MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vlissingen

  • Provincie Zeeland
  • 32,4 kilometer
  • 116 hoogtemeters
  • 2,78 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 32,4 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Moeilijke stukken in de route worden aangegeven met een zwarte markering.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Parkeerplaats Zwanenburgseweg, 4384 LW in Vlissingen

Rijd de doodlopende straat in en neem de eerste afslag rechts. Je kunt hier gratis parkeren. Het startpunt ligt langs de sloot en is aangegeven met een welkomstbord met routekaart.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.45561, E 3.55302.

Omgeving

Het Nollebos is een natuur- en recreatiegebied van ongeveer 26 hectare in het zuidwesten van Vlissingen. Het gebied is ingekapseld door duingebied aan de Westerschelde in het zuiden en de Burgemeester van Woelderenlaan in het noorden.

Door onderwaterzetting 1944 kwam het gebied, evenals het grootste deel van Walcheren, onder water te staan. Diezelfde onderwaterzetting is uiteindelijk wat het gebied heeft gevormd tot wat het tegenwoordig is, namelijk een uniek gebied van kreken waarin zowel zoet- als zoutminnende vegetatie voorkomt. Het Nollebos en het aangrenzende Westduinpark bevinden zich onder het Nieuw Amsterdams Peil (NAP), op sommige plekken zelfs tot een diepte van anderhalve meter onder het NAP.

Aard van de route

De route brengt je door het Nollebos met veel singletracks en kort stuurwerk. Na een kort verhard stuk word je wederom verwent met singletrack en diverse TTF’s: North Shore, trapafdalingen en een pumptrack.

Met het zicht op de duinen volgt de route de groenstroken langs het natuurgebied van Staatsbosbeheer, hier worden regelmatig reeën.

In de bossen bij Dishoek volg je het fietspad richting een nieuw aangeplant bos van Staatsbosbeheer, via dit stuk gaat de singletrack verder via een ruiterpad tot aan klein Valkenisse. Vanaf hier voert een super mooie singletrack je door een mooi stukje natuur met enkele bunkers. Dit stuk bos word ook wel: het verrassingsbos genoemd. Je komt hier bij overblijfselen uit de tweede wereldoorlog de zogenaamde drakentanden (betonnen obstakels die deel uitmaakten van de Atlantik Tankwal) uit.

De route gaat verder over een trap van 120 treden. Als je eenmaal met je mountainbike over je schouder boven bent aangekomen wacht je een prachtig uitzicht over de Walcherse kust.

 

Voor je ligt een prachtig stuk duinen met pittige klimmen en leuke afdalingen. LET OP: Dit semi-verhard pad wordt (voornamelijk in de zomerperiode) ook druk bezocht door wandelaars en strandbezoekers. Belangrijk dus om de gedragscode in acht te nemen en deze te respecteren. Geniet op dit stuk maar pas je snelheid aan!

Na dit geweldige stuk rijd jeweer het bosgebied van Staatsbosbeheer binnen via ruiterpaden, met uniek uitzicht over de Zeeuwse akkers met de Zeeuwse knollen in het weiland. Via een schelpenpad volgt de route in de richting van Biggekerke, onderweg mooie rustpunten met uitzicht op de duinen.

 

Na het kruispunt bij Biggekerke te hebben overgestoken gaat de route eerst linksaf en word je een leuk trainingsparcours voorgeschoteld. Korte klimmetjes, afdalingen en bochten volgen elkaar op. De route gaat vervolgens rechtdoor het dorp in. Als je het dorp uitrijdt komt je langs Brasser´s Korenmolen. Deze is de moeite waard om te bekijken of om lekkere Zeeuwse streekproducten te kopen.

De route volgt hier verharde binnenwegen door het Zeeuwse land richting Middelburg om via een bunker route weer in Vlissingen aan te komen.

