MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Wat is het verschil tussen Hardtails en Full Suspension mtb's?

  • maandag 14 maart 2022

Ben jij voornemens om te gaan investeren in je eigen mountainbike, of heb je er al een maar ben je toe aan een upgrade? Dan zal je aanlopen tegen de keuze tussen een hardtail of een full suspension mtb. Wat is eigenlijk verschil tussen hardtails en full suspension mtb’s?

Wat is het verschil tussen Hardtails en Full Suspension mtb's?

Het grote verschil
Het grote verschil tussen een hardtail mountainbike en een full suspension mountainbike, zit in de vering van de mtb. Deze is natuurlijk van belang om schokken op te vangen wanneer je op de fiets zit. Goede vering maakt de rit op je mountainbike aanzienlijk comfortabeler. Beide typen mountainbikes zijn voorzien van vering, maar een hardtail mountainbike heeft enkele een geveerde voorvork. Een full suspension mountainbike heeft een geveerde voorvork én achtervering.

 

Voordelen van Hardtail
Misschien denk je op basis van bovenstaande wel ‘waarom zou je een fiets zonder achtervering nemen?’. Meer vering is niet altijd beter. Hardtail mountainbikes zouden niet bestaan als ze niet zo hun eigen voordelen met zich mee zouden brengen. Hardtail mtb’s hebben een stijvere bouw. Die zorgt ervoor dat jouw trapkracht direct overgebracht wordt op je achterwiel, waardoor fietsen op een vlakke ondergrond je minder energie kost. Voor fietsen op Nederlandse wegen en trails is een hardtail mountainbike daarom prima geschikt. Ze zijn ook nog eens goedkoper en er kan door de simpelere constructie minder aan kapot gaan. Klik hier voor Hardtails mountainbikes.

 

Voordelen van Full Suspension
Natuurlijk biedt een full suspension mountainbike, ook wel ‘fully’ genoemd, een aantal voordelen. Uiteraard zorgt de vering aan de achterkant ervoor dat een fully grote klappen makkelijker kan opvangen. De achtervering zorgt ervoor dat de wielen beter contact houden met de grond, waardoor de mtb voorspelbaarder reageert bij obstakels, zoals stenen en wortels. Daarom is een full suspension mountainbike een stuk comfortabeler op ruiger terrein. De consequentie is wel dat een deel van je trapkracht verdwijnt in de achtervering, waardoor klimmen met een fully wat meer energie vergt. Het is echter mogelijk bij veel full suspension fietsen om de achtervering vast te zetten. Interesse in een fully? Kijk eens naar deze Full Suspension mtb’s.

 

 

Het is dus van belang om je te bedenken waar je de fiets wilt gaan gebruiken. Wil je er alleen voor je reguliere sportieve activiteiten gebruik van maken? Of heb je ook plannen om in het buitenland op uitdagender terrein te gaan mountainbiken? In het eerste geval voldoet een hardtail mtb, in het tweede geval is een full suspension mtb een betere investering.