MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Tips om je mountainbike mee te nemen op vakantie

  • maandag 13 november 2023

Ga je binnenkort op vakantie en ben je een echte fietsfanaat? Dan is de kans vrij groot dat ook je mountainbike mee moet. Waar andere mensen zullen denken dat je er ook daar wel een kunt huren, weet jij natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat je je eigen fiets bij de hand hebt. Je weet namelijk precies hoe deze remt, fietst en stuurt. Helemaal wanneer je naar een gebied gaat waar je niet eerder hebt gefietst, is het des te fijner dat je je eigen vertrouwde mountainbike mee kunt nemen. Toch zijn er wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Vooral wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat en je fiets dus in het ruim moet, waar ook de koffers liggen. Omdat dit niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is, hebben wij een aantal handige tips voor je.

Tips om je mountainbike mee te nemen op vakantie

Demonteren van je mountainbike
Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat, dan zal je mountainbike in het ruim moeten. Het is daarom verstandig je fiets alvast thuis te demonteren, voordat je na het checken van de Schiphol vertrek vluchten om te kijken hoe laat je vliegt, naar Schiphol toe rijdt. Demonteren is namelijk ontzettend belangrijk. Hierdoor wordt de kans op beschadigingen verminderd en kun je je fiets compacter inpakken. Verwijder het stuur, de pedalen en wielen en wikkel ze vervolgens in beschermend materiaal. Zo heb je niet alleen meer plek in de auto, maar hoef je ook niet bang te zijn dat je fiets tijdens het laden en de vlucht zelf beschadigd raakt. Je hebt natuurlijk vast weleens gezien hoe er in het hoogseizoen met de koffers wordt omgegaan.

 

Lucht uit de banden
Zorg ervoor dat je de lucht uit je banden laat lopen voordat je je mountainbike verpakt. Dit voorkomt dat de banden tijdens de vlucht worden beschadigd door schommelingen in de luchtdruk. Handig is dan wel dat je een pomp meeneemt, zodat je de banden bij het landen of Schiphol aankomst weer kunt oppompen. Doe je dit namelijk niet en laat je de lucht in de banden tijdens de vlucht, dan kan het zijn dat er door het drukverschil scheurtjes ontstaan in de band waardoor je tijdens het fietsen zelfs een klapband kunt krijgen, met alle gevolgen van dien.

 

Zorg voor een label
Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je mountainbike goed is gelabeld, zodat je precies weet dat deze van jou is. Plaats daarom duidelijk zichtbare labels op je ingepakte mountainbike met je naam, contactgegevens en vluchtinformatie. Dit vergroot de kans dat je fiets snel bij je terugkomt in het geval van verlies of vertraging. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat er iets niet goed gaat. Zo kan het voorkomen dat je bagage tijdens het inchecken per ongeluk op een verkeerde band terecht komt, waardoor het in een ander vliegtuig komt en jij dus geen idee hebt waar je fiets blijft. Door je fiets dan te voorzien van alle benodigde informatie, weten ze precies wie de eigenaar is en hoef je niet bang te zijn dat deze niet terug komt.