MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTBroute Havelte uitgebreid met oranje lus

  • donderdag 11 juni 2020

De blauwe en groene mountainbikeroutes in Havelte zijn inmiddels in redelijke stilte met elkaar verbonden door een nieuwe oranje route. De in totaal 25 kilometer lange route voert nu onder meer dwars door het dorp Havelte, wat de bedenker wel het nodige lobbywerk heeft gekost.De 61-jarige Roelof Prikken is trots op de nieuwe oranje MTB-route in Havelte: „De route is zonder een cent subsidie gerealiseerd, die heeft nog geen 500 euro gekost.”

 

MTBroute Havelte uitgebreid met oranje lus

 

Actieve baas
Wie met hem op stap gaat, komt met een karrenvracht aan informatie én nieuwtjes thuis. Niet zo vreemd, want Prikken is een actieve baas. Altijd werkzaam geweest bij de Citroën-garage in Meppel, nu hovenier bij Comfortuin en druk met zijn motorische speeltjes: een oude 2CV, twee classic racers en een motor. En natuurlijk het fietsen: op de racefiets, maar vooral als mountainbiker.

Roelof Prikken was er snel bij toen Ruud Smeenk de MTB Havelte oprichtte, 20 jaar geleden al weer. Prikken was ook de initiator achter het MTB-baantje in het Waterbolkpark, midden in het dorp. Ging ook niet zonder slag of stoot, maar de jeugd maakt er goed gebruik van.

 

d’Olde Lantschap
Zijn hart ligt nog steeds bij de motorsport. „We hadden d’Olde Lantschaprijders en alles mocht, we konden zo een ronde van 60 kilometer uitzetten rond Havelte. De motorsport is een aflopende zaak, niets mag meer.”

Routes uitzetten doet hij echter nog steeds, maar dan op een ander vlak: voor de MTB vereist dat creativiteit, tact en overredingskracht. Voor de nieuwe oranje route moesten 11 grondeigenaren over de streep worden getrokken. Dat ging bij de een wat makkelijker dan bij de ander. Een goede eigenschap van de Havelter is dat hij meedenkt en flexibel is. Dat blijkt uit het feit dat de route nog steeds leeft, dat de paaltjes nog weleens verplaatst worden door de vrijwilligers. „Er zijn wel paaltjes uit de grond gehaald door mensen die niet blij zijn met de route, met hen ga ik dan in gesprek. Als het kan, wordt de route verlegd. We hebben ook hardhouten paaltjes met een horizontale ijzeren pen van 2 meter diep in de grond verankerd, die krijg je er zomaar niet uit.”

 

Holtingerveld
Centraal punt voor de drie routes is Toegangspoort Holtingerveld, aan de Van Helomaweg. De blauwe route telt 16 of met de extra lus 22 kilometer en voert door het militaire oefenterrein van Havelte-West. De groene route door het Ooster- en Westerzand telt 19 of 27 kilometer, als de extra lus erbij gepakt wordt. Wie voor de groene route kiest, kan nu dankzij Roelof Prikken na 7 kilometer de afslag oranje nemen. Die voert via Uffelte naar Havelte, Eursinge en Darp en sluit daar aan op de blauwe route. Zo kun je bijna ongelimiteerd kilometers maken.

 

De oranje route is verrassend gevarieerd, voert door het bos, en over heide en zand, maar tevens over de leukste weggetjes in en rond Havelte. „Het idee kwam zo boven. Nu kan iedereen uit Uffelte, Darp en Havelte zo van huis uit de route volgen. Bovendien loopt de oranje route langs alle campings, dat is ook mooi voor de toerist.” Het plan was vooral een rondje om het dorp heen. „Dan ga je op pad, informeert links en rechts, praat met terreineigenaren over wat de mogelijkheden zijn en stapt naar de gemeente Westerveld. We hebben een sportieve gemeente, daarvan heb ik alle medewerking gehad. Natuurmonumenten was wat lastiger en Staatsbosbeheer was positief, maar we mochten niet dwars door hun bossen. Die tijd is wel geweest”, constateert Prikken. Hij snapt het wel.

 

Geen shovels
Het uitzetten van de route vond vooral op de vrije zaterdagen plaats, waarbij Prikken hulp kreeg van zijn kameraden. Er werden geen shovels en grote machines gebruikt; een bladblazer en snoeischaar waren misschien wel de belangrijkste gereedschappen. „Wanneer een stuk van de route niet helemaal liep, gingen we daar nog even met de schep heen. Een deel van de route moet nog harden, je hebt hier en daar met een zachte humuslaag te maken. Ook best bijzonder: we hebben geen enkele boom omgezaagd.”

 

Dat het harde werken loont, blijkt onder meer uit de prachtige technische stukken bij Eursinge, waar je zonder stuurmanskunst en techniek zo op de grond ligt. En het blijkt ook uit de vele fietsers die de oranje route al hebben gevonden. Roelof Prikken geniet er zichtbaar van.

 

Bron: Steenwijker Courant

 

redactie MTBroutes: De oranje route staat (nog) niet in ons overzicht.