MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Havelte (West)

  • Provincie Drenthe
  • 16 kilometer
  • 171 hoogtemeters
  • 3,33 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 16 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). In het weekend is er een extra lus (6 kilometer) te rijden. Deze lus is gemarkeerd met een rode kleur.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Toegangspoort Holtingerveld, Helomaweg 14, 7971 PX in Havelte.

Vanaf de A32 neem je de afslag Steenwijk-Zuid. Na de afslag ga je gelijk rechts richting Havelte. Je komt nu eerst door Havelterberg. Hier blijf je gewoon rechtdoor rijden. Op de rotonde voor Havelte sla je linksaf richting Frederiksoord (Helomaweg). Dit is de doorgaande weg N353 tussen Havelte en Frederiksoord.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.78437, E 6.22298.

Omgeving

De route ligt in de omgeving van Havelte en voert over terreinen van o.a. Defensie en Staatsbosbeheer. Havelte, ook wel "De parel van Drenthe" genoemd, ligt te midden van uitgestrekt bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden. In het plaatsje zelf vind je veel monumentale gebouwen, gerestaureerde Saskische boerderijen en een schaapskooi met kudde. Havelte is verder bekend om zijn twee hunebedden, de grafheuvels, het natuurreservaat Brandeveen en het schitterende Ooster- en Westerzand.

Aard van de route

De route voert over de terreinen van o.a. Defensie (militaire oefenterreinen) en Staatsbosbeheer. Na enkele honderden meters over het asfalt, duik je een smalle singletrack op. Na een stukje langs de weilanden, voert de route je kilometers lang slingerend in het verlengde van een tankbaan. De singletrack is behoorlijk technisch en vraagt dus om goede stuurvaardigheden. Korte bochten worden afgewisseld met korte steile klimmetjes vragen. Na ongeveer 6 kilometer zijn er op een stuk open veld kunstmatig enkele bulten in het parcours gelegd. Na deze bulten rijd je weer verder langs de tankbaan. Je fietst dus grote delen over militair oefenterrein. Toch hoef je geen vrees te hebben voor militaire voertuigen. De route loopt namelijk rond het oefenterrein. Je moet hier echter zeker niet van de route afwijken. In het laatste deel van het traject zijn nog enkele pittige klimmetjes te vinden.
In het weekend, als het oefenterrein niet wordt gebruikt, bestaat de mogelijkheid om een extra lus van 6 kilometer toe te voegen aan de normale 16 kilometer lange route. Deze lus begint na ongeveer 5,5 kilometer vanaf de start. Deze rode route gaat door het middelste gedeelte van het oefenterrein. Defensie oefent hier doordeweeks en is daarom niet toegankelijk. Als de je tankbaan hebt overgestoken kom je in het binnenterrein en vind je naast singletracks ook een aantal korte steile klimmetjes en afdalingen. Na ongeveer 6 kilometer kom je weer op de blauwe route.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Peter Beijne (06-53239474)

Extra

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Ruud Kranenburg
25 augustus 2019
Zonnig

Een leuk parcours in een mooie omgeving rondom het Defensie oefenterrein. Mijn vrouw en ik waren blij verrast, West is echt een heerlijk rondje. Eerst hadden wij de 28km van Oost gereden(veel los zand en mooie hei). Pittige klimmetjes op het eind van een bloedhete fietsdag maakte West best zwaar. Eigenlijk is het een singletrack van 16km, het lag er zeer goed bij. Al met al een absolute aanrader !

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wouter Mollers
23 juli 2019
Zonnig

Het eerste gedeelte is rustig inkomen zonder hoogteverschillen; wel een beetje hobbelig met veel wortels. Prima afwisseling tussen bos en zandpad. De bewegwijzering is vrij goed met bordjes voor en na een bocht.

Het laatste gedeelte is totaal anders: veel meer hoogteverschil met grillige tracks up en down. Hierbij moet je goed opletten, anticiperen en gewoon genieten!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Kim
29 juni 2019
Zonnig

Mooie route alleen op sommige plekken overbegroeid. Best vervelend.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hans
6 juni 2019
Bewolkt

West en Oost gereden ! Geweldige routes !!
Wel heel veel afgewaaide takken en omgevallen bomen op de route! De terrein opzichter gaf aan dat het van dinsdag op woensdag zwaar weer was geweest!
Dus we moesten vaak over bomen klimmen !!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
drpaul
25 mei 2019
Zonnig

Geen route voor mij. Eerste deel was wel slingerend, maar had weinig flow. Daarna stuk rood kunnen doen, was mountainbiken 1.0 (zoals vroeger dus), alleen laatste 2km leuker met onverwachte heuveltjes en korte afdalingen. Weer verder met blauw, wel alles in het bos en singletrack, maar op een gegeven moment was ik de kilometers aan het aftellen. Pas op het einde, na de eerste klim naar Darp, was het leuk met stukken op en af. Hierdoor nog 3 sterren. 1x voor mij, maar da's mijn mening.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jeffrey woortman
19 mei 2019
Droog

wij hadden de auto geparkeerd op de plek wat op de app stond,alleen is dit bij de groene route.
wij deden dus eerst de groene welke er wel goed bij lag alleen heel erg droog.
veel bordjes stonden wel of na de bocht of in de bocht,wel jammer waardoor je snelheid verliest.

daarna nog rood en deels blauw gedaan tot wij op 40km zaten en het wel goed vonden voor vandaag.

al met al mooie routes en lekkere km,wij gaan zeker nog eens maar dan helemaal blauw

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gio74
13 mei 2019
Droog

Leuke route met veel singletracks. Parkeren bij het Theehuis verderop kan ook (kun je gelijk een dagkaart kopen voor 1,25 euro). Goed te combineren met Oost. Ga bij deze laatste dan wel voor de 19km want de 27km zijn alleen maar landwegen en is niet aan!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
M
1 mei 2019
Bewolkt

Route ligt er grotendeels weer prima bij, eerste stuk van de route is rustig peddelen en bochtjes draaien. (weinig hoogte verschil) Laatste 5 kilometers van de route zijn het leukst met meer hoogte verschil en een paar lekkere klimmetjes/afdalingen. Op de laatste 5 kilometers van de route was duidelijk recent onderhoud gepleegd, baan lag er lekker snel bij.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arie B
22 maart 2019
Zonnig

De route is leuk en best technisch maar fietst echt niet lekker. Slecht onderhouden, super veel takken op de route, kleine gevaarlijke boomstronken op het midden van het pad en heel veel hobbel de bobbel over een slecht onderhouden route. Voor mij niet meer!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Timmermax
29 december 2018
Bewolkt

Mooie route om het militair oefenterrein.
De rode route maakt de tocht wel heel mooi.
Het stuk bij Darp en Havelterberg is heel mooi en zitten leuke klimmetjes in.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling