MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Wijster (VAM-berg)

  • Provincie Drenthe
  • 6,1 kilometer
  • 81 hoogtemeters
  • 3,42 sterren
Legenda: Route Aanrijroute Verbindingsroute
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 6,1 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met daarop in het paars het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Voor mountainbikers worden twee verbindingsroutes aangelegd naar de VAM-berg, vanaf de Boslounge in Spier en vanuit Sleen. Deze worden aangeduid in de kleur rood.

De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Boslounge Spier, Oude Postweg 8, 9417 TG in Spier

- Green Planet, Bultinge 2, 7933 TZ in Pesse

- Parkeerplaats VAM-berg Zuid (volg het bordje Parkeerplaats VAM-berg)

- Parkeerplaats VAM-berg Noord, bij Koffiekiosk Het Blinkerdje, Vamweg 5 in Wijster (volg het bordje Parkeerplaats VAM-berg)

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.78792, E 6.53091.

Omgeving

De route is gelegen op de VAM-berg. De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf. Op één van de stortbulten op het VAM-terrein in Wijster is sinds 2001 een informatiecentrum gevestigd.

De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en gras, is met een hoogte van 56 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals de Ronde van Drenthe.

Er zijn nu 3 klimroutes en 1 afdaling geopend op deze heuvel. De klimroutes zijn 2.100 m lang met een stijging van gemiddeld 10%, de noordelijke klim kent een einde in kasseien tot 15%.

Aard van de route

De mountainbike route VAM-berg loopt rond en over deze voormalige afvalberg.

De Col du VAM is zo'n 37 meter hoog. Na de beklimming heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Boven op de VAM-berg bevindt zich informatiecentrum De Blinkerd.

De route bestaat deels uit stenen (rockgarden). Ook is er een vlonder pad van 300 meter lang en bevat het parcours een speciale (drijvende) waterbrug. Voor de zomer komt er echter nog een gedeelte van dezelfde lengte met meer klimwerk bij. Daarbij komt ook een pumptrackbaan voor kinderen.

Extra

De VAM berg is ook toegankelijk voor fietsers die liever over een verharde weg naar boven klimmen. De beklimming heeft de naam Col du VAM meegekregen. Er zijn verbindingsroutes van en naar Dwingeloo en Sleen. De kleur van deze verbindingsroutes is zwart. De aanrijroutes vanaf Spier en Pesse zijn niet bewegwijzerd. Je kunt hiervoor het te downloaden gpx-bestand gebruiken.

Reacties

Beoordeel route
Max
18 oktober 2020
Droog

De vamberg had een MTB/downhill walhalla van het noorden kunnen worden, maar dit is gewoon niet goed aangelegd.

Tips voor de organisatie.
1. Meer afdalingen! Hooguit één smaller klimpad. De berg op komen kan veel beter over het asfalt.
2. Maak de paden steviger/minder mul, breder en uitdagender (en dat betekent niet steiler). Kombochten, jumps en houten bochten.
3. Rock garden is onveilig. Stenen te hoog, te korte stukjes en te diepe spleten. Meerdere valpartijen gezien vandaag.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Frank
17 oktober 2020
Zonnig

Hier valt zoveel meer uit te halen . Kombochten jumps ontbreken wat zeker gerealiseerd kan worden.
Rockgardens zijn naar mening totaal verkeerd aangelegd.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marco
21 september 2020
Zonnig

Hebben ze een berg in Drenthe halen ze de potentie die er in zit er niet uit. Klimmen zijn lekker pittig en de afdalingen zijn belabberd. Waar zijn de kombochten, dorps en jumps? Weinig flow in en treurig genoeg op gebroken puin paden.
Mag hopen dat ze het aan gaan pakken. Want dit is gewoon dood en dood zonde.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
theo picasso
11 september 2020
Droog

Welke professionele ATBer heeft het RODE deel van deze route getest? Behalve een klein deel aan de oostkant wordt de rest, m.i., niet gebruikt; te gevaarlijk!

1. Goede uitleg over het mooie parcours is er niet, zwarte, rode, blauwe trails
2. Rode technische route heeft rotsformaties met grote gaten; kans op enkel/been-breuk en over de kop slaan. (optie: vul gaten met puin (wegspoelen) of beter met beton
3. Door kans op kwetsuren; routes kilometreren met bordjes voor hulpdiensten

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Koen
28 augustus 2020
Bewolkt

Dat was even wennen: na een lang stuk over de weg als aanrijroute kwam ik gelijk stil te staan bij t eerste gravel klimmetje😆 , toch eerst maar even verkennen dus is n aanrader.
Routes zijn niet overal helemaal duidelijk, ff rustig om je heen kijken.
De schapen leiden je soms de weg😀De Gravel klimmen zijn erg steil en dat vraagt techniek en balans, maarja niks gewend immers. Een
mooie ervaring,de moeite waard, verhard klimmen was ook leuk. Applaus voor de bouwers.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Peter
16 augustus 2020
Zonnig

Verrassend parcour op de VAM berg! Neem wel je klimbenen mee want de klimmetjes die op een gravel(grind) pad de berg op gaan kosten wel wat moeite! Leuke oefening voor klimmen en je balans op de fiets. Leuke en veel mogelijkheden om op "rockgardens" te oefenen, deze kan je ook ontwijken door extra paden. Bewegwijzering moet je even goed op letten, soms iets verder kijken dan je gewend bent!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
drpaul
9 augustus 2020
Droog

De route kent 2 gezichten: het vlakke deel ligt er droog en hard bij, loopt best lekker, mooie flow, inclusief klein bikeparkje met north shores en schapen. De berg bestaat uit paden met los grind, erg pittig klimwerk (ook steil!), en afdalingen die door het losse grind geen grip geven. Ook hier meerdere rockgardens, van makkelijk tot pittig (rots op in 2 delen, dan drop van 1m eraf).
Er valt meer uit te halen, lange flowy zandafdaling bijvoorbeeld. Wellicht voor de toekomst. Wel mooi rondje!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Stefan
5 augustus 2020
Zonnig

Zonde dat bijna de gehele berg uit gravel bestaat met vlakke bochten. Nu was er weinig aan terwijl het parcours en terrein veel meer in zich had. Een paar sprongetjes en zandpaadjes met kombochten hadden het de mooiste baan van Nederland kunnen maken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander
4 augustus 2020
Zonnig

Leuke, maar super technische route! Veel spelen met houding en versnellingen. De gravel ondergrond laat je hard werken en af en toe twijfelen. Er zit een hoop scherp bochtenwerk met flinke klimmen tussendoor, daarbij lopen er schaapjes als extra obstakels over de tracks! Ik zelf vond het als actieve mountainbiker een top-track en een flinke uitdaging! Helaas moet je soms stukken lopen als je een foutje maakt, Ego onderaan de tracks laten is zeker een aanrader :)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marco
2 augustus 2020
Bewolkt

Route bouwers hebben veel werk verzet voor deze route. Had er veel van verwacht, maar route viel tegen en is op sommige stukken/klimmen bijna niet te fietsen helaas(o.a. door de gravel ondergrond). Verder staan er veel route bordjes maar is het niet duidelijk waar het MTB pad loopt. Dacht ook dat deel van de route niet kon worden gefietst omdat het was afgezet voor de schapen, daardoor lange lus gemist. Jammer. Over het asfalt fietsen was leuker en dat zeg ik niet vaak.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling