MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nijmegen

  • Provincie Gelderland
  • 13,8 kilometer
  • 333 hoogtemeters
  • 4,21 sterren
  • Route opmerking
Legenda: Route Afkorting Aanrijroute Verbindingsroute
Omleiding

De route heeft in Westermeerwijk een omleiding van een paar honderd meter van 1 mei t/m medio eind december. Dat geeft de provincie Gelderland de gelegenheid onderzoek te doen naar broedplaatsen van het Vliegend Hert, een zeldzame en beschermde kever.

 

Graag de omleiding via routepijlen volgen.

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 13,8 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

De route heeft 1x een parallel lus met de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Pannenkoekrestaurant en Wielercafé de Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, 6572 AZ in Berg en Dal Plan route
  • Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH in Berg en Dal Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.81408, E 5.91037.

Omgeving

Het Rijk van Nijmegen is een heuvelachtige streek in zuidoost Gelderland met heel veel natuurschoon. Als mountainbiker ben je te gast op terreinen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gemeentelijke en private terreineigenaren.
De routes van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen liggen tussen Nijmegen, Berg en Dal, Groesbeek, en Mook en Middelaar en staan onder beheer van de gelijknamige stichting. In dit heuvelachtige gebied vind je naast een relatief eenvoudige route ook technisch en fysiek interessante en uitdagende routes in een mix van singletrack en wat bredere paden. Gelukkig zijn er voldoende restaurants nabij de route om de uitdagingen beter te kunnen doorstaan.

Aard van de route

De 15 kilometer lange mountainbikeroute Nijmegen route voert je door de bossen van Westermeerwijk en de But. Er zijn drie startpunten. Hier kun je de rode aanrijdroute volgen naar de start van de route, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een rode markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
De route is een gevarieerde route. Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is om je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (18 kilometer) die weer is te combineren met de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer).

Na dit verbindingspunt wachten nog wat pittige, route technische lekkernijen in het noordelijk deel van de route door Westermeerwijk. De 6 kilometer volledig singletrack zijn behoorlijk lastig door de snelle afwisseling vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes, afdalingen en kuipbochten vragen veel van je techniek en fysiek vermogen. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en loslopende honden. Houd aub rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen, verminder je snelheid en groet: 'Be Nice, say Hi'.

Het deel Westermeerwijk is zowel fysiek als technisch lastig en daardoor minder geschikt voor beginners. Dit deel van de route is te omzeilen door bij het 'splitsing' bord rechtdoor het groene onderbordje te volgen. Via het fietspad volg je de Meerwijkselaan tot aan het Afrika museum daar kun je rechts de route weer oppakken.

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of tracks, kun je mailen

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook MTB Rijk van Nijmegen.

 

MTB Trail Awards Winnaar "Aanmoedigingsprijs 2020/2021"

Deze award behoort tot aan de MTB route of het MTB Bikepark in de categorie: 'Aanmoedigingsprijs'. 

 

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering. 

 

De stemming wordt jaarlijks georganiseerd door MTBTrailAwards

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina van MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen.

Reacties

Beoordeel route
Robert
20 september 2022
Bewolkt

Een aardige route maar die toch redelijk snel eentonig is. Het is op sommige stukken ook erg hobbelig geworden en je trilt van de fiets af.
Route gecombineerd met Groesbeek en staat allemaal duidelijk aangeven 👍🏻.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hoenda48
29 augustus 2022
Droog

Mooie route. Ondanks de lange aanhoudende droogte zeer goed te rijden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jeroen
27 augustus 2022
Zonnig

Prachtige route met veel (korte) klimmetjes, veel single tracks met soms technische afdalingen, en bijna geen asfalt. Route lag er goed bij ondanks de droogte, en de bewegwijzering is perfect. Een aanrader!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sicco
23 augustus 2022
Zonnig

Eerste keer Nijmegen de rode route gereden. Echt lekker. De route ligt er ondanks de droogte goed bij. Mooie flow, (technisch) klimmen en een paar lekkere jumps voor mij heel belangrijk, ik ben een springer). Gestart vanuit Berg en Dal bij het pannenkoekenhuis. Redelijk stuk over asfalt gereden. Je kunt beter bij het Afrikamuseum starten. Voor mij is het anderhalf uur rijden naar deze route, maar het was dik de moeite waard!!! Binnenkort ook de andere routes in die omgeving proberen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ray
21 augustus 2022
Zonnig

Nijmegen en Groesbeek gefiets. Laatste keer Nijmegen was oktober en was het niet echt fijn. Er zat toen totaal géén Flow in. Nu was het een leuk ritje! Top.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joeri
12 augustus 2022
Zonnig

Vandaag en afgelopen woensdag , gestart om 07.00 uur, met zoon Nijmegen, Groesbeek en Malden gereden. Wat een geweldige routes, op basis van de droogte ligt het er goed bij! De rode route vind ik het leukste, hierna Groesbeek (paars) en hierna blauw Malden. Amerongen was altijd mijn nr 1, maar dat is nu Nijmegen/Groesbeek. Tip zo mogelijk watertappunten realiseren; 2 /3 afdalingen extra opletten met heel veel renkuilen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ben
10 augustus 2022
Droog

Mooie route

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Teun
5 augustus 2022
Droog

Voor het eerst in jaren de route weer gereden. Wat is deze route mooi geworden. Unpopular opinion: ik vind deze route leuker dan de Groesbeek route. Hij ligt er een stuk beter bij (veel minder remkuilen) en heeft een veel natuurlijkere flow dan de recht toe recht aan klimmen en gecreerde afdalingen in Groesbeek. Daarentegen is deze minder technisch voor de echt ervaren mountainbikers.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Henk
4 augustus 2022
Droog

In de avond route Nijmegen gereden, vertrokken vanaf het zweefvliegveld. Via traumapad naar Nijmegen gereden. Route ligt er heel goed bij. In route Nijmegen veel minder remkuilen dan in route Groesbeek. Door het rustige moment van de dag ook nog het nodige wild en natuurschoon tegen gekomen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
alco samwel
28 juli 2022
Zonnig

Super mooie route
Dikke afdalingen
Goeie klimmen
Het en der wat mul zand maar dat hoort erbij
Diet doet niet onder voor de routes op UHR

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling