MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mountainbiken in Drenthe: ideaal vanuit een vakantiepark

  • vrijdag 1 oktober 2021

Lekker actief bezig zijn tijdens je vakantie? Wij stemmen voor! En wat is er leuker dan mountainbiken in de natuur? In de Nederlandse provincie Drenthe is Parkvakanties.nl voor ons op ontdekkingsreis gegaan om te kijken bij welke vakantieparken de leukste mountainbikeroutes te vinden zijn. En we zijn blij verrast! Stap je met ons mee op de mountainbike?

Mountainbiken in Drenthe: ideaal vanuit een vakantiepark

Vakantieparken in de buurt van de singletracks
De vakantieparken in Drenthe liggen midden in de Drentse Hooglanden en dat betekent dat er uitdagende fietsroutes in de omgeving te ontdekken zijn! Als je bij het Landal Orveltermarke overnacht kun je bijvoorbeeld van het Sleenerzand en het Nationaal Park Drentsche Aa genieten. Op het park heb je de mogelijkheid fietsen te huren om de oneindig veel kilometers natuurschoon te ontdekken. Wat Landal Orveltermarke helemaal bijzonder maakt, is dat MTB verbindingsroute van het bikepark direct over het park loopt! Inmiddels beschikt het vakantiepark over een pumptrack als onderdeel van de MTB verbindingsroute en onderweg fiets je dus even langs je vakantieverblijf! Of wat dacht je van een verblijf bij het Hof van Saksen in Nooitgedacht waar je kunt genieten van mooie mountainbiketocht inclusief modderspetters op je gezicht en adrenaline in je lijf. De routes rondom het park zijn geschikt voor beginnende en gevorderde mountainbikers. Het Landal Het Land van Bartje is een andere geliefd vakantiepark bij sportieve reizigers. Bartje's Bike Xperience heeft een uitgebreid aanbod aan fietsen zoals de professionele custom RIDLEY mountainbikes en met de speciale pumptrackfiets kun je de uitdagende parcours gaan verkennen. De baan is overigens ideaal voor kleine kinderen die de kunst van het fietsen proberen te leren. Slinger over de singletracks, raas langs de bossen en bewonder onderweg de heidevelden. Er worden zelfs clinics georganiseerd zodat je het mountainbiken onder de knie kunt krijgen. 

 

Kuitenbijters en razendsnelle afdalingen
Wat valt er allemaal te ontdekken in Drenthe? Het fietsparcours op de Col du VAM een fantastische uitdaging en de VAM-berg heeft drie klimroutes en één afdaling. Het is een klimwalhalla voor fietsers en de totale route bedraagt 2.100 meter. En het gemiddelde stijgingspercentage? Dat ligt op 10% dus je moet af en toe stevig op de pedalen staan! De grootse kuitenbijter vindt je bij de keienstrook van 150 meter die een stijgingspercentage van maar liefst 15% heeft. Ben jij er klaar voor? Een andere geweldige route is de MTB Havelte West met een lengte van lengte van 16 kilometer. De route is perfect voor beginners als gevorderden en de weekenden is er een extra lus van 6 kilometer te rijden bij het oefenterrein van Defensie. De singletracks zijn technisch dus hou je handen goed aan het stuur! Of wat dacht je van de schitterende MTB-route tussen Gieten en Borger over de Drentse Hondsrug? De Drentse Hondsrug is tijdens de IJstijd ontstaan en het beboste gebied ligt op een eeuwenoude natuurlijke verhoging. De route is uitdagend en 30 kilometer lang. Met flinke klimmetjes en bochtige singletracks is dit een gevarieerde route die voor iedereen wat in petto heeft. De nieuwste routes in Drenthe staan bekend als ‘Rondom Dwingeloo’. Ontdek de 70 kilometer aan routes verdeeld over 4 uitdagende MTB-routes rondom Dwingeloo. De paden zijn prima met elkaar verbonden en vanuit het brinkdorp Dwingeloo kun je dus alle kanten op.

 

De vakantieparken in de fietsprovincie
Drenthe is een echte fietsprovincie en de vakantieparken zijn dan ook helemaal klaar voor je verblijf!  Zo bieden veel vakantieparken in de omgeving speciale MTB-arrangementen aan. Bij het Landal Orveltermarke kun je bijvoorbeeld in een Basis, Comfort, Luxe of Extra Luxe bungalow overnachten waar je na je uitdagende rit heerlijk kunt bijkomen. Het arrangement bestaat uit een powerbar voor extra energie, een Landal Orveltermarke bidon, een rugtasje en een omgevingskaart met daarop 2-MTB routes. Bovendien worden je kleren 2 kleren gratis gewassen om alle moddersporen te verwijderen. Daarnaast zijn er bungalows met sauna zodat je je spieren even helemaal kunt laten bijkomen. Of neem een frisse duik in het zwembad en geniet van de uitstekende faciliteiten. Natuurlijk kun je bij de vakantieparken mountainbikes huren zodat je niet zelf alles hoeft mee te nemen. En mocht je nog nooit op een mountainbike gezeten hebben, dan zijn de clinics de perfecte manier om kennis te maken met deze fantastische sport. Bij Landal Het Land van Bartje zijn er bijvoorbeeld gezinsclinics zodat iedereen mee kan gaan om het bos te verkennen. Maar er zijn ook clinics voor kinderen ouder dan 6 jaar. Ook hier zijn diverse arrangementen te boeken van meerdere dagen. Dit alles maken de vakantieparken een ideale locatie voor mountainbikeliefhebbers!

 

En naast de mountainbikeroutes heeft Drenthe nog eens honderden kilometers aan fietsroutes langs bijvoorbeeld de hunebedden, cultureel erfgoed en het mooie landschap. Andere schitterende vakantieparken in de omgeving die fietsers met open armen verwelkomen zijn Roompot Hunzepark, Roompot Buitenplaats De Marke van Ruinen en Landal PUUR Exloo. Bij het laatstgenoemde park kun je overigens het UNESCO Global Geopark kunt vinden met 12 MTB-tracks en 8 banen voor BMX. Dat wordt genieten!