Na deze verharde wegen staat je in Vlissingen een mooi trainingsparcours (Weyevliet) te wachten. Dit parcours bevat mooi klim- en bochtenwerk. Het parcours bestaat uit een grote ronde en een kleine ronde die je na elkaar kunt rijden. Hierna kun je je weg vervolgen en even lekker uittrappen richting het startpunt.

Extra

De route is een onderdeel van een Route Netwerk Walcheren. 

Reacties

Beoordeel route
Nike
12 januari 2021
Droog

Door de regen de dag ervoor was de route erg nat. Het was een grote modderplas. Door de duinen is prachtig stuk, maar je kunt er niet lekker doorrijden, dat is te gevaarlijk met wandelaars. Groot deel van de route is verhard. Bij droog weer is het een prachtige fietstocht door mooi Walcheren!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jesse Hartman
4 januari 2021
Bewolkt

route is prima voor eventjes maar is niet aangeraden als het heeft geregend

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Cas
29 december 2020
Regen

Tja, wat moet je ervan zeggen. Condities waren (zeer) slecht dus dat zal mijn oordeel beïnvloeden.

De makers hebben hun best gedaan om er iets van te maken maar kon er niet veel mee. Bijna alle bochten op de singletrack zijn plat, geen verkanting (berm) om wat momentum op te behouden. Verder veel rechtdoor over onbeschut terrein.

Ik raad je aan deze te rijden als het (enigszins) droog is. Voor de gevorderde mtb’er: niet voor omrijden. Ik ga hem nog eens rijden als het droog is :)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Thomas
19 december 2020
Zonnig

Leuke route lag Er lekker blubberig goed aan gegeven hoe je moet rijden leuke stukjes in het parcours Een aanrader

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lucas
16 december 2020
Druilerig

Het was echt super leuk, ik was op mijn e-step. Als het een beetje druilerig is is het wel aan te bevelen om goede off-road banden te hebben.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Luc
20 november 2020
Droog

Aardig - Prachtig langs de Kust


Inderdaad te veel asfalt maar zeker toch de moeite. Als je normaal in limburg en braband fietst is dit even heel iets anders. Niet spectaculair en uktdagend maar op de een of andere manier toch de moeite als je in de buurt bent.

De Stukjes langs de beekjes waren vandaag erg nat. Te nat eigenlijk. Diepe sporen en plassen. En slijk. Dus flink moeten poetsen daarna.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ko Berrevoets
8 november 2020
Zonnig

Vandaag een mooie dag om te biken
Vooral in begin van de route leuke afwisselingen
Het laatste stuk veel asfalt
Al met al een heerlijk uitje in Vlissingen met goed gezelschap
Bike groet Ko Berrevoets Ouwerkerk

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Casper van den Wijngaard
7 november 2020
Zonnig

Als je er over na denkt om deze route te rijden, doe het dan niet. T/M de duinen is het wel "oke" maar meer ook echt niet. Veel te veel asfalt en tractorpaden heel erg weinig single tracks en heel klein leuk lusje bij Biggekerke en dan hoop in Vlissingen op het parcourtje is die dicht staan er schapen op en voor zo ver ik kon zien bij de schapen waren de houten attributen in flink verval. Al met al een zeer teleurstellende dag en een saaie MTB route. Wil je een leuke route ga naar Westenschouwen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Maris
7 november 2020
Zonnig

De stukjes bos zijn voor mij als incidenteel mtb-er nog wel vermakelijk. Uitzicht van bovenop de duinen is mooi. Verder heel veel asfalt en gras/kleipaadjes. Enige noemenswaardige hoogte komt uit een hoge trap die je moet beklimmen en een paar keer de duinen over. Als je wat gevorderd mtb-er bent ga je er geen uitdaging in vinden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lucas
5 november 2020
Droog

Mooie afwisselende route, flinke klimmetjes in de duinen, wel veel stukken over asfalt. Wegbewijzering soms niet duidelijk/volledig. Ik zou de route wel met droog weer doen gezien de stukken door weilanden, gras en klei.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling