MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Zo ontstond de mountainbike

  • woensdag 28 juli 2021

Mountainbikes zijn er in alle soorten en maten, maar de fiets was in Nederland lange tijd onbekend. In Amerika experimenteerden ze er vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw al flink op los. De ene bijzondere fiets na de andere zag het levenslicht. Uiteindelijk ontstond op die manier de mountainbike. Het verhaal. 

Zo ontstond de mountainbike

Mountainbiken is enorm populair, maar dat was het niet altijd. Nederland staat er bekend om dat er flink gebruik gemaakt wordt van een fiets voor naar school of naar het werk, maar dat is in veel gevallen met een wind- of regenjack aan en een schooltas achterop. Wie flink vaart wil maken op een fiets koos vervolgens voor een racefiets als sportfiets, en maakte daar op zaterdag of zondag kilometers mee. Van een mountainbike hadden tot een paar jaar terug maar weinig mensen gehoord. 

 

Mountainbike dook op in Californië

Eind jaren zestig dook de mountainbike op. Een bergfiets, vrij vertaald. Aangezien we die in Nederland niet hebben, hadden we hier dan ook in die jaren nog geen idee van die mountainbike. Dat hadden ze wel in Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten. Daar ontstond een fiets die gebaseerd was op de Schwinn. En dan met name het frame ervan inspireerde tot de mountainbike.

 

Fiets met banaanzadel en versnellingspook

Schwinn Bicycle Company was een Amerikaanse fietsenfabrikant, opgericht in 1895 in Chicago, die behalve ‘gewone’ fietsen ook een aantal opmerkelijke modellen op de markt bracht. In 1930 kwam het bedrijf op de proppen met een fiets met zogenoemde ballonbanden en met een fiets die de AeroCycle werd genoemd. Die laatste was een kinderfiets met een aerodynamische vormgeving die je deed denken aan het model van een vliegtuig en een motorfiets ineen. Eigenlijk niet uit te leggen en daarom best een vreemd ding, maar kinderen vonden het fantastisch. Ze fietsten er gewoon met een crossbody tas vol schoolboeken mee naar de les. Net als met de Sting-Ray overigens, een fiets die in de jaren zestig het levenslicht zag en voorzien was van een banaanzadel en een versnellingspook. 

 

Je zou denken dat zo’n bedrijf geen lang leven beschoren is, met al deze vreemde uitvindingen, maar het bestaat nog altijd, weliswaar in 2004 overgenomen door het Canadese Dorel Industries Inc. Of dit bedrijf inmiddels ook de mountainbike omarmd heeft, is niet bekend, maar de mountainbike heeft wel zijn ontstaan mede te danken aan die eerdergenoemde fietsen met allerhande bijzonder uitgevonden details. Voor de mountainbikes werden luchtbanden ingezet en de fiets kreeg versnellingen en een stuur dat was afgeleid van de motoren in de motorcross. 

 

Stoere fiets voor mannen en vrouwen

Kortom; het ene leidde tot het andere, maar het duurde nog jaren totdat de mountainbike echt in productie werd genomen als fiets voor de consument die er sportief mee fietsen kon. Door ruig terrein en op de weg. Het is een stoere fiets, zowel voor mannen als vrouwen. Niet om er met tassen dames mee te fietsen naar het werk of naar de stad, maar om er heerlijk mee door de duinen, bossen en andere onverharde paden mee te crossen. Er zijn inmiddels veel varianten verkrijgbaar en het is een heuse sport geworden.