MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Uitgelicht: MTB Tracks Oosterhout

  • vrijdag 1 april 2022

Stichting MTB Tracks Oosterhout is met zijn vrijwilligers verantwoordelijk voor het onderhoud en promotie van de MTBroutes Dorst, Teteringen(Cadettenkamp) en Oosterhout(Vrachelen) met een totale lengte van +/- 35 km. 

Uitgelicht: MTB Tracks Oosterhout

De routes van MTB Tracks Oosterhout worden vaak geroemd vanwege de uitstekende droge omstandigheden. De basis hiervoor is het onderhoud met professioneel materieel door Rob Huijs ondersteund door een kleine groep vaste vrijwilligers in het weekend. Rob is bestuurslid onderhoud bij de MTB Tracks Oosterhout en daarnaast vrijwilliger bij Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor Dorst. “Door het goede materieel in combinatie met de vaste kleine groep vrijwilligers, welke weten wat ze moeten doen, kunnen we efficiënt te werk gaan.” 

 

De nadruk van de werkzaamheden liggen in het najaar en winter. De grote reparaties, wijzigen/optimaliseren routes, preventief snoeien, verwijderen potentieel gevaarlijk dode bomen en bebording worden dan aangepakt. Grote werkzaamheden mogen enkel in het najaar en winter in verband met het broedseizoen in het voorjaar. 
In het najaar worden gevallen bladeren en dergelijke van de route verwijderd. Als deze blijven liggen zorgen deze met de vochtige omstandigheden bij gebruik voor schade aan de route zorgt. Daarnaast wordt gezorgd voor de nodige waterafvoer zodat bij regen water gemakkelijk weg kan, wederom om schade aan de route te voorkomen. 

 

 

In het voorjaar en zomer beperkt het onderhoud zich vaak tot reparaties aan de routes in de vorm van vastleggen/vervangen matten of reparaties van kapot gereden bochten en hellingen. Daarnaast snoeiwerk van takken en gras langs de route. Zolang de droogte niet voor extra werkzaamheden zorgt.

 

Naast reguliere zaken zijn er ook incidentele gebeurtenissen zoals storm en droogte. De laatste storm in februari zorgde voor veel omgevallen bomen en schade. Met behulp van de kettingzaag werden de vele omgevallen bomen maar ook de nog op omvallen staande bomen verwijderd. “ Dit heeft al een aantal dagen gekost want daarna moesten ook nog takken en dergelijk van de route worden verwijderd” . 
Dat deze zaagwerkzaamheden mogen worden uitgevoerd komt doordat Rob en een andere vrijwilliger de officiële accreditatie en opleiding hebben. Belangrijk onderdeel daarbij is veiligheid.  

Naast de reguliere werkzaamheden zorgen wij geregeld op verzoek van andere gebruikers en terreineigenaren voor bijvoorbeeld verwijderen omgevallen bomen buiten de route.

 

 

In deze rubriek geven wij Trail Crews / Verenigingen de mogelijkheid de werkzaamheden die door de vrijwilligers worden gedaan extra onder de aandacht te brengen. Binnenkort start de stemming voor de MTB Trail Awards 2022. Wie weet levert jullie verhaal extra stemmen op van mountainbikers die jullie track rijden.

Ook jouw route / vereniging in de spotlight? Stuur jullie verhaal en foto’s naar: support@mtbroutes.nl

 

 

Onderhoud is  maar een deel van de werkzaamheden van MTB Tracks Oosterhout want dit zou niet mogelijk zijn zonder de inspanningen van het team vrijwilligers wat zich “achter de schermen” bezighoudt met MTB Tracks Oosterhout. Leon, de secretaris, is verantwoordelijk voor het beheer van de donateurs. Dit gebeurt in een professioneel CRM systeem welke moet voldoen aan de AVG (privacywet). De financiën en facturen worden beheert in een digitaal boekhoudsysteem door Ron, de penningmeester. Dan is er nog Jacco, de voorzitter. Deze houdt algeheel overzicht en beheert de dagelijkse gang van zaken met Rob. Daarnaast houdt hij zich desgewenst bezig met de stakeholders, juridische zaken, grote aankopen, marketing, sponsoring en nog vele andere zaken. Samen met een toegewijd klein team vrijwilligers zorgt stichting MTB Tracks Oosterhout met trost voor de best berijdbare tracks in Nederland!

 

Promotie is noodzakelijk aangezien het onderhoud geld kost. De routes lopen over de terreinen van diverse eigenaren waarvan MTB Tracks Oosterhout geen bijdrage ontvangt. Daarom dient MTB Tracks Oosterhout zelf te zorgen voor inkomsten. Deze inkomsten komen grotendeels van vrijwillige bijdrage van de gebruikers en een aantal zakelijke partners.  

 

Jacco Lodewikus, voorzitter

 

Meer info over de MTB Tracks Oosterhout ► Facebook MTB Tracks Oosterhout  | Instagram MTB Tracks Oosterhout  | Website MTB Tracks Oosterhout