MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vier tips om beter te worden op de mountainbike!

  • maandag 25 oktober 2021

Als je graag je motorrijbewijs wilt halen, weet je dat gratis motor theorie examen oefenen van belang is. Helaas heb je niet iets soortgelijks waar je gebruik van kunt maken om beter te worden in het mountainbiken. Desondanks zijn er genoeg tips die je kunt inzetten om je skills op de mountainbike te verbeteren. Hieronder vind je daar een paar voorbeelden van! 

Vier tips om beter te worden op de mountainbike!

Fiets met betere mountainbikers 

Dit zal je niet alleen helpen om jezelf een beetje harder te pushen, maar het zal je ook helpen om enkele rijgewoonten te leren van mensen die het al langer doen. Kijk hoe ze hun lichaam positioneren wanneer ze naar boven of naar beneden gaan. Kijk hoe ze omgaan met ruige, rotsachtige secties. Kijk hoe ze een lekke band repareren als ze mijlenver van waar dan ook zijn. Deze waardevolle vaardigheden kunnen gemakkelijk worden opgepikt bij het rijden met andere rijders. Neem contact op met lokale fietsenwinkels om groepsritten bij jou in de buurt te vinden, terwijl je eventueel ook op sociale media kunt zoeken naar groepen mountainbikers in de buurt van je woonplaats.

 

Onderhoud je fiets

Het is moeilijk om je op het pad te concentreren als je naar vreemde geluiden van je fiets luistert. Basis fietsonderhoud duurt maar een paar minuten en het kan je een lange wandeling besparen, of erger nog, een ritje naar de eerste hulp. Zelfs als je je fiets niet kunt repareren, kun je hem na een controle naar de winkel brengen voordat je op pad gaat. Dit is al helemaal van belang als je de mountainbike net hebt gekocht, je kunt immers niet een kentekencheck scooter gebruiken voor deze fiets. Bekijk de hele mountainbike en zoek naar iets dat versleten, gebarsten, gebroken of gewoon niet goed werkt. Vervang deze onderdelen!

 

Ontspan op de mountainbike 

Of je nu op een stijve fiets of een volledige vering rijdt, de beste vering die je hebt zijn je armen en benen. Sta op, ontspan en laat ze de hobbels en sporen op het pad absorberen. Als je eenmaal hebt geleerd om de mountainbike onder je te laten bewegen, kun je over de meeste obstakels zweven. Het helpt ook om je grip op het stuur een beetje te ontspannen. Zorg ervoor dat je stevig vastzit, maar niet te strak. Een grip met witte knokkels zorgt ervoor dat je onderarmen en handen eerder vermoeid raken waardoor het lastiger wordt om de controle te behouden.

 

Neem twee remmen

Beter remmen zorgt voor een betere fietscontrole. Veel nieuwe mountainbikers denken dat ze maar twee reminstellingen hebben: vergrendeld en niet in gebruik. Je hebt eigenlijk minder controle met de remmen op slot, net als bij een auto. Ook bij een brommer kenteken check is dit het geval. Je moet leren hoe je beide remmen van je mountainbike effectief kunt gebruiken. Het grootste deel van je remkracht komt van de voorrem. Dit moet je bergafwaarts of in bochten alleen niet te veel gebruiken. Hierdoor kun je namelijk van je fiets vallen.