MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Veilig op de mountainbike

  • dinsdag 28 september 2021

Overal zijn schitterende mtb-routes te vinden, zowel in Nederland als in het buitenland. Alleen al in Nederland zijn er op dit moment al meer dan 200 bewegwijzerde mountainbikeroutes. De routes zijn zeer divers, van zeer simpel tot indrukwekkende trails. Welke route er ook gefietst wordt, zorg altijd dat veiligheid voorop staat.

Veilig op de mountainbike

De juiste outfit
Er lopen steeds meer mensen warm voor het mountainbiken, zowel mannen als vrouwen stappen op de fiets om de natuur in te gaan op een mountainbikeparcours. Zonder de juiste veiligheidsmaatregelen kan mountainbiken best gevaarlijk zijn. Doordat er vaak op ruw terrein wordt gefietst, kunnen er flinke smakken gemaakt worden. Een helm dragen bij het mountainbiken is dan ook een vereiste en in sommige landen zelfs verplicht. Hoe simpel de trail ook is, zorg altijd dat er een goed passende veiligheidshelm wordt gedragen. Ook handschoenen kunnen extra bescherming geven, bijvoorbeeld tegen het stoten, blaren of schaafwonden. Draag nooit schoenen met veters, deze veters kunnen in de ketting verstrikt raken en een val veroorzaken. Het beste is om speciale mountainbikeschoenen te dragen die op de pedalen worden geklikt. In dat geval is er altijd goede grip. Een bril is ook een must. Niet alleen voor de zon, maar ook om de ogen te beschermen tegen takken, insecten of stof. Speciale fietskleding is ook prettig, zeker als er beschermers in zitten. Dat kan de impact van een eventuele val verkleinen.

 

Samen is leuker en veiliger
Ga het liefst met een maatje samen mountainbiken en zorg dat er altijd een mobiele telefoon mee is. Die mobiel hoeft niet de laatste nieuwe iPhone te zijn, een ouder toestel met bijvoorbeeld alleen een sim only is ook een prima optie. Dat hoeft niet veel te kosten en het is minder erg als het oude toestel valt. Het is wel prettig dat er eventueel hulp ingeroepen kan worden met de telefoon als je valt of een lekke band hebt, bijvoorbeeld.

 

Wees goed voorbereid
Het klinkt zo misschien een beetje alsof mountainbiken altijd heel gevaarlijk is en dat is zeker niet het geval. Maar het is wel een sport met risico’s en door goed voorbereid op pad te gaan, verklein je deze risico's. Het is ook niet verstandig om als beginnende mountainbiker gelijk de zwaarste routes te pakken. Daar beleef je zelf waarschijnlijk ook minder plezier aan. Kijk wat fysiek haalbaar is, maar ook wat binnen de ervaring en vaardigheid ligt. Mountainbiken is ook een intensieve sport die volledige concentratie vraagt, dus ga nooit te moe op de fiets zitten. Pak desnoods tussendoor even de rust.

 

Check de fiets
Voordat je aan de tocht begint, is het natuurlijk ook belangrijk om te controleren of de mountainbike in orde is. Zeker het controleren van de remmen is belangrijk. Ook de banden controleren, de ketting smeren en checken op gebroken of losse onderdelen hoort erbij. Probeer een reparatiekitje en een reserveband mee te nemen, altijd handig voor als er iets onderweg gebeurt.