MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Wat draag je allemaal tijdens het mountainbiken?

  • vrijdag 23 juni 2023

Mountainbiken is een spannende en vooral fysiek uitdagende sport die je de mogelijkheid biedt om de natuur te verkennen en je fysieke en ook mentale grenzen te verleggen. Naast het hebben van de juiste mountainbike, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan wat je draagt tijdens het mountainbiken. De juiste kleding en de juiste toebehoren kunnen je comfort, veiligheid en prestaties verbeteren. Om je een idee te geven waar je allemaal op moet letten en welke items een absolute must have zijn wanneer je comfortabel wil kunnen fietsen, hebben wij de meest voor de hand liggende items voor je op een rijtje gezet.

Wat draag je allemaal tijdens het mountainbiken?

Sport bh voor vrouwen
Het dragen van een sport bh geldt uiteraard alleen voor de vrouwen. Een goede sport bh is namelijk ontzettend belangrijk tijdens het mountainbiken. Tijdens het fietsen kunnen de bewegingen en trillingen je borsten belasten en ongemak veroorzaken. Een sportbh biedt de nodige ondersteuning en voorkomt pijnlijke schokken. Kies voor een sport bh die speciaal is ontworpen voor sportieve activiteiten en die gemaakt is van ademende materialen. Het is belangrijk om een sportbh te kiezen die goed past en comfortabel aanvoelt, zodat je je volledig kunt concentreren op het mountainbiken. Vooral wanneer je flinke afstanden fietst, wil je niet worden afgeleid door je borsten die vervelend alle kanten op bewegen.

 

Goede schoenen
Bij het mountainbiken is het dragen van de juiste schoenen belangrijk om goed te kunnen presteren en voor je eigen veiligheid. Mountainbike schoenen hebben een stijve zool die zorgt voor een goede krachtoverdracht op de pedalen tijdens de route. Ze bieden ook voldoende grip en stabiliteit tijdens het fietsen op verschillende ondergronden. Kies voor schoenen met een goede pasvorm en verstelmogelijkheden, zodat je ze kunt aanpassen aan je eigen voet. Vergeet ook niet om schoenen te kiezen die compatibel zijn met de pedalen van je mountainbike, zoals clipless pedalen of flat pedals. Twijfel je, dan is het handiger even langs een winkel te gaan, zodat ze je daar kunnen helpen. Zo zijn er zelfs schoenen die volledig kunnen worden gevormd naar je eigen voet. Hoe dit precies werkt, lees je in een ander artikel.

 

Helm en bril
Daar waar het niet dragen van een sport bh kan leiden tot een dusdanige beschadiging aan de borsten, dat een operatie en dus postoperatieve bh noodzakelijk is, is ook het dragen van een helm en goede bril van belang.  Een goede helm beschermt je hoofd bij een val of ongeval en vermindert het risico op ernstig letsel. Zorg ervoor dat je een helm kiest die voldoet aan de veiligheidsnormen en die goed past op je hoofd. Daarnaast is het dragen van een bril tijdens het mountainbiken ook aan te raden. Een bril beschermt je ogen tegen vuil, stof, takken en insecten. Kies voor een bril met lenzen die schokbestendig zijn en die een goed zicht bieden in verschillende weersomstandigheden. Op deze manier weet je zeker dat niets je in de weg staat om je persoonlijke record te verbreken en om indruk te maken op de rest van de groep.