MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Tips om je hond veilig mee te nemen tijdens het mountainbiken

  • maandag 11 december 2023

Ben jij regelmatig op de mountainbike te vinden? Dan hoeven we je natuurlijk niet te vertellen hoe gezond dit is voor je. Heb je nu ook een hond, dan is het ook leuk om deze een keer mee te nemen. Wist je namelijk dat veel honden er ook dol op zijn om lekker naast je te rennen en zich helemaal uit te sloven? Los van het feit dat het jullie band versterkt, is het ook goed voor de conditie en spieren en gewrichten van je hond. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je iedere hond zomaar zonder enige voorbereiding mee kunt nemen. Om ervoor te zorgen dat dit veilig en verantwoord gebeurt, hebben we een aantal tips voor je.

Tips om je hond veilig mee te nemen tijdens het mountainbiken

Laat je hond wennen
Samen met je hond fietsen, is iets compleet anders dan een stevige wandeling. Het is dus wel belangrijk om je hond eerst te laten wennen aan deze nieuwe manier van ‘wandelen’. Vooral wanneer je een wat drukker ras hebt, zoals de labradoodle, is het goed je hond eerst kennis te laten maken met de fiets en daarna voorzichtig op een afgelegen terrein te beginnen met fietsen. Zo kun je goed zien hoe je hond hierop reageert en hoef je ook niet bang te zijn dat wanneer je hond ineens begint te trekken, je van je fiets wordt gerukt. Je zult merken dat naarmate je dit vaker doet, je hond op een gegeven moment keurig naast je blijft rennen, terwijl jij heerlijk kunt blijven fietsen.

 

Train de conditie van je hond
Jij kunt misschien wel zonder problemen de nodige kilometers weg kunnen trappen op je mountainbike, maar dat wil niet zeggen dat je hond dit ook kan! Zorg er dus voor dat je dit stap voor stap opbouwt, nadat je je hond natuurlijk eerst hebt laten wennen. Zo is het logisch dat een maltipoo volwassen niet zover kan meerennen met je, als een herder of labradoodle dit wel kan. Begin bijvoorbeeld eens rustig met een rondje om  het huis en bouw dit iedere week met een paar minuten uit. Daarbij is het vooral belangrijk dat je goed naar het gedrag van je hond blijft kijken, zodat je kunt zien of ze moe zijn, dorst hebben of misschien wel last hebben van de poten. Merk je dat je hond moe is, stop dat even en laat je hond wat water drinken en op adem komen.

 

Zorg voor de juiste uitrusting
Een ritje door het bos op de mountainbike met je hond is iets anders dan wanneer je met je hond gaat wandelen. Het is dus wel belangrijk dat niet alleen jij, maar ook je hond de juiste uitrusting heeft. Daarbij moet je denken aan een goede halsband met riem, zodat je hond veilig naast je kan blijven rennen tijdens het fietsen. Een ander belangrijk punt, is dat je hond een reflecterende vest aantrekt. Vooral in het donker is je hond een stuk minder goed zichtbaar. Des te belangrijker dus om hier wat aan te doen. Je zult merken dat je met de juiste voorbereiding, binnen de kortste keren gezellig samen met je hond kunt gaan mountainbiken. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat wanneer je tot het gaat wilt gaan, het misschien beter is je hond thuis te laten.