MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vlissingen

  • Provincie Zeeland
  • 32,4 kilometer
  • 116 hoogtemeters
  • 2,69 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 32,4 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Moeilijke stukken in de route worden aangegeven met een zwarte markering.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Parkeerplaats Zwanenburgseweg, 4384 LW in Vlissingen

Rijd de doodlopende straat in en neem de eerste afslag rechts. Je kunt hier gratis parkeren. Het startpunt ligt langs de sloot en is aangegeven met een welkomstbord met routekaart.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.45561, E 3.55302.

Omgeving

Het Nollebos is een natuur- en recreatiegebied van ongeveer 26 hectare in het zuidwesten van Vlissingen. Het gebied is ingekapseld door duingebied aan de Westerschelde in het zuiden en de Burgemeester van Woelderenlaan in het noorden.

Door onderwaterzetting 1944 kwam het gebied, evenals het grootste deel van Walcheren, onder water te staan. Diezelfde onderwaterzetting is uiteindelijk wat het gebied heeft gevormd tot wat het tegenwoordig is, namelijk een uniek gebied van kreken waarin zowel zoet- als zoutminnende vegetatie voorkomt. Het Nollebos en het aangrenzende Westduinpark bevinden zich onder het Nieuw Amsterdams Peil (NAP), op sommige plekken zelfs tot een diepte van anderhalve meter onder het NAP.

Aard van de route

De route brengt je door het Nollebos met veel singletracks en kort stuurwerk. Na een kort verhard stuk word je wederom verwent met singletrack en diverse TTF’s: North Shore, trapafdalingen en een pumptrack.

Met het zicht op de duinen volgt de route de groenstroken langs het natuurgebied van Staatsbosbeheer, hier worden regelmatig reeën.

In de bossen bij Dishoek volg je het fietspad richting een nieuw aangeplant bos van Staatsbosbeheer, via dit stuk gaat de singletrack verder via een ruiterpad tot aan klein Valkenisse. Vanaf hier voert een super mooie singletrack je door een mooi stukje natuur met enkele bunkers. Dit stuk bos word ook wel: het verrassingsbos genoemd. Je komt hier bij overblijfselen uit de tweede wereldoorlog de zogenaamde drakentanden (betonnen obstakels die deel uitmaakten van de Atlantik Tankwal) uit.

De route gaat verder over een trap van 120 treden. Als je eenmaal met je mountainbike over je schouder boven bent aangekomen wacht je een prachtig uitzicht over de Walcherse kust.

 

Voor je ligt een prachtig stuk duinen met pittige klimmen en leuke afdalingen. LET OP: Dit semi-verhard pad wordt (voornamelijk in de zomerperiode) ook druk bezocht door wandelaars en strandbezoekers. Belangrijk dus om de gedragscode in acht te nemen en deze te respecteren. Geniet op dit stuk maar pas je snelheid aan!

Na dit geweldige stuk rijd jeweer het bosgebied van Staatsbosbeheer binnen via ruiterpaden, met uniek uitzicht over de Zeeuwse akkers met de Zeeuwse knollen in het weiland. Via een schelpenpad volgt de route in de richting van Biggekerke, onderweg mooie rustpunten met uitzicht op de duinen.

 

Na het kruispunt bij Biggekerke te hebben overgestoken gaat de route eerst linksaf en word je een leuk trainingsparcours voorgeschoteld. Korte klimmetjes, afdalingen en bochten volgen elkaar op. De route gaat vervolgens rechtdoor het dorp in. Als je het dorp uitrijdt komt je langs Brasser´s Korenmolen. Deze is de moeite waard om te bekijken of om lekkere Zeeuwse streekproducten te kopen.

De route volgt hier verharde binnenwegen door het Zeeuwse land richting Middelburg om via een bunker route weer in Vlissingen aan te komen.

Na deze verharde wegen staat je in Vlissingen een mooi trainingsparcours (Weyevliet) te wachten. Dit parcours bevat mooi klim- en bochtenwerk. Het parcours bestaat uit een grote ronde en een kleine ronde die je na elkaar kunt rijden. Hierna kun je je weg vervolgen en even lekker uittrappen richting het startpunt.

Extra

De route is een onderdeel van een Route Netwerk Walcheren. 

Reacties

Beoordeel route
Frank
9 april 2021
Bewolkt

Vanuit Zoutelande heb ik de route gevolgd. Het is redelijk afwisselend met enkele stukken door weiland of bebost gebied en een aantal stukken over de weg. Weinig uitdagend maar wel mooie stukjes natuur. Bij Vlissingen kom je langs een bikepark wat wel even leuk is om mee te nemen. En tot slot was het stuk over de duinen wel erg mooi (en pittig), je moet daarvoor even de trap op met de fiets, dat is de moeite zeker waard. Al met al een prima route om even lekker rondje te fietsen in Zeeland.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Esther de Roos
3 april 2021
Bewolkt

Vanaf het bos in Vlissingen volg je de kust richting het Oosten. De singletracks zijn leuk en afwisselend. De stukken door de velden zwaar. Zeker met de koude noordenwind die dag. Die lange trap opklauteren was fun! Al met al een lekkere tocht gereden in mijn geboorteprovincie.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robert
28 maart 2021
Zonnig

Leuke route om een keer te rijden, maar niet meer dan dat. Vanaf het startpunt begint de route leuk en rijd je langs of over de duinen, maar het beklimmen van de trap is echt kut. Gedeelte vanaf Biggekerke naar het startpunt kan je het best vermijden, want het is bijna alleen maar asfalt. Bij nat weer de route vermijden, want dan is het een grote blubberpoel.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martijn
22 maart 2021
Bewolkt

Voor het gebruik van de omgeving hebben ze deze route zeker goed aangelegd. Tuurlijk is het geen ardennen/veluwe, maar dan ga je ook met de verkeerde verwachting hierheen om te mountainbiken. Sommige stukken vragen echt om onderhoud, vooral de stukke gecombineerd met ruiterpaden. Verder zeer leuke route in deze omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
mtb liefhebber
20 maart 2021
Droog

De leukste van de routes op Walcheren en dat ligt voornamelijk aan de andere routes. De singletracks zijn leuk aangelegd en je ziet dat er aandacht aan besteed is. Helaas zijn er heel veel verbindingsstukken die verhard en onverhard (natte klei) niet het gevoel geven dat je langere tijd een route aan het rijden bent. De duinen bij dishoek zijn prachtig jammer dat je daar niet omhoog kunt fietsen. Wees verstandig en ga daar niet fietsen met mooi weer midden op de dag, te druk met wandelaars.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Renzo
10 maart 2021
Bewolkt

Deze route vandaag samen met die van Middelburg gereden. De route 'Vlissingen' is nog wel aardig, met enkele single tracks en een leuk stuk over de duinen richting Zoutelande. Wel jammer dat je dan eerst een flinke trap op moet lopen. De tracks waren hier en daar wat nat en met name de stukken over het gras heel drassig. Tezamen met de Zeeuwse klei niet echt fijn fietsen. De single tracks hebben geen fijne flow.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Nike
12 januari 2021
Droog

Door de regen de dag ervoor was de route erg nat. Het was een grote modderplas. Door de duinen is prachtig stuk, maar je kunt er niet lekker doorrijden, dat is te gevaarlijk met wandelaars. Groot deel van de route is verhard. Bij droog weer is het een prachtige fietstocht door mooi Walcheren!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jesse Hartman
4 januari 2021
Bewolkt

route is prima voor eventjes maar is niet aangeraden als het heeft geregend

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Cas
29 december 2020
Regen

Tja, wat moet je ervan zeggen. Condities waren (zeer) slecht dus dat zal mijn oordeel beïnvloeden.

De makers hebben hun best gedaan om er iets van te maken maar kon er niet veel mee. Bijna alle bochten op de singletrack zijn plat, geen verkanting (berm) om wat momentum op te behouden. Verder veel rechtdoor over onbeschut terrein.

Ik raad je aan deze te rijden als het (enigszins) droog is. Voor de gevorderde mtb’er: niet voor omrijden. Ik ga hem nog eens rijden als het droog is :)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Thomas
19 december 2020
Zonnig

Leuke route lag Er lekker blubberig goed aan gegeven hoe je moet rijden leuke stukjes in het parcours Een aanrader

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling