MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waarom is mountainbiken goed voor je gezondheid?

  • donderdag 1 september 2022

Mountainbiken wordt vaak gedaan als een groepsactiviteit, waarbij clubs en groepen samenkomen om te fietsen. Mountainbiken is de afgelopen decennia een populaire manier geworden om tijd buiten door te brengen. Aangezien obesitas, hartaandoeningen en diabetes steeds meer een probleem voor de volksgezondheid worden, wordt lichaamsbeweging, vooral in de buitenlucht, steeds belangrijker voor onze gezondheid als individu en als samenleving. Mountainbiken is een leuke en spannende manier om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van regelmatige cardio- en krachttraining. De omvang van de voordelen heeft bedrijven doen investeren in mountainbikes. Klinkt dit als iets wat jij ook zou willen, dan kun je bij ZakelijkeLening.nl een zakelijke lening afsluiten om te investeren in mountainbikes.

Waarom is mountainbiken goed voor je gezondheid?

Slaap beter
Je kunt je na een rit misschien moe en uitgeput voelen, maar het zal je helpen om een ​​betere, meer herstellende slaap te krijgen wanneer je dat nodig hebt. Cortisol, een hormoon dat ons wakker houdt, daalt tijdens het rijden. Mountainbiken is een buitenactiviteit, dus je wordt blootgesteld aan daglicht. Dit bevordert de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam. Hierdoor maakt  je lichaam ook meer vitamine D aan. Zorg ervoor dat je niet te laat op de dag een zware rit maakt, omdat dit ervoor kan zorgen dat je lichaam endorfines aanmaakt die je wakker houden.

 

Minder stress en een beter humeur
Mountainbiken laat je hard werken, waardoor je lichaam endorfine aanmaakt. Hierdoor voel je je goed en krijg je meer energie. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter in de hersenen die ervoor zorgt dat mensen zich niet verdrietig of angstig voelen. Wanneer je sport, wordt hier meer van gemaakt. Focussen en aandacht besteden aan het rijden op een moeilijke singletrack kan dienst doen als een bewegende meditatie. Het kan je helpen om te ontspannen en om te gaan met de stress van het leven door te voorkomen dat je aan slechte dingen denkt. Hierdoor zul je je minder snel angstig en depressief voelen. Het opdoen van nieuwe vaardigheden en beter worden in mountainbiken kan ook je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde vergroten.

 

Balans en coördinatie zijn beter
Mountainbiken is niet hetzelfde als langzaam lopen op een loopband of stepper. In plaats daarvan is het een dynamische sport waarbij de rijder zich constant moet aanpassen aan veranderingen in terrein. Door stabiel en veilig op een mountainbike te blijven, voorkom je niet alleen dat je crasht, maar versterk je ook de zenuwbanen en het spiergeheugen. Evenwicht en coördinatie vereisen dat de hersenen, zintuigen, spieren en het zenuwstelsel samenwerken. Door deze systemen actief te houden naarmate je ouder wordt, voorkom je dat je minder labiel raakt door ouderdom en dat je minder snel gewond raakt als je valt.

 

Volledige training
Een serieuze wielrenner herken je aan hun goed gedefinieerde kuitspieren, maar je weet misschien niet dat mountainbiken de spieren van je hele lichaam gebruikt. Fietsen maakt je benen, dijen en kuiten sterker, en het helpt je ook om die mooie strakke kont te krijgen. Je core en buikspieren worden sterker omdat je je evenwicht moet bewaren om overeind te blijven. Je bovenlichaam wordt ook sterker als je klimt en bochten maakt. Mountainbiken is ook een geweldige manier om een ​​goede training te krijgen zonder dat je hoeft te betalen voor een sportschool lidmaatschap of een personal trainer.