MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Welke essentials heb je als mountainbiker nodig?

  • dinsdag 21 december 2021

Wil je graag je kracht, uithoudingsvormen en behendigheid opbouwen? Kies er dan voor om te gaan mountainbiken, wat hier erg geschikt voor is. Dit kan de enige sport zijn die je beoefent, maar mountainbiken kan ook deel uitmaken van een grotere fitnessroutine. Het is hoe dan ook van belang om de juiste uitrusting en kleding aan te schaffen voordat je begint aan je eerste MTB-route. In dit artikel vind je dan ook een paar essentials die je beslist nodig hebt als mountainbiker!

Welke essentials heb je als mountainbiker nodig?

Boostpomp

Een boostpomp, compressiebus, of hoe je het ook wilt noemen, is een vloerpomp die de mogelijkheid heeft om perslucht op te vangen in een grote bus of patroon en vervolgens alle lucht vrij te geven met een hendel, zodat je het overal en altijd kunt gebruiken. Dit is een must-have voor elke rijder die eropuit gaat voor een nachtelijke reis of zelfs een dagtocht naar het fietspark. Het krijgen van een rit die een lekke band beëindigt kan een spelbreker zijn en het opzetten van tubeless banden met alleen een vloerpomp kan een enorme uitdaging zijn. Dat is waar boostpompen echt van pas komen! 

 

Bidons

Het mountainbiken van een uitdagende route neemt veel van je lichaam. Je moet dan ook regelmatig drinken, maar dat kan nog wel eens lastig zijn tijdens een MTB-rit. Om toch water te kunnen drinken terwijl je aan het fietsen bent, is het een aanrader om een bidon mee te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen in je rugzak, maar het zou ook kunnen dat je de fles aan je mountainbike kunt hangen. Overigens is het al helemaal een aanrader om zelf een bidon te ontwerpen en het vervolgens te laten bedrukken. Bidons bedrukken zorgt er namelijk voor dat je precies weet welke van jou is, terwijl je zo ook nog reclame kunt maken voor bijvoorbeeld je eigen bedrijf. Overigens is het nog beter om te kiezen voor tacx bidons bedrukken. Deze exemplaren zijn namelijk echt perfect voor outdoor sporten, waaronder dus mountainbiken. 

 

Frameriemen

Frameriemen zijn relatief nieuw in de mountainbikewereld en zijn populair gemaakt door moderne enduro-fietsen en racers. Ze helpen om spullen van je rug te krijgen en de noodzaak voor een hydratatie- of heuptasje tijdens het rijden te elimineren. De eerder genoemde bidons zou je hier dus bijvoorbeeld aan kunnen hangen. De Backcountry Research frameriem is een van de favorieten, wat een eenvoudige riem met wat klittenband, een d-ring en enkele riemen is om aan je behoeften te voldoen. 

 

GPS

Mountainbikers zien een fiets-GPS vaak over het hoofd, maar toch is dit een belangrijke essential. Het komt veel vaker voor in de roadie/grind-wereld, maar er is een hoop gebruik voor een mountainbiker van elk niveau. Het houdt niet alleen je rijtijd bij, zodat je gehydrateerd en gevoed kunt blijven op basis van tijd, maar het kan ook je kilometers, hoogteverschil en ritten bijhouden, enzovoort. Veel van deze apparaten bieden tegenwoordig bovendien navigatie, wat erg handig kan zijn als je op je mountainbike een nieuw gebied aan het verkennen bent.