MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Rhenen (Kwintelooijen)

  • Provincie Utrecht
  • 3,2 kilometer
  • 151 hoogtemeters
  • 4,31 sterren
  • Vignet vereist
Legenda: Route Aanrijroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 3,2 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Recreatieterrein Kwintelooijen, Oude Veensegrindweg 55, 3911 TA in Rhenen.
Bij aankomst op het recreatieterrein rijd je zo’n 250 meter rechtdoor (langs het WC gebouw). Op het open veld sla je linksaf en kom je binnen een paar meter bij de start van de route.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.991083, E 5.547511.

Omgeving

De routes zijn gelegen op de Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Na de Veluwe is de Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. De vele heuvels zijn ontstaan in de ijstijd, meer dan 130.000 jaar geleden.

Het ijs stuwde zand en stenen op tot een langgerekte stuwwal van het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen.

In de vroege middeleeuwen maakten de oorspronkelijke bossen plaats voor landbouw en vooral veeteelt. De heidevelden (het Leersumse veld) en de stuifzanden (de Soesterduinen) herinneren nog aan die tijd. Pas in de 19e en 20e eeuw kwam de grootschalige herbebossing op gang. In eerste instantie voor de houtproductie. Tegenwoordig komt de variatie in bomen, struiken en planten terug die hoort bij een gezond bos. In het terrein tref je grote hoogteverschillen aan van 8 t/m 69 meter boven NAP.

Kwintelooijen is te vinden aan de Oude Veensegrindweg tussen Veenendaal en Rhenen. De meer dan ruime parkeerplaats wordt druk bezocht. Dagkamperen en recreatie is toegestaan in deze voormalige zandafgraving.

Aard van de route

De route kenmerkt zich door slingerende lange en steile klimmen en uitdagende afdalingen. In totaal moeten iets meer dan 100 hoogtemeters worden overwonnen in één ronde. Dit maakt Kwintelooijen tot één van de zwaarste, zo niet dé zwaarste mountainbikeroute van Nederland.

Reken op veel sturen en draaien op een smalle singletrack. Steile klimmetjes, steile afdalingen, uitdagende bochten. Je snelheid ligt lager dan op de routes bij Amerongen en Leersum en vraagt veel van je fietsbeheersing. Daardoor is de route technisch uitdagend. Zowel bergop als bergaf moet je je techniek flink aanspreken. Houd rekening met de risico’s en als je onervaren bent in steil terrein, rijd dan langzaam.

Deze route kan gecombineerd worden met de MTB routes Rhenen en Amerongen.

Info

VVV Amerongen, 0343-452020

Extra

De Samenwerking MTB Utrechtse Heuvelrug is ontstaan vanuit de wens om de tegenstellingen tussen terreineigenaren, natuurbeheerders en mountainbikers te overbruggen. De mountainbikers willen graag de ruimte om hun sport te kunnen beoefenen.

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je mailen met 'MTB Utrechtse Heuvelrug`.

Onderhoud en ontwikkelingen over de route zijn te volgen via Facebook.

Vignet informatie

Om de routes op de Utrechtse Heuvelrug te mogen berijden is een vignet nodig. De opbrengst van het vignet, die voor € 7,50 te koop is, komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van de routes op de Utrechste Heuvelrug.
Download HIER de lijst met verkooppunten.

Reacties

Beoordeel route
Jasper
15 oktober 2021
Zonnig

Als technisch klimmen ook nog je ding is moet je hier zijn. Op de omliggende tracks is het vele klimmen nogal rechttoe rechtaan, hier is het andere koek. Goeie training daardoor ook. Naar beneden is ook technisch, stuiterig en zonder flow. Je moet constant op je hoede zijn. Ik mis een 'beloning' na het zware werk, maar zeker een bijzondere en specifieke route

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Q-boi
8 september 2021
Zonnig

Lekker technisch. Superleuk om mee te pakken met de andere routes in de omgeving. En ik zeg het eigenlijk nooit, maar deze route zou ik niet aanraden voor beginners. De afdalingen gaan best hard en er zitten aardig wat stevige oneffenheden in.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tim
4 september 2021
Zonnig

Uitdagende route, afwisselend, steile klimmen. Maar..... Voor beginners levensgevaarlijk!! Mijn vriend is bij de drop-off hard ten val gekomen met een dubbelgevouwen voorvelg tot gevolg. Dit was een dure rit! MTB middag ten einde. De drop-off (en ook andere gevaarlijke punten) wordt veel te kort van te voren aangeven met een te klein bordje en ligt. De drop-off ligt direct achter een boom in een bocht waardoor je niet kunt anticiperen als je het toch te spannend vind.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Fumi
31 augustus 2021
Zonnig

Na Amerongen en Leersum nog even naar Kwintelooien gereden. Voor het eerst hier, na alles wat ik gelezen heb verwachtte ik wel iets speciaals. Eerste stuk dacht ik nog ‘wanneer komt het moeilijke dan’ maar toen kwam het toch echt. Geen inspirerende baan als je het mij vraagt maar wel even opletten geblazen. De baan ligt er wat minder vergevingsgezind bij als bijv. Amerongen en Leersum. De draaien zijn korter en de klimmen zijn zeker steiler. Tof om als afsluiter nog mee te pakken

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Julian
25 augustus 2021
Zonnig

Gaaf en lekker pittig parcours. Van de 4 routes Leersum / Amerongen / Rhenen / Kwintelooijen vond ik deze het meest uitdagend. Kort met 2.8 km, dan maar een paar keer rijden. Er staan trouwens wél nummers op de zijkant van de paaltjes. Voor onervaren bikers niet aan te raden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hans
21 augustus 2021
Zonnig

Heerlijk rondje met lekker veel klim en daalwerk in 3,2km gepropt. Technisch af en toe lastig, maar wel te doen. Geen moment rust, lekker hoog in de hartslag blijven!
Prima te combineren met Rhenen en de overige routes op de UHR.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander Ramakers
17 augustus 2021
Bewolkt

Na Rhenen hier naartoe gefietst. Ik was kapot na 2 rondjes. Met kinderen zou ik hier niet heen gaan. Hele lange klimmen en technische afdalingen.
De route ligt er heel mooi bij. Ik was er maandag en er was nog 1 andere mtber. Lekker rustig dus.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Albert Beijen
15 augustus 2021
Zonnig

Genoten van 4 rondes op dit pittige circuit. Het is continue technisch, zowel bergop (slingerend en over wortels) als bergaf (slingerend, stuiterend en flinke stoepranden). Opletten dus! Per ronde ca. 90 hoogtemeters. Het hoogte profiel is precies andersom dan op de site staat.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Barry Voeten
15 augustus 2021
Droog

Paar steile klimmetjes en houterige afdalingen. Kort maar krachtig. Landschappelijk weinig fraai, want het is een omloop om de motorcrossbaan. Waarom staat deze route top-10 ? Niet te ver voor omrijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
theo picasso
12 augustus 2021
Zonnig

VEILGHEID ★★★. Twee ★★ aftrek; geen km-bordjes voor locatie bepaling t.b.v. hulpdiensten bij calamiteiten. Deze route is totaal niet geschikt voor jeugd van de basisschool, want er zal dan teveel moeten worden gelopen.
Zeer korte route voor klimgeiten. Afdalingen zijn slecht vanwege wasborden door remmende beginnelingen.
Hoe kan deze route zo hoog staan? Er was niks te doen en als er weinig fietsers zijn, zijn er ook weinig beoordelingen!
Deze route is het niet waard voor een reis van 190 km

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling