MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Havelte (West)

  • Provincie Drenthe
  • 15,5 kilometer
  • 171 hoogtemeters
  • 3,65 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 15,5 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). In het weekend is er een extra lus (6 kilometer) te rijden. Deze lus is gemarkeerd met een rode kleur.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Toegangspoort Holtingerveld, Helomaweg 14, 7971 PX in Havelte.

Vanaf de A32 neem je de afslag Steenwijk-Zuid. Na de afslag ga je gelijk rechts richting Havelte. Je komt nu eerst door Havelterberg. Hier blijf je gewoon rechtdoor rijden. Op de rotonde voor Havelte sla je linksaf richting Frederiksoord (Helomaweg). Dit is de doorgaande weg N353 tussen Havelte en Frederiksoord.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.78437, E 6.22298.

Omgeving

De route ligt in de omgeving van Havelte en voert over terreinen van o.a. Defensie en Staatsbosbeheer. Havelte, ook wel "De parel van Drenthe" genoemd, ligt te midden van uitgestrekt bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden. In het plaatsje zelf vind je veel monumentale gebouwen, gerestaureerde Saskische boerderijen en een schaapskooi met kudde. Havelte is verder bekend om zijn twee hunebedden, de grafheuvels, het natuurreservaat Brandeveen en het schitterende Ooster- en Westerzand.

Aard van de route

De route voert over de terreinen van o.a. Defensie (militaire oefenterreinen) en Staatsbosbeheer. Na enkele honderden meters over het asfalt, duik je een smalle singletrack op. Na een stukje langs de weilanden, voert de route je kilometers lang slingerend in het verlengde van een tankbaan. De singletrack is behoorlijk technisch en vraagt dus om goede stuurvaardigheden. Korte bochten worden afgewisseld met korte steile klimmetjes vragen. Na ongeveer 6 kilometer zijn er op een stuk open veld kunstmatig enkele bulten in het parcours gelegd. Na deze bulten rijd je weer verder langs de tankbaan. Je fietst dus grote delen over militair oefenterrein. Toch hoef je geen vrees te hebben voor militaire voertuigen. De route loopt namelijk rond het oefenterrein. Je moet hier echter zeker niet van de route afwijken. In het laatste deel van het traject zijn nog enkele pittige klimmetjes te vinden.
In het weekend, als het oefenterrein niet wordt gebruikt, bestaat de mogelijkheid om een extra lus van 6 kilometer toe te voegen aan de normale 16 kilometer lange route. Deze lus begint na ongeveer 5,5 kilometer vanaf de start. Deze rode route gaat door het middelste gedeelte van het oefenterrein. Defensie oefent hier doordeweeks en is daarom niet toegankelijk. Als de je tankbaan hebt overgestoken kom je in het binnenterrein en vind je naast singletracks ook een aantal korte steile klimmetjes en afdalingen. Na ongeveer 6 kilometer kom je weer op de blauwe route.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Peter Beijne (06-53239474)

Extra

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Matthijs van der Woerd
5 augustus 2020
Zonnig

Mooie route met vooral tegen het einde enige uitdaging. Een paar gevaarlijke stukken, ten eerste na 1 km een hele scherpe bocht naar rechts met direct een slootje erachter. Ik schrok me rot! Hier zou ik heel graag een bord willen zien (zoals tegen het einde wel staat).
Ten tweede het achterste gedeelte tegen Kollenkote is erg dicht begroeid. Onder de begroeiing liggen balken. Hier ben ik tegenaan gereden waardoor ik in de brandnetels terecht ben gekomen. Of geen balken, of geen brandnetels.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Matthew
24 juli 2020
Droog

Vandaag twee keer de blauwe route. Wat een verademing in verhouding tot Steenwijk. Veel bochten met Flow vooral in het vlakkere gedeelte. Niet zo mooi als gieten en zeker niet zo technisch als de rode route in Appelscha. Prima te doen dus een heerlijk doortrappen. Er mag wel weer eens naar de bewegwijzering gekeken worden, aantal bordjes aan het begin van de route ontbraken waardoor het een beetje zoeken was. Het bordje bv aan het einde met scherpe bocht heb ik wel gezien maar was wel erg laat!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
chris
23 juli 2020
Zonnig

Was met een iets te hoge verwachting begonnen aan deze route. Veel van hetzelfde alleen het laatste stuk over de heuvels maakte alles weer goed.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Roald
12 juli 2020
Zonnig

Na 1,5km een haakse bocht en sloot. Niet handig!
Onderhoudsploeg mag wel eens langs om te snoeien en bordjes te plaatsen. Verder prima route. Leuke klimmetjes en afdalingen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Anne
12 juli 2020
Droog

Leuke route, snap niet zo goed dat de route zo laag gewaardeerd wordt.

Weekendroute is een leuke aanvulling.

In de blauwe route ook een leuk stukje op een wal met een paar leuke korte afdalingen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marten
9 juli 2020
Regen

Zeer leuk parcour om te rijden , mooie omgeving leuke afwisseling tussen bos en heiden ,

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Koen
28 juni 2020
Bewolkt

Hij ligt er weer practig bij.... na een lange periode dat de bosbouwers veel hadden kapot gemaakt. Kun je nu zien dat er weer een hoop werk is verzet om.hem weer goed berijdbaar te maken.... heerlijk

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sebas
25 juni 2020
Zonnig

Ode aan de parcoursbouwers! Wat een heerlijke flow en goed gebruik gemaakt van wat er beschikbaar is qua hoogte en ruimte. Na een teleurstellende rit gisteren op parcours Diever was dit een aangename verrassing! Zelf in deze zeer droge tijd lag her parcours er erg goed bij. Goede afwisseling tussen snelle stukken en technische stukken. Ook pittige klimmetjes met leuke afdalingen waarbij je goed vaart kon houden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arnold Klijnstra
24 juni 2020
Zonnig

Zowel deze route(blauw) en de andere route(groen) gereden. Waar groen grotendeels zandpaden(tankbanen) zijn(maar lekker om even op door te stampen) is blauw lekker veel draaien en keren met wat klimmetjes. Erg droog maar beide zijn nog goed te doen. Minpuntje blauw, die bordjes staan hier en daar erg verstopt/onlogisch of niet te vinden. Zo nu en dan echt spoorzoeken. Dat kan beter. Verder alle credits voor deze mooie en afwisselende routes!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Suzanne
31 mei 2020
Zonnig

Erg veel mul zand wat bepaalde stukken erg moeilijk maakte. Moest een paar keer afstappen omdat er geen doorkomen aan was. Veel mul zand onderaan een berg in de bocht, en de heuvels op.
Niks aan te doen met dit weer uiteraard. En dat hoort ook wel bij mountainbiken. Het maakte het wel zwaar. Veel op en neer.
Dat extra stukje is idd erg leuk om mee te pakken. Maakt meteen de afstand wat aantrekkelijker.
Het was wel erg druk! Gelukkig waren wij erg vroeg (half 9).
Bij terugkomst veel mtbers.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling