MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Holten

  • Provincie Overijssel
  • 30,3 kilometer
  • 269 hoogtemeters
  • 3,68 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute Afkorting Startpuntroute
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 30,3 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Spoorwegovergang naast het NS station, Stationsstraat 12, 7451 BH in Holten Plan route
  • Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.284262, E 6.423592.

Omgeving

De Sallandse Heuvelrug is de naam van een uniek natuurgebied gelegen tussen Hellendoorn en Holten. Het is een ruim 5.000 hectare groot aaneengesloten heide- en bosgebied met flinke hoogteverschillen en fraaie uitzichten. Hoogtepunten als de Holterberg, de Noetselerberg en de Koningsbelt zijn kuitenbijters van landelijke faam. Je treft er diverse naald- en loofbossen, landbouwgronden en kleine zandverstuivingen aan.

De Sallandse Heuvelrug is voor een aanzienlijk deel een stiltegebied, en dus niet toegankelijk voor mountainbikers. Omdat Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten als eigenaren van het grootste aaneengesloten centrale gebied, inzien dat mountainbikers ook natuurliefhebbers zijn hebben zij enkele delen van het gebied opgesteld voor het MTB-en. De Stichting Promotie Sallandse Heuvelrug is er in geslaagd een voor Nederlandse begrippen ongekend lange route samen te stellen.

Aard van de route

Op de Sallandse Heuvelrug zijn meerdere mountainbikeroutes uitgezet. Mooier kan het niet: onverharde paden, voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen en een gevarieerd landschap. Je fietst door bossen, over heidevelden, berg op en berg af.
De blauwe route, genaamd Sallandse Heuvelrug, voert door het zuidelijke gedeelte van de Sallandse Heuvelrug. Dit gedeelte is ingericht als Nationaal Park. Op deze manier kan men het natuurlijk gebied en het landschap met zijn planten en dieren zo goed mogelijk beschermen. De blauwe route voert meestal over wat bredere verharde en onverharde paden, met op een aantal plaatsen een mooie beklimming en afdaling. Het hoogteverschil van de blauwe route is 185 meter.
De route is aaneengesloten te rijden met de paarse route (18 kilometer) in Hellendoorn en de groene route in Nijverdal (18,5 kilometer).

Info

Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug (Staatsbosbeheer)
VVV Hellendoorn / Nijverdal, 0548-361533 of VVV Holten, 0548-361533

Extra

Deze route maakt deel uit van het Mountainbikenetwerk Twente.

Wanneer er routebordjes ontbreken of onvolkomenheden op de tracks zijn, kun je dit doorgeven aan 'Routenetwerken Twente' of 0800 – 7688365.

 

De wielervereniging Holten is mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de bewegwijzering van de blauwe route. Mocht u tijdens een MTB-rit pijlen missen of opmerkingen hebben met betrekking tot de route, stuur dan een mail.

 

MTB Trail Awards Winnaar "Aanmoedigingsprijs 2022"

Sinds enkele jaren staat de MTBroute Holten onder druk vanwege de dreigende sluiting van de route in verband met een juridische uitspraak. Na een aantal rechtszaken moest de route dit jaar definitief voor een periode van een half jaar gesloten worden. Met name Han van den Heuvel (Route Netwerken Twente) heeft zich enorm ingezet bij de juridische procedures. Het onderhoud van de route wordt verzorgd door drie verenigingen rondom de Holterberg: Samo uit Haarle, CC’75 uit Nijverdal en WVH uit Holten. Met het toekennen van deze prijs hoopt de jury hen een
steuntje in de rug te geven. 

