MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vlissingen

  • Provincie Zeeland
  • 31,5 kilometer
  • 177 hoogtemeters
  • 2,55 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 31,5 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Moeilijke stukken in de route worden aangegeven met een zwarte markering.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Parkeerplaats Zwanenburgseweg, 4384 LW in Vlissingen Plan route

Rijd de doodlopende straat in en neem de eerste afslag rechts. Je kunt hier gratis parkeren. Het startpunt ligt langs de sloot en is aangegeven met een welkomstbord met routekaart.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.45561, E 3.55302.

Omgeving

Het Nollebos is een natuur- en recreatiegebied van ongeveer 26 hectare in het zuidwesten van Vlissingen. Het gebied is ingekapseld door duingebied aan de Westerschelde in het zuiden en de Burgemeester van Woelderenlaan in het noorden.

Door onderwaterzetting 1944 kwam het gebied, evenals het grootste deel van Walcheren, onder water te staan. Diezelfde onderwaterzetting is uiteindelijk wat het gebied heeft gevormd tot wat het tegenwoordig is, namelijk een uniek gebied van kreken waarin zowel zoet- als zoutminnende vegetatie voorkomt. Het Nollebos en het aangrenzende Westduinpark bevinden zich onder het Nieuw Amsterdams Peil (NAP), op sommige plekken zelfs tot een diepte van anderhalve meter onder het NAP.

Aard van de route

De route brengt je door het Nollebos met veel singletrack en kort stuurwerk. Na een kort verhard stuk word je wederom verwent met een singletrack en diverse TTF’s: North Shore, trapafdalingen en een pumptrack. Met het zicht op de duinen volgt de route de groenstroken langs het natuurgebied van Staatsbosbeheer, hier worden regelmatig reeën en vossen gespot. Dit deel kan na lange regelval slecht begaanbaar zijn. 

In de bossen bij Dishoek volg de route het fietspad richting een nieuw aangeplant bos van Staatsbosbeheer. Hier gaat de route verder via een ruiterpad tot aan klein Valkenisse. Vanaf hier voert een super mooie singletrack je door een mooi stukje natuur met enkele bunkers (nu overnachten er vleermuizen in). Dit bos wordt ook wel het verrassingsbos genoemd. Je komt hier overblijfselen uit de tweede wereldoorlog de zogenaamde drakentanden tegen. Hier volgt de route het fietspad voor ongeveer 500 meter. LET OP: Dit semi-verhard pad wordt (voornamelijk in de zomerperiode) ook druk bezocht door wandelaars en strandbezoekers. Belangrijk dus om de gedragscode in acht te nemen en deze te respecteren. Geniet op dit stuk maar pas je snelheid aan! 

Na dit geweldige stuk rijd je weer het bosgebied van Staatsbosbeheer binnen via ruiterpaden, met uniek uitzicht over de Zeeuwse akkers met de Zeeuwse knollen in het weiland. Via een schelpenpad volg je de route richting van Biggekerke. 

Na het kruispunt bij Biggekerke te hebben overgestoken gaat de route eerst linksaf en word je een leuk trainingsparcours voorgeschoteld. Korte klimmetjes, afdalingen en bochten volgen elkaar op. De route gaat vervolgens rechtdoor het dorp in. Als je het dorp uitrijdt komt je langs Brasser´s Korenmolen. Deze is de moeite waard om te bekijken of om lekkere Zeeuwse streekproducten te kopen.

De route volgt hier verharde binnenwegen door het Zeeuwse land richting Middelburg om via een bunker route weer in Vlissingen aan te komen. 

Na deze verharde wegen staat je in Vlissingen een mooi trainingsparcours (Weyevliet) te wachten. Dit parcours bevat mooi klim- en bochtenwerk. Het parcours bestaat uit een grote ronde en een kleine ronde die je na elkaar kunt rijden. Hierna kun je je weg vervolgen en even lekker uittrappen richting het startpunt. 

Extra

De route is een onderdeel van een Route Netwerk Walcheren. 

