MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Tips voor een zorgeloze mountainbiken rit

  • dinsdag 7 februari 2023

Ga jij met enige regelmaat heerlijk de natuur in om de nodige kilometers op de mountainbike weg te trappen? Dan weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat je je zaken op orde hebt. Sterker nog, heb je dit niet, dan loop je zelfs het risico op een lekke band, ketting wat knapt of tal van andere zaken waardoor je rit vroegtijdig zal moeten worden afgebroken. Waar veel beginners dit vaak onderschatten, is het belangrijk je serieus voor te bereiden. Niet alleen je outfit, maar natuurlijk ook je mountainbike zelf. Speciaal daarom geven we je in dit artikel een aantal handige tips, die je kunnen helpen bij een zorgeloze rit door de bossen of natuurlijk over de weg.

Tips voor een zorgeloze mountainbiken rit

Juiste outfit
De juiste outfit klinkt vanzelfsprekend. Toch zien we te vaak dat mensen dit enorm onderschatten. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat je met een zonnetje vertrekt en het halverwege begint te regenen. Omdat je outfit is afgestemd op het weer, is het goed ook wat extra kleding mee te nemen. Kies je namelijk direct voor een waterafstotend shirt, dan loop je het risico dat het te warm wordt, waardoor je prestaties er onder komen de lijden. Verstandig is dus om een shirt of jasje mee te nemen, die je bij weersveranderingen direct kunt aan- of natuurlijk uittrekken. Het is immers zonde dat je na enkele kilometers helemaal doorweekt bent en weer terug moet omdat je outfit niet prettig meer zit.

 

De juiste bandenspanning
Afhankelijk van waar je gaat mountainbiken, is het belangrijk om rekening te houden met de bandenspanning. Wanneer je bijvoorbeeld wat extra grip nodig hebt, zoals in de bossen, dan is het raadzaam om je banden iets minder hard op te pompen. Dit lijkt misschien ietwat vreemd, maar je zult merken dat dit ontzettend veel voordelen met zich meebrengt. Je zit er niet op te wachten om onderuit te gaan. Ondanks het feit dat je voor je mountainbike een verzekering, net als voor je auto, een autoverzekering kunt afsluiten, is de kans ook aanwezig dat jezelf gewond raakt.

 

Neem eten en drinken mee
Wanneer je regelmatig op de mountainbike te vinden bent, dan is de kans groot dat je tientallen kilometers fiets. Hoe fijn is het dan dat je tijdens je rit door de bossen even rustig kunt zitten en wat kunt drinken en eten. Natuurlijk hoef je geen hele lunch mee te nemen, aangezien je rugzak hier alleen maar zwaarder door wordt. Gelukkig zitten er op een mountainbike één of meerdere bidonhouders, waardoor je zorgeloos wat water of eventuele sportdrank mee kunt nemen. Wellicht kun je, in aanvulling hierop ook eens de mogelijkheden onderzoeken om een pechhulp voor onderweg verzekering af te sluiten. Mocht je dan een keer problemen krijgen onderweg, dan kun je worden opgehaald en ben je van niemand anders afhankelijk. Heb je nu in het verleden problemen gehad met je verzekeraar en is je fiets of autoverzekering geweigerd? Dan zijn er gelukkig voldoende alternatieven zodat je je alsnog kunt verzekeren.