MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Recreatieve mountainbikers zijn in de meerderheid

  • woensdag 18 mei 2022

Het zou de razendsnelle e-bike zijn die het verkeer in de weg zit. Daarvoor was het de bakfiets. Weer daarvoor de racefiets. En dáarvoor, toen nog niet ‘iedereen’ een mountainbike had, de MTB. Kortom; alles wat afwijkt van een standaardfiets kan zomaar de boosdoener worden. Qua MTB’s zijn dat er inmiddels veel. 

Recreatieve mountainbikers zijn in de meerderheid

Mountainbikers zouden over de paden razen en wandelaars in de weg zitten. Sterker nog; het zou in het bos flink gevaarlijk zijn sinds menig fanatieke fietser voor de MTB kiest. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor die-hard MTB’ers speciale paden, natuurlijk of aangelegd, die ervoor zorgen dat ze niemand in de weg fietsen. Of het moet een aantal hardlopers zijn die de MTB-paden niet schuwen. Het blijft opletten.

 

Een dagje mountainbiken is inmiddels vrijwel gemeengoed geworden. Tenminste; voor sportieve lieden die graag een ruig parcours pakken. Wie anders wil, pakt de e-bike om een rondje over asfalt af te leggen.

 

Fietsen met een rugzak, de Shabbies tas voor daarna

Zo’n dagje MTB’en biedt naast sportiviteit ook veel ontspanning. Shabbies crossbody mee om na een paar rondjes de portemonnee te trekken en een versnapering te nemen in de uitspanning in de buurt. Zo’n tas draag je natuurlijk niet tijdens het fietsen zelf. Dan is hoogstens een rugzak een optie met daarin een flesje water, een schoon shirt en eventueel een regenjack.

 

Tote bag vol lekkers om te picknicken

Trouwens; als het iets minder fanatiek eraan toe gaat dan op zondagochtend met de fietsmaten, is er vaak een familielid mee met een tote bag vol met hapjes en drankjes om de fietsdag van een culinaire toets te voorzien. Zo’n tote bag is een zeer ruime tas die je gemakkelijk om je schouders draagt. Er past de wereld aan spullen in en daarom is dit een heel geschikte tas om mee te nemen voor een dagje uit. Wel even in de auto laten liggen totdat iedereen met zadelpijn bij de finish is gearriveerd. Daarna kan de picknick beginnen.

 

Nu je weet dat het aantal mountainbikers gigantisch is, maar het aantal wedstrijdrijders stukken minder, kun je met een gerust hart ook eens op zo’n fiets stappen. Het zijn ongeveer twintigduizend mountainbikers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) of de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU), waarvan er zo'n duizend regelmatig deelnemen aan wedstrijden. Ga je de duinen of het bos in, dan kom je dan ook vooral recreatieve mountainbikers tegen. En inderdaad, die gaan voor een echt dagje uit. Weliswaar met een sportieve insteek, maar toch. 

 

Chique Valentino is voor andere momenten

Het is daarom geen overbodigheid om een heuse tote bag voor de MTB dagen aan te schaffen, of natuurlijk een stevige grote rugzak. De Valentino tas, chique en stijlvol, is voor andere momenten. Je begrijpt vast wel wat er wordt bedoeld, want mountainbiken staat natuurlijk wel garant voor een flinke portie zand en gras en als je pech (of geluk) hebt: modder.