MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike?

  • donderdag 5 augustus 2021

Terwijl mountainbiken alsmaar populairder wordt, vragen ook steeds meer mensen zich af wat voor mountainbike ze moeten kopen. Mountainbiken is natuurlijk dé sport voor avonturiers en een ideale activiteit voor je vakantie in Frankrijk of Oostenrijk. Je wilt wel veilig en comfortabel op pad gaan met de juiste fiets. Als je ermee wilt beginnen, dan is het zeker aan te raden om je eerst goed in te lezen over de verschillende soorten en specificaties. Bij het kopen van een mountainbike komen namelijk een hoop technische overwegingen kijken. Wil jij starten met deze spannende fietssport? Dat begrijpen we! Daarom helpen we je graag op weg met deze tips voor het kopen van een mountainbike

Waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike?

Wat is de juiste framemaat?
Zoals bij alle fietsen, is het bij een mountainbike kopen ook belangrijk om op de framemaat te letten. De juiste framemaat is erg belangrijk voor een correcte houding tijdens het mountainbiken. Een te groot frame betekent dat de afstand tussen het stuur en zadel te groot is, waardoor je niet in de juiste houding zit. Je zit dan te ver voorover gebogen, waardoor je minder controle en grip over je mountainbike hebt.

 

Bij mountainbikes wordt de maat vaak aangeduid met S, M, L of XL. De meest gekozen framemaat voor vrouwen is de S (voor bestuurders met een lichaamslengte tot en met 1,73 meter) of M (1,67 tot en met 1,83 meter). Voor mannen zal dit waarschijnlijk de L zijn (1,77 t/m 1,90 meter).

 

In andere gevallen wordt de framemaat aangeduid in centimeters, tussen de 35 en 61 centimeter. Het is altijd een goed idee om eerst een mountainbike uit te proberen, om te kijken hoe je erop zit en hoe het voelt. Niet iedereen heeft immers dezelfde arm- en beenlengte. Met de volgende berekening krijg je een meer geschikte indicatie, dan wanneer je alleen kijkt naar de lichaamslengte. Ga staan en zet je voeten op de grond met een afstand van 15 centimeter tussen beide voeten. Vervolgens meet je de afstand van de grond tot aan je kruis op. Hieruit komt een lengte van bijvoorbeeld 52 centimeter. Deze vermenigvuldig je met 0,68. Bijvoorbeeld: 0,68 x 52 = 35,36. Dit getal is jouw geschikte framemaat.

 

Welke wielmaat moet ik kiezen?
Om de beste mountainbike te vinden, kijk je ook naar de wielmaat. Het kiezen van de wielmaat is meer een persoonlijke keuze. Je hoeft er niets voor te berekenen, maar het is puur een kwestie van je eigen voorkeur en uitproberen wat het fijnst fietst. De meest voorkomende wielmaten zijn 26, 27,5 en 29 inch. Met grotere wielen kies je voor extra comfort. Wil je zo snel mogelijk met je mountainbike vooruitkomen, dan is een kleinere wielmaat aan te raden. Kleinere wielen zijn namelijk lichter. Ook kun je met kleinere wielen sneller keren.

 

Wat voor materiaal kies ik voor mijn mountainbike?
Wil je een mountainbike kopen? Let dan ook op het materiaal van het frame. Je kunt hierbij kiezen uit aluminium of carbon. Beide zijn prima opties. Als je op zoek bent naar een eerste mountainbike die niet al te duur is, dan is aluminium een goede keuze. Je kiest voor lichtgewicht en stijf materiaal, zoals dat gewenst is bij mountainbikes. Carbon is nog lichter en stijver. Daarnaast is carbon erg mooi afgewerkt, namelijk zonder naden, waardoor je een mooi glad frame krijgt. Carbon is wel een stuk duurder dan aluminium.

 

Probeer eerst enkele mountainbikes uit
Welke mountainbike je kiest, hangt dus vooral af van de frame- en wielmaat en het materiaal. Natuurlijk zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden, zoals de shifters, derailleurs en het crankstel. Wil je hier meer over weten? Bij OutdoorOnly vind je blogs vol met informatie over allerlei outdoor sporten, waaronder mountainbiken. En voor de perfecte mountainbike geldt: meten is weten, maar ook voelen is weten. Probeer eerst eens het een en ander uit in de speciaalzaak. Niet alleen kunnen de experts jou helpen, je voelt ook meteen wat écht lekker rijdt.