De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Je kunt de route starten bij:
Er is een GPS-track bestand beschikbaar.
De startcoördinaten zijn: N 52.015585, E 5.472903.
De routes zijn gelegen op de Utrechtse Heuvelrug. Na de Veluwe is de Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. De vele heuvels zijn ontstaan in de een na laatste ijstijd, meer dan 130.000 jaar geleden.
Het ijs stuwde zand en stenen op tot een langgerekte stuwwal van het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen.
De bossen zijn grotendeels van latere tijd. In de vroege middeleeuwen maakten de oorspronkelijke bossen plaats voor landbouw en vooral veeteelt. De heidevelden (bijvoorbeeld het Leersumse veld) en de stuifzanden (zoals de Soesterduinen) herinneren nog aan die tijd. Pas in de 19e en 20e eeuw kwam de grootschalige herbebossing op gang. In eerste instantie voor de houtproductie. Tegenwoordig komt de variatie in bomen, struiken en planten terug die hoort bij een gezond bos.
Het gebied staat bekend om zijn enorme hoeveelheid broedende vogelsoorten. In het terrein tref je grote hoogteverschillen aan van 8 t/m 69 meter boven NAP.
De route Amerongen ligt in het deel dat van oorsprong 2 landgoederen waren: het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. De route loopt afwisselend over vlakke en heuvelachtige delen van de Utrechtse Heuvelrug. De route is een afwisselende route met veel singletracks, brede lange klimmen en leuke uitdagende afdalingen.
Deze route kan gecombineerd worden met de routes in Rhenen, Kwintelooijen en Leersum.
VVV Amerongen, 0343-452020
Het is NIET toegestaan om bij de Harry Slinger afdaling weer naar boven te rijden, ook niet via een eigen bedachte route. Er mag niet gefietst worden buiten de aangegeven routes (fietspaden en MTB routes). Dit geldt voor het gehele Nationaal park Utrechtse Heuvelrug.
De Samenwerking MTB Utrechtse Heuvelrug is ontstaan vanuit de wens om de tegenstellingen tussen terreineigenaren, natuurbeheerders en mountainbikers te overbruggen. De mountainbikers willen graag de ruimte om hun sport te kunnen beoefenen.
Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je mailen met 'MTB Utrechtse Heuvelrug'.
Onderhoud en ontwikkelingen over de route zijn te volgen via Facebook.
Deze publieksprijs is de meest prestigieuze erkenning die een vereniging (routebouwers en/of onderhoudsgroepen) kan ontvangen voor de beste MTB Trail op grond van onderhoud en rijervaring. De stemming wordt jaarlijks georganiseerd door MTBTrailAwards
Om de routes op de Utrechtse Heuvelrug te mogen berijden is een vignet nodig. De opbrengst van het vignet, die voor € 7,50 te koop is, komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van de routes op de Utrechtse Heuvelrug.
Klik HIER voor een overzicht met verkooppunten.
Reacties
Beoordeel routeVandaag voor mijn 2de keer gereden en blijft een super mooie routen (al houd ik niet van klimmen de beloning voor de super mooie afdalingen blijft zich uit betalen hier) Route lag er heel erg goed bij vandaag. Het weer was wisselend droog en soms bewolkt en soms zonnig. Was weer een top dag en de dikke 250Km (heen + terug) meer dan waard :D
Was weer toppie
Wel speels maar niet het echte mtb gevoel zoals routes als vijlen.
Vandaag voor het eerst gedaan, als extra rondje bij route Leersum
Paar hele mooie stukken met leuke flowy bochten. Volgende keer neem ik route Rhenen mee
Blijft een mooie route!
Samen met Groesbeek/Nijmegen de mooiste. In de vakantie een aantal tracks gereden en deze is heel tof. Toch een absolute topper en top 3 waardig.
Hele week regen achter de rug: 1 plas gezien. Wat een geweldig onderhoud!
Top
Een van de top route’s van Nederland.
En dat was wel te merken . Zo wel op de route en aan de route .
Jammer dat er veel rem kuilen in de route zitten waardoor je een hoop snelheid.
Kwijt raakt voor je de bocht in gaat .
Harry slinger is echt tof adrenaline giert door je lijf .
null