MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Natuurorganisatie wil optreden

  • zaterdag 19 september 2020

De Stichting NatuurAlert Nederland wil dat de provincie optreedt tegen mountainbikers op de 29 kilometer lange mtb-route door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. (MTBroute Holten)

Natuurorganisatie wil optreden

Het mtb-tracé moet onmiddelijk tot nader order voor gebruik worden afgesloten. De natuurorganisatie heeft daarvoor vandaag een handhavingsverzoek ingediend bij Gedeputeerde Staten van Overijssel.

 

Zandhagedissen doodgereden
Voorzitter Jan Hoekema van NatuurAlert Nederland zegt dat uit meerjarig onderzoek blijkt dat het ‘intensieve gebruik van de route leidt tot toenemende aantallen doodgereden zandhagedissen’. Dat is een beschermde inheemse diersoort.

Ook andere reptielen, zoals de hazelworm is slachtoffer van de druk bereden mtb-route. Verder draagt het gebruik van de route bij aan de ‘hoge recreatriedruk in het gebied en verstoring van de natuur'. Hoekema: ,,Daarmee vormt het mountainbiken mede een bedreiging voor de leefgebieden van onder meer de zeldzame nachtzwaluw en het nog zeldzamer korhoen.” Voor het korhoen is het nationaal park het laatste broedgebied in Nederland.”

 

 

Boos op Salland Marketing
De voorzitter hekelt Salland Marketing die op haar website mountainbiken propageert met: ,,Ben je een echte snelheidsduivel en houd je wel van kuitenbijters? Ga dan naar de Sallandse Heuvelrug.” Hoekema: ,,Dit is een sprekend en pijnlijk voorbeeld van hoe regionale overheden en terreinbeheerders voor de bijl gaan, hun opdracht vergeten en bereid blijken om wettelijk beschermde natuur over te leveren aan commercieel belang.”

 

Ten onder
Dat is volgens hem ‘zeker geen duurzame benadering'. ,,Met ruim één miljoen bezoekers per jaar dreigt de natuur in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug zo langzamerhand aan het succes van de marketeers ten onder te gaan.” NatuurAlert stelt verder dat openstelling van de mountainbikeroute in strijd is met de wet- en regelgeving voor het Natura 2000-gebied. Voorzitter Hoekema vraagt Gedeputeerde Staten binnen twee weken uitspraak te doen.

 

Bron: Tubantia