MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Tips voor het opbergen van je mountainbike

  • maandag 18 september 2023

Wanneer je regelmatig op je mountainbike zit, dan weet je als geen ander hoe belangrijk het is om deze op een goede manier op te bergen wanneer je hem even niet gebruikt. Nu zit er natuurlijk wel een verschil of je de fiets voor een paar dagen wegzet, omdat je niet vaker dan twee of drie keer per week fiets of dat je deze de komende maanden aan de kant zet, aangezien het winter is en de wegen en ook bospaden niet prettig begaanbaar zijn. Om er in ieder geval voor te zorgen dat je je mountainbike op de juiste manier wegzet, hebben we een aantal tips voor je.

Tips voor het opbergen van je mountainbike

De juiste plek voor je fiets
De meeste mensen zetten hun fiets in de schuur. Toch is het wel belangrijk hier goed over na te denken. Wanneer de temperatuur tijdens de wintermaanden niet veel hoger komt dan de temperatuur buiten, dan kan dit serieus van invloed zijn op allerlei onderdelen van je fiets. Zo is het bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor de remmen, versnelling en ook het frame van de fiets. De beste plek om je fiets op te bergen is daarom dan ook in een schuur of garage waarbij de temperatuur goed is. Vooral wanneer je kiest voor gietvloeren in de garage in combinatie met vloerverwarming, hoef je niet bang te zijn dat je fiets het nodige te lijden heeft.

 

Hang je fiets op aan de muur
Een effectieve manier om je mountainbike op te bergen, is door deze aan de muur op te hangen met behulp van een fietsophangsysteem. Door je fiets verticaal op te hangen, bespaar je kostbare ruimte op de vloer en voorkom je dat de banden plat worden. Zorg ervoor dat het ophangsysteem stevig genoeg is om het gewicht van je fiets te dragen en controleer regelmatig of de bevestigingen nog stevig vastzitten. Let wel op dat wanneer je de muren hebt voorzien van beton cire, deze niet beschadigd raakt. Zorg er daarom voor dat de steun goed is bevestigd en de fiets goed wordt vastgezet, zodat deze niet kan bewegen.

 

Fietsstandaard
Als je geen ruimte hebt om je mountainbike aan de muur op te hangen, overweeg dan eens het gebruik van een fietsstandaard. Een fietsstandaard biedt een stabiele basis waarop je fiets kan rusten zonder het risico van omvallen of beschadiging. Plaats de standaard op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat de fiets stevig is geplaatst voordat je deze achterlaat. Wat wel belangrijk is, is dat je goed kijkt of de standaard is voorzien van bescherming, zodat je vloer niet beschadigd raakt. Wat we namelijk ook wel eens zien, is dat mensen hun fiets als pronkstuk in de woonkamer zetten en daarmee het risico lopen dat de vloer beschadigd raakt. Vooral wanneer je prachtig woonbeton als vloer hebt, is het zonde dat hier krassen opkomen.

 

Controleer de bandenspanning en vering
Voordat je je mountainbike opbergt, controleer je de bandenspanning en luchtvering. Een te hoge bandenspanning kan schade aan de velgen veroorzaken, terwijl een te lage spanning kan leiden tot vervormde banden. Pas de bandenspanning aan volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Voor fietsen met luchtvering is het belangrijk om de druk te verminderen, zodat ze tijdens de periode dat ze niet worden gebruikt, minder onder spanning staan.