Reacties

Beoordeel route
Daan
4 oktober 2021
Bewolkt

De routeaanduidingen zijn op verschillende plekken niet goed aangegeven waardoor je te laat of te ver ben en dan dus terug moet.
Op een gegeven moment kom je in Middelburg uit, wat wel leuk is maar niet de bedoeling.
Beetje jammer...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rico
31 augustus 2021
Bewolkt

Leuke route hier een daar wel wat veel straatwerk, maar valt niet aan te ontkomen denk ik. Ik had hem gelukkig gekoppeld aan de ronde van Middelburg, maar was erg slecht aangegeven kon nergens de juiste bewegwijzering vinden bij deze ronde te komen maar gelukkig hebben we google- maps.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
19 augustus 2021
Droog

Geen echte MTB route, daarvoor ga je teveel over asfalt. Wel een aantal leuke single trails/parcours bij Biggekerke en Vlissingen (2x).
Officieel zijn de duinen bij Groot Valkenisse uit de route gehaald (erg jammer), maar wist dit niet, dus we hebben ze wel gedaan. Het duin deel is erg mooi dus hopelijk komt dat weer officieel terug in de route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
John
4 augustus 2021
Zonnig

Leuke ronde om wat conditie op te doen met af en toe enkele mooie stukken singletrack door de bossen en ook redelijk wat verharde fietspaden. Inderdaad weinig hoogtemeters maar dat is ook lastig in het vlakke Zeelandse land. (of men moet de duinen erin gaan betrekken). In de buurt van Valkenisse heb ik een bordje gemist / is een bordje weggehaald. Hierdoor 37km uit en thuis vanaf de camping in Biggekerke.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Cees
24 juli 2021
Zonnig

Na de reacties van een paar onderste reviews heb ik zonder verwachting deze route gereden. Ik heb genoten! Inderdaad geen hoogteverschillen op de route maar wel leuke trails door en langs het Zeeuwse land. De route is zoals hij ook staat beschreven en ja dan weet je dat er asfaltpaden zijn. Alles was netjes gemaaid en bordjes hangen gewoon overal. Kortom ik heb genoten onderweg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dick
22 juli 2021
Zonnig

Inderdaad veel asfalt, maar je doorkruist het specifieke Zeeuwse landschap en dat is mooi. Sommige stukken door het bos met single tracks zijn leuk. Dus niet echt een echte mtbroute, maar toch heb ik genoten. Bewegwijzering was redelijk goed.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wessel
18 juli 2021
Zonnig

Slechte routewijzing zoals hieronder aangegeven lijkt opgelost. Je moet een beetje speuren, maar verder prima.
De stukken in het bos zijn een leuke crossbaan, maar helaas bedraagt dit maar een heel klein deel van de route.
Meer dan de helft fiets je op verharde fietspaden. Jammer!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Yakko
30 mei 2021
Zonnig

Eens met Kevin: kwalitatief uitermate teleurstellend. De MTB symbolen op deze route zijn sporadisch aangebracht behalve waar je ze verwacht, vuilnisbakken, verkeersborden (hoog) en tegenovergestelde richting. Als ze wel op de verwachte plek bevonden dan waren ze niet zichtbaar vanwege begroeiing, geen onderhoud! 70% wielrennen, 20% cyclocross en 10% MTB. Tegenliggers (MTB club!!) en voetgangers op het parcours. TLDR; Gevaarlijke situaties vanwege route onduidelijkheid en achterstallig onderhoud.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Kevin
8 mei 2021
Regen

Wat een waardeloze route, wat verschrikkelijk slecht aangegeven en de titel MTB route onwaardig! Voornamelijk asfalt of ruiterpaden gefietst.

Een ervaring rijker, een illusie armer.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
WiM
2 mei 2021
Zonnig

Leuke mtbroute.
Gereden vanaf de camping Valkenisse.
De trap over en duin is uit de route gehaald; graag vermelden in de routebeschrijving op Mtbroutes.nl
Mooie vergezichten in de omgeving van Biggekerke.
Hier bijna geheel verhard tot Vlissingen.
Op het bosparcours in Vlissingen is het soms zoeken naar de routepijlen; staan niet altijd logisch geplaatst.
Mtbroute goed onderhouden👍

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling