MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vlissingen

  • Provincie Zeeland
  • 32,4 kilometer
  • 116 hoogtemeters
  • 2,90 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 32,4 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Moeilijke stukken in de route worden aangegeven met een zwarte markering.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Parkeerplaats Zwanenburgseweg, 4384 LW in Vlissingen

Rijd de doodlopende straat in en neem de eerste afslag rechts. Je kunt hier gratis parkeren. Het startpunt ligt langs de sloot en is aangegeven met een welkomstbord met routekaart.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.45561, E 3.55302.

Omgeving

Het Nollebos is een natuur- en recreatiegebied van ongeveer 26 hectare in het zuidwesten van Vlissingen. Het gebied is ingekapseld door duingebied aan de Westerschelde in het zuiden en de Burgemeester van Woelderenlaan in het noorden.

Door onderwaterzetting 1944 kwam het gebied, evenals het grootste deel van Walcheren, onder water te staan. Diezelfde onderwaterzetting is uiteindelijk wat het gebied heeft gevormd tot wat het tegenwoordig is, namelijk een uniek gebied van kreken waarin zowel zoet- als zoutminnende vegetatie voorkomt. Het Nollebos en het aangrenzende Westduinpark bevinden zich onder het Nieuw Amsterdams Peil (NAP), op sommige plekken zelfs tot een diepte van anderhalve meter onder het NAP.

Aard van de route

De route brengt je door het Nollebos met veel singletracks en kort stuurwerk. Na een kort verhard stuk word je wederom verwent met singletrack en diverse TTF’s: North Shore, trapafdalingen en een pumptrack.

Met het zicht op de duinen volgt de route de groenstroken langs het natuurgebied van Staatsbosbeheer, hier worden regelmatig reeën.

In de bossen bij Dishoek volg je het fietspad richting een nieuw aangeplant bos van Staatsbosbeheer, via dit stuk gaat de singletrack verder via een ruiterpad tot aan klein Valkenisse. Vanaf hier voert een super mooie singletrack je door een mooi stukje natuur met enkele bunkers. Dit stuk bos word ook wel: het verrassingsbos genoemd. Je komt hier bij overblijfselen uit de tweede wereldoorlog de zogenaamde drakentanden (betonnen obstakels die deel uitmaakten van de Atlantik Tankwal) uit.

De route gaat verder over een trap van 120 treden. Als je eenmaal met je mountainbike over je schouder boven bent aangekomen wacht je een prachtig uitzicht over de Walcherse kust.

 

Voor je ligt een prachtig stuk duinen met pittige klimmen en leuke afdalingen. LET OP: Dit semi-verhard pad wordt (voornamelijk in de zomerperiode) ook druk bezocht door wandelaars en strandbezoekers. Belangrijk dus om de gedragscode in acht te nemen en deze te respecteren. Geniet op dit stuk maar pas je snelheid aan!

Na dit geweldige stuk rijd jeweer het bosgebied van Staatsbosbeheer binnen via ruiterpaden, met uniek uitzicht over de Zeeuwse akkers met de Zeeuwse knollen in het weiland. Via een schelpenpad volgt de route in de richting van Biggekerke, onderweg mooie rustpunten met uitzicht op de duinen.

 

Na het kruispunt bij Biggekerke te hebben overgestoken gaat de route eerst linksaf en word je een leuk trainingsparcours voorgeschoteld. Korte klimmetjes, afdalingen en bochten volgen elkaar op. De route gaat vervolgens rechtdoor het dorp in. Als je het dorp uitrijdt komt je langs Brasser´s Korenmolen. Deze is de moeite waard om te bekijken of om lekkere Zeeuwse streekproducten te kopen.

De route volgt hier verharde binnenwegen door het Zeeuwse land richting Middelburg om via een bunker route weer in Vlissingen aan te komen.

Na deze verharde wegen staat je in Vlissingen een mooi trainingsparcours (Weyevliet) te wachten. Dit parcours bevat mooi klim- en bochtenwerk. Het parcours bestaat uit een grote ronde en een kleine ronde die je na elkaar kunt rijden. Hierna kun je je weg vervolgen en even lekker uittrappen richting het startpunt.

