MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Wat draag je op de mountainbike?

  • woensdag 3 mei 2023

Wat draag jij op de mountainbike? Dit zijn vier kledingtips om lekker warm en comfortabel te blijven tijdens het mountainbiken:

Wat draag je op de mountainbike?

1.      Shirts
De meeste mountainbike bovenkleding valt losjes om je lichaam heen. Een prettig materiaal is Lycra jersey. Shirts met korte mouwen zijn ideaal voor in de zomer, voor een frisse bries langs je armen terwijl je rijdt. Lange mouwen zijn warmer en beschermen je armen beter. Rijd je over ruw terrein of door bossen, dan zijn lange mouwen wellicht een goede optie. Ze beschermen je armen tegen brandnetels, doornen en takken. Sommige shirts met lange mouwen hebben stukken van gaas om het ademend vermogen van het kledingstuk te verbeteren. Een shirt met achterzakken is ideaal voor het opbergen van klein gereedschap en snacks.

 

2.      Shorts
In de zomer geven de meeste mountainbikers de voorkeur aan baggy shorts. Deze zijn meestal knielang en gemaakt van stretchmateriaal of een stevige, scheurbestendige stof. Vaak zitten er stretchpanelen aan de achterkant, zodat de shorts met je meebewegen. Ze moeten ook ruimte hebben voor kniebeschermers.

Gewatteerde shorts zijn een goed idee als je over ruw terrein rijdt en je regelmatig moet op- en afstappen. Als je shorts waterdichte zijn, blijft bovendien je achterwerk droog. Onder je shorts kun je een bamboe boxershort dragen. Je kunt ook kiezen voor een korte wielerbroek met een zeem erin. Er zijn ook shorts van lichtgewicht materiaal of gaas om te dragen als losse voering onder een baggy short.

 

3.      Waterdichte broek
In de herfst en winter is een lange broek prettig tijdens het mountainbiken. Vooral als je te maken hebt met modderige paden. Een lange broek houdt je niet alleen droog, maar biedt ook warmte als de temperatuur daalt. Waterbestendige broeken van softshell stof hebben een betere pasvorm en gaan langer meer dan broeken van hardshell stof. Kijk naar broeken die zijn behandeld met Durable Water Repellent.

 

4.      Sokken
Sokken zijn net zo belangrijk als andere kledingstukken, dus besteed daar aandacht aan. Lange fietssokken beschermen je schenen en kuiten tegen krassen en snijwonden door ondergroei of door de pedalen zelf. Waterdichte sokken zijn ideaal als je in natte omstandigheden moet rijden. Lichtgewicht, ademende sokken houden je voeten koel in de zomer. Zo weet je zeker dat je comfortabel kunt mountainbiken.