 

De stemming wordt jaarlijks georganiseerd door MTBTrailAwards

 

Advertentie

Bistro de Oale Ste is prachtig gelegen aan het nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en direct langs de MTBroute. U kunt hier terecht voor een lekker kopje koffie of lunch na / tijdens uw Mountainbiketocht. Bistro de Oale Ste, Holterweg 116, 7441 DK Nijverdal - Telefoon: 0548 - 622 478 - Email: info@oaleste.nl

Reacties

Beoordeel route
Jolanda
18 maart 2023
Droog

Doordat de tracks niet al te veel en moeilijk zijn, kan je extra van je omgeving genieten. Moeilijk is deze route zeer zeker niet maar de omgeving is prachtig. Zeker een eerste voorjaarsdag als vandaag met af en toe een zonnetje en de vogeltjes die enorm hun best doen om gehoord te worden… Ik heb genoten! En wat jammer dat deze route binnenkort gesloten moet worden…

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rk
16 maart 2023
Zonnig

Saaie route veel asfalt. Technische skils hoef je hier niet te hebben. Mag eigenlijk niet de naam van een mtb route hebben. Meer een gravel route.
Wel een erg mooie omgeving. Kom er niet zo snel weer, maar dat mag ook niet want ze gaan de route weer sluiten.🙈🙈🙈
Toch wel raar dat ze nu een stuk van de route sluiten voor boomkap?? Na april komt er niemand meer.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Thijs
11 maart 2023
Zonnig

Landschappelijk heel mooie route. Wel wat hobbelig door wortels geworden. Jammer dat deze weer dicht moet, symboolpolitiek.
Maar gelukkig is er deze week iets te kiezen !

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
John
28 februari 2023
Zonnig

Gestart bij het station Holten. Voldoende parkeergelegenheid en direct naast de route.
De route is mooi heuvelachtig. Er zit veel afwisseling in. Klimmen, dalen en langs de n35 bij Nijverdal een leuk stukje afdaling met veel kombochten! In de laatste 5 km was een heel stuk singletrack afgesloten ivm houtkap. Dat maakte de laatste 5 km tot Holten wat saai. Ik kom zeker een keer terug als die track weer open is!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
stef
26 februari 2023
Zonnig

aardige route met mooie natuur. veel rechte tractor paden wat het wel een beetje saai maakt behalve een klein gedeelte waar veel werk in in gestopt. de route is goed onderhouden. veel wandelaars met loslopende honden die me kwaad aankijken terwijl ik echt langzaam fiets. maar zondag middag met mooi weer is ook een slechte tijd.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Maarten Prinsen
22 februari 2023
Bewolkt

Schitterend parcours. Veel afwisseling, stukken door bos en stukken over heide. Zowel brede paden als single tracks. Op een doordeweekse dag heerlijk rustig.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marinus
15 februari 2023
Zonnig

Route 2x eerder geprobeerd, maar door alle omleidingen toen niet echt een succes. Nu wel! Al moet ik zeggen dat ik blij ben dat ik hem niet op een hardtail hoef te rijden. Wat een gestuiter soms.
Heb me prima vermaakt. Kwam op 208 hoogtemeters en ruim 30 km uit.
In snelle afdalingen zou er misschien iets eerder een bordje voor een afslag geplaatst mogen worden, maar verder is de route prima aangegeven. Kan me niet voorstellen dat je hem verkeerdom gaat rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ZandHagedis
14 februari 2023
Zonnig

Op de parkeerplaats Buitencentrum Staatsbosbeheer in Nijverdal zag ik een rood/zwarte persionado met bij passende rood/zwarte e-mtb de Holten route in tegenovergestelde richting rijden. Dat is dus niet duidelijk genoeg in de bewegwijzering van Holten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Niels
11 februari 2023
Zonnig

Erg leuk,en mooie route om na langere periode weer keertje te fietsen 💪🏻 Route ligt dr mooi bij,en idd erg zonde dat ze hem vanaf April weer gaan dichtgooien 😔

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin Winterman
7 februari 2023
Zonnig

Zonder omleidingen blijft dit een hele mooie route met gave afdalingen.

De route lag er prachtig bij en was een genot om een rondje te doen vandaag.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling