MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Lekker naar buiten? Zo voorkom je wespensteken!

  • vrijdag 10 mei 2024

De zomer staat weer voor de deur. Heb jij er ook zo'n zin in? Het zonnetje schijnt en het is lekker warm: het perfecte moment om je fiets te pakken en naar buiten te gaan! Tijdens de zomermaanden is het extra fijn om er met je mountainbike op uit te trekken. Lekker actief bezig zijn in de natuur. 

Lekker naar buiten? Zo voorkom je wespensteken!

Maar helaas is de zomer ook het seizoen van een aantal ongewenste gasten: wespen. Een wespensteek kan behoorlijk pijnlijk zijn en, als je allergisch bent, zelfs gevaarlijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wespensteken te voorkomen. Wij geven je een aantal handige tips.

 

1. Allergisch? Dit moet je doen als je gestoken wordt.

Allereerst even dit. Wanneer je allergisch bent voor bijen- en wespensteken is adequaat handelen cruciaal, mocht je gestoken worden. Bekijk daarom deze Video: Het vergif zit in de staart - Uitstekende tips om insectensteken te voorkomen | Alles over allergie

 

2. Blijf rustig en kalm

Wanneer je een wesp in de buurt hebt, is het belangrijk om rustig en kalm te blijven. Wespen zijn vaak agressief en kunnen steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Probeer dus niet wild om je heen te slaan of te schreeuwen. Blijf gewoon rustig zitten en wacht tot de wesp weer weggaat.

 

3. Vermijd zoete geuren

Wespen zijn dol op zoete geuren, zoals parfum, aftershave en zoet eten. Probeer daarom geen zoete geuren te dragen wanneer je naar buiten gaat. Kies voor een subtiele geur of gebruik helemaal geen parfum. Daarnaast is het verstandig om zoet eten en drinken afgedekt te houden, zodat wespen er niet op afkomen.

 

4. Wees voorzichtig met zoetigheid buiten

In het verlengde hiervan is het belangrijk om voorzichtig te zijn met zoetigheid als je gaat picknicken of een stop maakt voor eten of drinken. Zorg er dus voor dat je borden en glazen goed afgedekt zijn en ruim direct na het eten alles op. Op deze manier voorkom je dat wespen in de buurt blijven hangen. Controleer elke hap en slok of er geen wesp zit, voordat je het in je mond doet.

 

5. Draag de juiste kleding

Het dragen van de juiste kleding kan helpen om wespensteken te voorkomen. Wespen komen minder snel op lichtgekleurde kleding af en wanneer je lange mouwen en pijpen draagt, hebben ze simpelweg minder kans om te steken. Bijkomend voordeel: in lichte kleuren blijf je koeler en bedekkende kleding beschermt ook tegen schadelijke uv-stralen van de zon.

 

6. Maak gebruik van natuurlijke afweermiddelen

Wist je dat er een aantal natuurlijke middelen zijn die je kunt gebruiken om wespen op afstand te houden. Zo hebben wespen een hekel aan de geur van citroen, kruidnagel en munt. Maak een bosje van dit drietal en hang het aan je stuur! Of gebruik een parfum met juist deze ingrediënten. Ook kun je wat druppels muntolie op je huid te doen om wespen op een natuurlijke manier op afstand te houden.

 

Wespensteken kunnen behoorlijk vervelend en soms gevaarlijk zijn als je er allergisch op reageert, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te voorkomen. Met de bovenstaande tips kun je heerlijk genieten van het buiten zijn of op vakantie gaan, zonder gestoord te worden door wespen.