MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Lemele

  • Provincie Overijssel
  • 13 kilometer
  • 175 hoogtemeters
  • 4.08 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 13 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het zwart het internationale MTB-teken driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Restaurant De Lemelerberg, Kerkweg 32, 8148 PZ in Lemele

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 52.457696, E 6.397811.

Omgeving

De onvergetelijke geur van bos en heide is het eerste wat je opvalt in de buurt van de Lemelerberg. In het ruim 850 hectare grote natuurreservaat - dat bestaat uit de Archemer- en de Lemelerberg, Park 1813, het Zand en delen van landgoed Archem - is het dan ook altijd genieten.

De oorsprong van het bergachtige natuurreservaat ligt een flink eind terug in de tijd, in de voorlaatste ijstijd om precies te zijn. Ruim 150.000 jaar voor Christus baanden metersdikke gletsjers zich via Scandinavië een weg naar zuidelijker oorden. Met ongekende kracht werden zand en grind door de gletsjers vooruitgeschoven. Ten oosten en westen van de huidige Lemelerberg kropen ijstongen langzaam omhoog. De gletsjers duwden als reusachtige bulldozers de bevroren grond opzij.

Op die manier ontstonden in het landschap hoge stuwwallen, ontstaan door gekantelde bodemlagen, waaronder de Lemelerberg. De route is gerealiseerd door Landschap Overijssel in samenwerking met Wielerclub Lemelerveld.

Aard van de route

De mountainbikeroute Lemelerberg start op de parkeerplaats op de Lemelerberg. Op de uitgebreide informatieborden krijg je een goed beeld van de omgeving.

Direct aan het begin van de route moet er al serieus gefietst worden: slingerende singletracks, korte en lange afdalingen, technische passages en fikse beklimmingen wisselen elkaar af.

Ongeveer halverwege de route fietst men over wat bredere paden. Een deel van de route loopt hier gelijktijdig op met een ruiterroute. Omdat de ruiters hier links moeten houden (volgens de bebording) is het handig dat de mountainbikers rechts blijven. De breedte van het pad draagt er aan bij dat hierdoor geen problemen zullen ontstaan.

Hierna volgt een singletrack langs de weilanden om vervolgens weer te gaan klimmen. Ook hier een deel dat samen loopt met een wandelroute. Let dus op.

Dan wordt de route weer echt mountainbikeroute. Ter hoogte van parkeerplaats Dalmsholte is de beklimming naar de "Dikke Steen". Een pittige klim!

Via slingerende paden moet in het volgende stuk twee keer de Kerkweg (weg die loopt over de Lemelerberg) worden overgestoken. Met name in de zomer kan het hier erg druk zijn. Kijk dus goed uit!

Op het laatst word je nog even getrakteerd op een fikse beklimming om vervolgens weer op de parkeerplaats te geraken. Het is een zeer mooi en goed uitgezet mountainbike route. De route is prima bewegwijzerd, bestaat volledig uit onverharde paden, heeft pittige beklimmingen en lekkere afdalingen.

Info

Landschap Overijssel Dalfsen, 0529-401731

Extra

Deze route maakt deel uit van het Mountainbikenetwerk Twente.

Wanneer er routebordjes ontbreken of onvolkomenheden op de tracks zijn, kun je dit doorgeven aan 'Routenetwerken Twente' of 0800 – 7688365.

Reacties

Beoordeel route
Rob
13 juni 2019
Zonnig

Inmiddels deze route twee keer gereden en moet zeggen dat ik het gewoon een erg toffe route vind. Alles zit er wel in, snel afdalen, klimmen, technische stukken, mooie omgeving en een redelijk goede flow.
Ook goed onderhouden en een terras op de berg.
Het is niet de allermooiste route die ik ooit gereden heb, dat zijn voor mij ook de Heuvelrug routes.. maar deze doet er niet voor onder en verdiend gewoon vijf sterren!
Complimenten en waardering voor de bouwers en crew!
Kom zeker terug.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
John
30 mei 2019
Droog

Een pittige route met mooie afdalingen en vlotte flows. Intensief en een hele fraai ‘speeltuin’. Complimenten voor de makers!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erwin Veldman
30 mei 2019
Mistig

Super intense route! voor vandaag kende ik alleen Diepenveen, waar je af en toe nog een adempauze krijgt. Hier was het continu werken, maar echt volop genieten. De 'rotstuin' was nog wat te lastig voor een beginner als ik.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jacob Miedema
20 mei 2019
Zonnig

Wat een toffe route. Hier zit alles in. Lekker veel klimmetjes (best pittig) en vervolgens word je beloond met mooie afdalingen. De afdalingen brengen mooie snelheden mee en lekker sturen door kombochten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin Toet
17 mei 2019
Bewolkt

Vandaag twee keer de route van Lemele gereden. Geen al te lange route, wel lekker veel klimmen en (vooral snelle) afdalingen. Mooie, lekker lopende single-tracks. Mooie aparte lus met wat obstakels van steen en hout, met overal een chicken route voor de mindere goden. Technisch niet zo heel moeilijk, wel lekker lopende tracks. Ik kom zeker weer.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
17 mei 2019
Bewolkt

Vandaag gecombineerd met Hellendoorn en een stuk van Holten ook de Lemelerberg aangedaan.

Leuke route die goed gebruik maakt van de mogelijkheden die het gebied biedt.

Leuke extra lusjes met technische stukjes die niet verplicht zijn voor bijvoorbeeld kinderen.

Route is niet te lang en te extreem. Erg geschikt voor een rondje met de kinderen of minder ervaren bikers die nog enthousiast moeten worden voor het mountainbiken. Naderhand ijs of taart op de Lemelerberg. (Za en Zo)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bram
12 mei 2019
Bewolkt

Gezien de plek op de ranglijst (12) samen met Hellendoorn (4) maar eens vanuit de UHT deze tracks komen ontdekken. En ik moet zeggen: blijkbaar ben ik verwend met de utrechtse heuvelrug. Want Lemele maakt plek 12 verre van waar. Ja, wat aardige snelle afdalingen en ja, zeer leuk de kleine technische kus mee hindernissen. Maar er is door de bouwers te weinig gebruik gemaakt van de vele hoogtemeters. Topklassering zeker niet waard. Pak liever Zeist / Leersum.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joris
27 april 2019
Druilerig

Mooie route door vrijwel uitsluitend bos en mooie, uitdagende singletracks. De route lag er geweldig bij, veel lof voor de mensen die het parcours onderhouden. Vanaf het startpunt (restaurant lemelerberg) de eerste helft snelle afdalingen en flink wat kombochten voor het betere downhill werk.
Nabij het einde had er nog wel een stukje singletrack bijgekund ipv lange afdaling over de weg.
Verder echt een superroute. Je kan m met gemak 2 x na elkaar rijden. Of combineren met Hellendoorn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerard Kleijer
25 april 2019
Droog

Na 2 dagen eerder hem 1x te hebben gereden. Heb ik hem vandaag 2x gepakt. Genoten van elke kilometer. Top route en zeer goed onderhouden. Halverwege zit er een leuk technisch parcours met sommige moeilijke obstakels. Deze is ook makkelijk te skippen voor de chickens. 😅Routemarkering is zeer goed geregeld alleen is het internationale teken wel in oranje i.p.v. zwart.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jaq
22 april 2019
Zonnig

Route heeft van alles wat, heerlijk ook dat het niet zo’n onnatuurlijke achtbaan is! Vooral houden zo! Route is kort, maar 2 of 3 keer achter elkaar gaat nergens vervelen. Complimenten aan het onderhoudsteam!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling