MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Navigeren met je smartphone op de fiets: 3 tips

  • maandag 28 maart 2022

Als je er met de mountainbike op uit trekt, maak je al snel veel kilometers. Zo kom je op plekken waar je minder bekend bent. Je kunt dan old school afgaan op verkeersborden of zelfs op je richtingsgevoel, maar waarom zou je dat doen als je tegenwoordig perfect gratis kunt navigeren met je smartphone? Google Maps biedt uitstekende kaarten die doorgaans helemaal up to date zijn, zodat je niet hoeft te verdwalen. We geven drie tips voor navigeren met je smartphone op de fiets.

Navigeren met je smartphone op de fiets: 3 tips

 

Offline kaarten
Als je slim bent, verspil je zo min mogelijk mobiele data en download je thuis in Google Maps de kaart van het gebied waar je gaat fietsen. Dan hoeft je telefoon enkel nog de GPS te gebruiken. Zo kun je dus zelfs op de vliegtuigstand (wel met locatie aan) je smartphone gebruiken om je te navigeren. Dit komt nog het meest van pas in het buitenland, waar je voorzichtig moet zijn met je verbruik van mobiele data. Buiten Europa is dit te allen tijde een issue, en binnen de EU kun je wel de mobiele data van je belbundel gebruiken, maar als je de limiet overschrijdt moet je alsnog buitenlandse tarieven betalen. Duurt het abnormaal lang voordat je kaart gedownload is? Je kunt online abonnementen voor internet vergelijken voor een upgrade van je internetabonnement!

 

Telefoonhouder
Wil je kunnen profiteren van de aanwijzingen op het scherm van je smartphone op de fiets? Dan doe je er verstandig aan om op zoek te gaan naar een goede telefoonhouder die je op je mountainbike kunt monteren. Er zijn er ook te krijgen waarbij je telefoon in een waterdicht hoesje gaat, wat prettig is bij slecht weer. Ook zijn er telefoonhouders te krijgen die een ingebouwde powerbank hebben, waardoor je telefoon niet hoeft leeg te lopen omdat je het scherm de hele tijd aan hebt. Waarom een telefoonhouder? Ten eerste omdat het een praktische oplossing is die ervoor zorgt dat je op een gemakkelijke manier zicht op je scherm hebt en deze kan bedienen. En ten tweede omdat het verboden is om met je telefoon in de hand te fietsen.

 

 

Gesproken aanwijzingen
Heb je geen telefoonhouder of wil je er geen op je mountainbike monteren? Maar wil je toch aanwijzingen voor je moet rijden? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om op de gesproken aanwijzingen af te gaan. Je kunt je telefoon dan in een zak doen en je oordopjes in, zodat je kunt luisteren naar de aanwijzingen van de navigatie-app. Daarvoor moet je uiteraard wel voor vertrek controleren of je ook daadwerkelijk die gesproken aanwijzingen aan hebt staan, want dat is niet verondersteld als je normaliter navigeert op basis van de aanwijzingen op het scherm. Bovendien fiets je de buitenlucht en kan het voor anderen irritant zijn om jouw navigatie-app te moeten horen, en dan zijn oortjes de beste oplossing.

 

Wellicht neemt je laten navigeren wat van de charme en het gevoel van vrijheid weg voor je, en het is begrijpelijk dat je daarom liever op de borden af gaat. Maar omdat het risico bestaat dat je dan verdwaalt, is het alsnog verstandig om van tevoren toch nog even die offline kaart te downloaden voor het geval dat je hem nodig blijkt te hebben. Zo ga je goed voorbereid op pad.