MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vignet Grenspark Kalmhoutse routes verplicht vanaf 1 oktober

  • woensdag 30 juni 2021

Grenspark Kalmthoutse Heide legde routes aan voor mountainbikers. Die bevatten vier single tracks en een verbindingslus, goed voor 70 kilometer MTB-plezier. Een vignet wordt verplicht en moet de onderhoudskosten van die routes dekken.

Vignet Grenspark Kalmhoutse routes verplicht vanaf 1 oktober

De opbrengsten van het vignet gaan integraal naar het onderhoud van de routes. Terreineigenaars en MTB-vrijwilligers beslissen samen hoe ze de middelen besteden. Een jaarvignet kost 12 euro. Het gaat om een digitaal vignet op naam, aan te kopen via de website van Grenspark Kalmthoutse Heide en die op de mobiele telefoon getoond kan worden. Eerder was gecommuniceerd dat het vignet op 1 juli ingevoerd zou worden. De invoering wordt echter uitgesteld naar de start van het MTB-seizoen. De mogelijkheid voor een dagvignet wordt nog nader onderzocht.

 

Een vignet is vanaf 1 oktober verplicht voor alle gebruikers van de single tracks vanaf 18 jaar. Jongeren kunnen dus gratis gebruik blijven maken van de routes.

Martin Groffen, voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide : “Onze routes zijn duidelijk erg populair. Dat kunnen we goed zien op Strava, waar de routes nu al tot de meest gebruikte van Nederland horen. Veelvuldig gebruik brengt natuurlijk ook onderhoudskosten met zich mee. Net zoals in andere gebieden vragen we daarom een bijdrage aan de gebruikers.”

 

Het MTB-netwerk bestaat uit vier routes: Stoppelbergen, Wildernissen, Staartse Heide en Volksabdij. De laatste route wordt momenteel aangelegd. Alle routes zijn door middel van singletracks zo vormgegeven, dat veel mountainbikers er plezier en uitdaging aan beleven. De routes zijn gelegen in bosgebied waar de ecologische impact van mountainbiken gering blijft en waar gebruikers elkaar zo min mogelijk kruisen. Om de vier routes vanuit diverse plaatsen te bereiken is er in samenwerking met ‘Sport Vlaanderen’ een gele verbindingslus van veertig kilometer aangelegd. Die route loopt zowel over Belgisch als Nederlands grondgebied en vormt de ideale rit langs de prachtige natuur van Grenspark Kalmthoutse Heide. De gele verbindingslus kan te allen tijde zonder vignet gefietst worden. 

 

Bron: Nieuwsblad.be
Door: Erik Vandewalle