig uit vrijwilligers en is voor inkomsten afhankelijk van bijdragen van gebruikers van de route.
Jij kunt het werk van de stichting steunen door aanschaf van het MTB Vignet Rijk van Nijmegen, dat vanaf 10 euro te koop is. De opbrengst komt ten goede aan het beheer, onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk. 

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of tracks, kun je mailen

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook MTB Rijk van Nijmegen.

 

MTB Trail Awards Winnaar "Aanmoedigingsprijs 2020/2021"

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering. De stemming wordt jaarlijks georganiseerd door MTBTrailAwards

 

Reacties

Beoordeel route
Martijn Tiebie
29 juli 2021
Zonnig

Wat een leuke en fantastische route om te rijden, deze ga ik zeker nog een keer doen. En het de noten-appeltaart bij het startpunt is een echte aanrader!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan-Willem
28 juli 2021
Zonnig

Prachtige route! Niet veel meer aan toe te voegen, mooi aangelegd en onderhouden, bewegwijzering en waarschuwingen dik in orde en duidelijk. Samen met paars (Groesbeek) gereden. Samen 32km en 500+ hm, on-Nederlands!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ferdy Masselink
21 juli 2021
Zonnig

Een schitterende route in een prachtige omgeving. Routebouwers hebben enorm hun best gedaan om het terrein ten volle te benutten. Sjappoo!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arco
20 juli 2021
Zonnig

Heel mooie trail met lekkere afdalingen en niet al te lange klimmen. Mag van mij wel wat minder aangeharkt zijn. Samen met Groesbeek en Mook gereden; dan heeft deze trail wat minder uitdaging dan Groesbeek. Relatief lekker veel singletrack en de route staat uitstekend uitgepijld. En wat een rust hier in vergelijking met de UHR! Op 60km 7 mtb-ers tegengekomen... Onderhoudscrew: chapeau! Mooi werk verricht!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Roel
15 juli 2021
Regen

Een van de beste en mooiste routes van Nederland. Er zit wel enorm veel eikenprocessierups, ik had zoveel jeuk en bultjes dat ik langs de huisarts moest.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marnix
3 juli 2021
Zonnig

Mijn eerste keer op het Nijmeegse parcours. Met mijn nieuwe hardtail trek marlin 8 dit parcours wezen verkennen. Ben nog niet heel ervaren. Het was wel ontzettend leuk om te rijden. Twee rondes gedaan. Gestart bij het Afrika museum. Om 9 u. Bijna niemand daar. Twee uur gefietst over ruim 26 kilometer. Startpunt vanaf Afrika museum is na een paar honderd meter een behoorlijke pittige stuk. Een beetje overdonderd was ik wel. Maar bij mijn tweede ronde ging dat al prima! Top parcours overall

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marc
30 juni 2021
Druilerig

Gereden icm Groesbeek, samen ong. 30km en 550hm. Nijmegen is iets meer bochtjeswerk, Groesbeek heeft het Traumapad en iets meer rechttoe rechtaan stukken over bredere zandpaden, wat ook lekker is voor de afwisseling.
Ben Zuid Limburg gewend, met meer hm's, hogere snelheden op langere afdalingen daardoor, en vervelendere ondergrond, maar: deze 2 vaste routes bevallen uitstekend! Lekker flowy, wat kort en fel klimwerk, prima onderhouden ondergrond, maar ook weer niet te. Amper plasjes.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
S
26 juni 2021
Droog

Leuke route, mooie klimmen en afdalingen. Wel veel remkuilen die we met zijn allen veroorzaken. Route is duidelijk aangegeven en ziet er nu alles volgroeid is prachtig uit

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ArnoG
26 juni 2021
Droog

Leuke afwisselende trail. Paar pittige klimmetjes maar de beloning is top. Lekker rustig op de trail (starte om 0800) Beetje damp wat de trail tacky maakt, dus vee grip. Remkuilen, dat was goed te handelen met een fully. Mooi werk iig van de trailbouwers en de moeite waard om vanuit Friesland naar toe te rijden. Groesbeek er even tegen aan geplakt, ook veel leuke stukken singeltrack, beetje verlengde van het Rijk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rewie
12 juni 2021
Zonnig

Een leuk parcours om te rijden, met genoeg technische uitdagingen!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling