MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nijmegen

  • Provincie Gelderland
  • 14,9 kilometer
  • 317 hoogtemeters
  • 4,17 sterren
  • Route opmerking
Legenda: Route Afkorting Startpuntroute Verbindingsroute
Diverse evenementen op en rond de MTBroutes Nijmegen, Groesbeek en Mook

Zaterdag/zondag 23/24 september is de Zevenheuvelentrail/hike. Het stuk Westermeerwijk, noordelijk gedeelte van de rode route (Nijmegen), zal zaterdag 23 september de hele dag worden afgesloten. Ook op andere gedeeltes van de rode (Nijmegen) en paarse (Groesbeek) routes zullen omleidingen zijn. Het advies is om het weekend van 23/24 september deze routes zoveel mogelijk te mijden. Houd rekening met hardlopers en wandelaars, op en om de routes, geef elkaar de ruimte, rem even af. 

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 14,9 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

De route heeft 1x een parallel lus met de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Pannenkoekrestaurant en Wielercafé de Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, 6572 AZ in Berg en Dal Plan route
  • Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH in Berg en Dal Plan route
     afspuitplaats aanwezig
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.81408, E 5.91037.

Omgeving

Het Rijk van Nijmegen is een heuvelachtige streek in zuidoost Gelderland met heel veel natuurschoon. Als mountainbiker ben je te gast op terreinen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gemeentelijke en private terreineigenaren.
De routes van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen liggen tussen Nijmegen, Berg en Dal, Groesbeek, en Mook en Middelaar en staan onder beheer van de gelijknamige stichting. In dit heuvelachtige gebied vind je naast een relatief eenvoudige route ook technisch en fysiek interessante en uitdagende routes in een mix van singletrack en wat bredere paden. Gelukkig zijn er voldoende restaurants nabij de route om de uitdagingen beter te kunnen doorstaan.

Aard van de route

De 15 kilometer lange mountainbikeroute Nijmegen route voert je door de bossen van Westermeerwijk en de But. Er zijn drie startpunten. Hier kun je de rode aanrijdroute volgen naar de start van de route, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een rode markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
De route is een gevarieerde route. Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is om je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (18 kilometer) die weer is te combineren met de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer).

Na dit verbindingspunt wachten nog wat pittige, route technische lekkernijen in het noordelijk deel van de route door Westermeerwijk. De 6 kilometer volledig singletrack zijn behoorlijk lastig door de snelle afwisseling vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes, afdalingen en kuipbochten vragen veel van je techniek en fysiek vermogen. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en loslopende honden. Houd aub rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen, verminder je snelheid en groet: 'Be Nice, say Hi'.

Het deel Westermeerwijk is zowel fysiek als technisch lastig en daardoor minder geschikt voor beginners. Dit deel van de route is te omzeilen door bij het 'splitsing' bord rechtdoor het groene onderbordje te volgen. Via het fietspad volg je de Meerwijkselaan tot aan het Afrika museum daar kun je rechts de route weer oppakken.

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of tracks, kun je mailen

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook MTB Rijk van Nijmegen.

 

MTB Trail Awards Winnaar "Aanmoedigingsprijs 2020/2021"

Deze award behoort tot aan de MTB route of het MTB Bikepark in de categorie: 'Aanmoedigingsprijs'. 

 

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering. 

 

De stemming wordt jaarlijks georganiseerd door MTBTrailAwards

 

Mijn MTB Challenge Badge

Heb je deze route al gereden en geregistreerd in jouw "MTB Challenge"?
Dan verdien je deze badge in je virtuele prijzenkast.

De badge wordt je aangeboden door

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina van MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen.

Reacties

Beoordeel route
Campangelo
5 september 2023
Zonnig

Hele leuke route met voor Nederlandse begrippen lekker wat hoogtemeters.
Klimmen en dalen over brede paden maar ook over singletracks met een heerlijke flow!
Ik heb de route gecombineerd met Groesbeek.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marcel
3 september 2023
Zonnig

Mooie mtb route niks mis mee

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ruud
2 september 2023
Droog

Ga niet vaak terug naar een route buiten Utrechtse Heuvelrug en Veluwe, maar denk dat ik voor Nijmegen een uitzondering ga maken. Groesbeek vond ik al prima, maar net iets te veel saaie klimmetjes. In Nijmegen zijn de klimmetjes singletrack en dat maakt het veel leuker.

Aardig veel MTB-ers gezien vandaag. Wil je uitrusten, wacht je op het passeren van een ruiter, of foto-momentje....? Doe dit svp niet op de track zelf...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
JM
23 augustus 2023
Zonnig

Heel vet

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mtb4Fun
20 augustus 2023
Droog

Wat blijf dit een toffe route . Met lekker veel draaien en keren en lekker afdalen . Alleen was het erg drukkend kwa warmte de route gecombineerd met Groesbeek en Mook . En je heb lange toffe route om je mtb hart op te halen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Carlo
19 augustus 2023
Droog

Deze samen met Groesbeek gereden.Wat een toproutes ,ruige klims met lange afdalingen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ruud
16 augustus 2023
Droog

Mooie en goed verzorgde route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jurre
28 juli 2023
Bewolkt

In combinatie gereden met Groesbeek.
Erg leuk en trail lag er uitstekend bij. Veel uitdaging met snelle afdalingen en lekker klimmen. Hoogtemeters wel minder dan vermelde 333m.
Parkeren bij Hotel Erica om zo te starten bij het Afrikamuseum. Erg toegankelijk en makkelijk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arnold
29 juni 2023
Bewolkt

Weer eens nijmegen gefietst maar vind er te weinig uitdagingen in zitten. Beetje hobbelen met af en toe het zwaardere werk. Ook veel bocht werk waardoor de flow er niet echt in kom. Wel was de route prima te rijden zonder mul zand maar dat komt vast door de regen van de laatste dagen. Bewegwijzering is prima en de route goed onderhouden. Ik kwam op 198 hoogtemeters.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jos
28 juni 2023
Bewolkt

route ligt er mooi bij na een paar regenbuitjes de afgelopen tijd. mulle stukken vallen mee en het meeste singletrack is echt hero dirt.

door de regen is het groen wel uitgeschoten. voornamelijk varens en braam zijn over het pad heen uitgeschoten. die varens beperken op sommige plekken het zicht, dus vooruit kijken is wat lastiger. de bramen halen je armen/benen open als je niet niet uitkijkt. al het groen maakt de route natuurlijk wel bijzonder mooi.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling