MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Havelte (Oost)

  • Provincie Drenthe
  • 27,6 kilometer
  • 90 hoogtemeters
  • 2,55 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 27,6 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Toegangspoort Holtingerveld, Helomaweg 14, 7971 PX in Havelte Plan route
    Vanaf de A32 neem je de afslag Steenwijk-Zuid. Na de afslag ga je gelijk rechts richting Havelte. Je komt nu eerst door Havelterberg. Hier blijf je gewoon rechtdoor rijden. Op de rotonde voor Havelte sla je linksaf richting Frederiksoord (Helomaweg). Dit is de doorgaande weg N353 tussen Havelte en Frederiksoord.
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.78402, E 6.22316.

Omgeving

De route ligt in de omgeving van Havelte en voert over terreinen van o.a. Defensie, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Havelte, ook wel "De parel van Drenthe" genoemd, ligt te midden van uitgestrekt bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden. Waar ook nog veel restanten vanuit de 2e wereldoorlog te zien zijn. In het plaatsje zelf vind je veel monumentale gebouwen, gerestaureerde Saskische boederijen en een schaapskooi met kudde. Havelte is verder bekend om zijn twee hunebedden, de grafheuvels, het natuurreservaat Brandeveen en het schitterende Ooster- en Westerzand.

Aard van de route

De groene mountainbikeroute start met een stukje fietspad. Al na een paar honderd meter gaat de route over in een mengeling van graspaden, smalle, soms bochtige singletracks waar stuurvaardigheid wordt gevraagd en bredere rechte paden. Na een stukje klinkerweg duikt de route het bos weer in. De route gaat verder over mooi lopende paden en een kleine beklimming richting de "Spinnenkop". 

Na wat dalen en klimmen kom je bij een splitsing waar een keuze voor de 19 kilometer of 27 kilometer lange route gemaakt moet worden. De 27 kilometer lange route komt via een extra lus weer terecht op het parcours van de 19 kilometer lange route.

Via wat bredere paden en 2 bruggetjes gaat de route weer het bos in. De route voert hier slingerend door het bos. Het parcours volgend zie je de omgeving veranderen van bos naar heide met een ven waar je een stuk langs fietst.

Na de tocht langs de heide, een stukje fietspad en een sintelweg kom je bij de "Genieput". Hier wordt je stuurvaardigheid op de proef gesteld.

Na dit bochtige deel gaat het verder over de heide richting de hunebedden, waarvan er 2 in dit gebied zijn. Na de hunebedden volgt nog een stuk over het asfalt naar de laatste klim en richting het einde van de route bij de vlindertuin.

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering.

Info

www.mtbhavelte.nl of Arjan Otter (06-42851618)

Extra

Deze MTB route is aangelegd door de MTB vereniging Havelte. Let goed op de mededelingen op het publicatiebord bij de start van de route.

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
bulten broezer
19 september 2022
Druilerig

Leuke route welke voor alle niveaus te fietsen is. Mooie omgeving.
De route kent van alles wat: single track, rechte brede paden, verharde paden en bij regen zeer natte stukken. Zo ook op 18-8-2022, na een paar dagen regen is het al flink ploegen door de modder. Deze route kunt u beter mijden in natte(re) perioden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marten de Groot
3 september 2022
Zonnig

De mooie natuur maakt de route zeer aantrekkelijk. Het gebied rond het Holtingerveld is zeer fraai. Helaas is de route niet erg uitdagend, ondanks de aanwezigheid van de Havelter"berg" zijn er weinig klimmetjes of afdalingen.
Het is uiteraard zandgrond, en na lange tijd van droogte is het vaak ploegen door mul zand. Raak niet gefrustreerd als je een paar keer moet afstappen.
De wegwijzers zijn goed zichtbaar. Al met al heb ik een mooie middag gehad

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Floor
22 augustus 2022
Droog

De route start leuk en goede wegwijzering. Daarna gaat het over op fietspad en zandpaden voor 18 km. De laatste km nog wat door het bos. Leuke route voor beginnende mountainbikers. Voor mountainbikers die het vaker doen zal de route tegen vallen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rudi
18 augustus 2022
Droog

Leuke lange klim en afdaling. Ook technische snelle stukken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jurjen idema
1 augustus 2022
Zonnig

Vandaag deze route maar eens gereden, ik heb me prima vermaakt 👍. Mooie omgeving, leuke single tracks op sommige plaatsen is wel wat overwoekerd maar dat mocht de pret niet drukken. Gewoon lekker gefietst. Ook de GPX klopte 👍
Je moet deze route niet vergelijken met bijv de Postbank route o.i.d.
Gewoon ff lekker atb'en.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ragni Wennemers
24 juli 2022
Zonnig

Route is op veel plekken zeer dicht begroeid. Ook hier veel bramenstruiken en brandnetels. Route gefietst zonder de extra lus van 8 km, dit bordje niet gevonden of compleet over het hoofd gezien. Veel stukken mul zand met deze droogte. Verder een prima route met fietspaden, gravel en bospaden. Heerlijk gefietst.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
JD
10 juli 2022
Regen

Verwacht geen technische spannende route maar gewoon een leuk rondje door een prachtige omgeving. Met name het midden is veel gravel.
Splitsing lang/kort is mi niet te missen, 2 palen midden op een kruising.
Bebording is goed maar op veel plaatsen overgroeid.
Kanttekening, veel omgevallen bomen die er duidelijk al tijden liggen. Op enkele plekken is de begroeiing zo dicht dat je er met een 80cm stuur niet meer door kunt.
De route heeft flink onderhoud nodig, iets waar Havelte om bekend staat.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerard
29 mei 2022
Bewolkt

makkelijke, eenvoudige route. weinig uitdaging met veel zandpaden. paaltjes soms onduidelijk of op onlogische plekken. Goed dat ik navigatie bij me had, maar ook die klopte niet overal. Ook de splitsing met de extra lus van 8 km niet gevonden. Jammer. Zeker als je deze route voor de eerste keer fietst, dan is het vervelend om steeds af te remmen of te stoppen om de juiste afslag te vinden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
BosK
20 mei 2022
Zonnig

Een prima route die je zowel met gravelbike als MTB kan fietsen. Deze route niet vergelijken met West Havelte, die is namelijk heel anders. Combineer je West en Oost met elkaar dan heb je alles in 1 grote route; variatie, mooi landschap, singletracks, verharde wegen, hoogtemeters en kilometers. In de buurt bij het Theehuis kun je daarna het terras op!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
w
4 mei 2022
Zonnig

De stukjes door het bos zijn leuk en mooi. Echter, hier heerst werkelijk een loslopende hondenplaag! Levensgevaarlijk! Overal aanlijngebodsbordjes (overbodig, want geldt in heel NL, tenzij anders vermeld) en slechts een enkeling die zich hieraan houdt. Is er geen handhaving (meer) in dit deel van NL? Een deel van de route loopt over akkerland (?) dat met traktoren wordt omgeploegd terwijl je erop rijdt! Op meerdere kruispunten ontbreken bordjes. Zie ook eerdere beoordelingen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling