MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Tips om te ontspannen naar het mountainbiken

  • maandag 22 januari 2024

Mountainbiken is een ontzettend intensieve sport. Het is dus ook net als bij veel andere sporten belangrijk, dat je het lichaam de rust geeft die het nodig heeft om volledig te kunnen herstellen. Dat geldt overigens niet alleen voor wanneer je fanatiek mountainbiker bent en bijvoorbeeld iedere week twee of zelfs drie keer op de fiets zit, maar ook wanneer je recreatief op zondagochtend een eindje gaat fietsen met vrienden. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het soms lastig is deze rust te pakken, hebben wij een aantal handige tips voor je.

Tips om te ontspannen naar het mountainbiken
Neem de tijd om te herstellen

Na een intense mountainbiketocht is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Het is verleidelijk om meteen door te gaan met allerlei andere dingen, zoals bijvoorbeeld het doen van de tuin of het opruimen van de schuur, maar verstandig is dit absoluut niet! Ga even rustig een uurtje zitten, neem wat eten en zorg dat je lichaam even kan herstellen van de eerste inspanningen die het heeft moeten leveren. Je zult zien dat wanneer je dit doet, je hartslag weer rustig wordt en je spieren een stuk ontspannender zijn.

 

Ga naar de sauna

Warmte is ontzettend goed voor onze spieren. Het zorgt er namelijk voor dat we minder stijf worden en ook de kans op spierpijn kleiner wordt. Stel dat je iedere zondag met je vrienden gaat mountainbiken, dan is het aan te raden om ook direct een dagje sauna te boeken met z’n allen. Dit is niet alleen ontzettend goed voor het herstel van de spieren, maar ook gewoon gezellig om met elkaar te doen. Zo komen jullie allemaal even helemaal tot rust en zul je merken dat je de volgende dag een stuk minder last hebt van je spieren en gewrichten.

 

Neem een warm bad of douche

Het is natuurlijk een beetje teveel van het goede om iedere keer nadat je een flink eind hebt gefietst, naar de sauna te gaan. Alhoewel dit bij veel sportscholen tegenwoordig tot de standaard faciliteiten behoort, daar heb je als mountainbiker natuurlijk niets aan. De manier om je spieren toch lekker te laten ontspannen, is door een lekkere warme douche te nemen of een minuut of 20 in bad te gaan zitten. De warmte zorgt er namelijk voor dat je spieren minder gespannen zijn, wat wonderen kan doen voor je vermoeide spieren. Wil je nu toch een keer lekker ontspannen in de sauna of genieten van een heerlijke wellnessdag? Houd dan goed de site van Vakantieveilingen in de gaten. Hier komt namelijk regelmatig een leuke Elysium aanbieding voorbij, waarmee jij voor een schijntje van de prijs kunt genieten van alles wat deze sauna te bieden heeft.

 

Zorg voor de juiste voedingstoffen

We hebben het nu steeds gehad over hoe we het lichaam vanaf de buitenkant kunnen laten ontspannen, maar niet vanuit binnen. Ook dit kun je relatief eenvoudig zelf doen. Voeding en ook water is hierbij ontzettend belangrijk. Zorg dat je voldoende drinkt, zodat je spieren het vocht kunnen opnemen en ook de giftige stoffen die door het sporten vrijkomen, kunnen worden afgevoerd. Qua voeding is het belangrijk om te zorgen voor voldoende eiwitten voor het herstel van je spieren. Je zult merken dat wanneer je goed eet en ook drinkt, het herstel  vele malen sneller gaat.