Extra

De route is een onderdeel van een Route Netwerk Walcheren. 

Reacties

Beoordeel route
Boris
23 juni 2020
Zonnig

Route gereden vanuit Zoutelande.
Eerste stuk was aardig door de Zeeuwse vlakke landschappen, leuk klein stukje bos.
Daarna ellendig lange stukken met alleen maar asfalt. In Vlissingen was een stuk van de route afgesloten wegens grazende schapen dit was een gemis want hier lag wel wat uitdaging. Stuk van Vlissingen naar Zoutelande is leuk met de trap en de duinen als hoogte punt! Zou mooi zijn als er een langere route door de duinen zou komen. Wel lekker te combineren met een dagje strand!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Theo
22 juni 2020
Zonnig

Vanaf de camping in Zoutelande deze route gefietst icm de route van Middelburg. Normaal fiets ik de routes in Twente en Drenthe. Moet zeggen deze route viel me niet tegen. Inderdaad wel wat veel asfalt, maar daar ontkom je volgens mij niet aan in Zeeland. Goed onderhouden tracks. Deel rondom Vlissingen en stuk langs de dijk van Vlissingen richting Zoutelande mooiste stuk om te fietsen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robert Jongste
15 juni 2020
Zonnig

Wat een asfalt. De single tracks zijn leuk gemaakt. De trap is leuk. 115 treden goed voor de benen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Carla & Peter
15 juni 2020
Zonnig

Verrassende route met mooi uitzicht en omgeving. De eerste 20km leuk, vooral bovenaan de trap wat klimwerk. Later meer asfalt maar wel prachtige omgeving. Om toch off Road te rijden gingen wij (als het kon) naast de weg rijden over grind of paarde pad. Leuk rondje om te rijden als je in de buurt bent. Wij hebben genoten😃

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Cor
14 juni 2020
Zonnig

Verwend met de Veluwe als achtertuin is dit wel echt anders. Stuk van Vlissingen langs de kust en bosroutes is het meest boeiend. Na de trap mooiste stuk over de duinen, erg leuk. Verder erg veel asfalt. Trainingsparcours Vlissingen bleek afgesloten ivm een kudde schapen die daar liep.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
A loots
12 juni 2020
Zonnig

Mooie route. Vooral de single tracks langs de duinen tussen Vlissingen en Zoutelande.
De klim de duinen op is we wat zwaar. Een fiets geleider aan de zijkant was wel makkelijker geweest.
Bij erg droog weer kunnen sommige paden zanderig zijn omdat deze ook gebruikt worden door ruiters te paard.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
wesley
30 mei 2020
Zonnig

route voornamelijk asfalt met stukken onverhard ertussen. waar de stukken onverhard zijn, is er echt optimaal gebruik gemaakt van de omgeving. Kombochten, drops, etc... dat is erg leuk.

Helaas overgrote deel asfalt...

de zwarte alternatieven en de zeedijk wel erg tof!! heel mooi.

de trap is een bijzonder element erin 😂

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wayne
22 mei 2020
Zonnig

Leuke route, met best wel wat asfalt. Trap op met een aluminium fully is een goeie training voor de beentjes!?

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ricardo Vermeulen
18 mei 2020
Droog

Prima route, de laatste 10 kilometer is alleen asfalt. Persoonlijk vindt ik dat niet erg interessant. Mtb parcours Weyevliet in Vlissingen is een leuke technische uitdaging voor beginnende mts’ers. Route over de duintoppen is echt geweldig om te fietsen, met een paar pittige klimmetjes er in met het uitzicht als beloning.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Niels
7 mei 2020
Zonnig

Erg leuk om te rijden.
Gisterenavond de route gereden rond 19:00 uur
Mooi weer en niet druk.
Het is een leuke route om te rijden, de bordjes zijn allemaal duidelijk geplaatst. Route is goed onderhouden. Wel aan te raden na het eerste stuk in biggekerke terug te draaien naar de stoplichten en de duinweg terug te nemen richting Vlissingen, het laatste stuk bestaat vooral uit b wegen en is dan ook redelijk saai om te rijden.
Als je in de buurt bent zeker de moeite waard om een keer te rijden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling