MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Op mountainbike-vakantie? Denk aan deze dingen!

  • woensdag 9 augustus 2023

Ben je gek op mountainbiken? Dan grijp je waarschijnlijk ieder vrij momentje aan om op je fiets te springen en een mooie en/of uitdagende route te fietsen. Misschien ga je aankomende zomer zelfs wel op mountainbike-vakantie. Als dit de eerste keer wordt dat je zo’n soort vakantie gepland hebt, kun je misschien nog wel wat hulp gebruiken bij de voorbereidingen. Daarom vertellen wij je in deze tekst waar je allemaal aan moet denken als je op mountainbike-vakantie gaat.

Op mountainbike-vakantie? Denk aan deze dingen!

Onderhoud je mountainbike voor je vertrekt 
Als fietsfanaat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat het belangrijk is om je fiets goed te onderhouden. Voer je niet of nauwelijks onderhoud uit? Dan is dat vragen om problemen. Omdat je op mountainbike-vakantie geen problemen met je fiets wilt krijgen, is het belangrijk om je fiets voor vertrek te onderhouden. Controleer of alles werkt en kijk of je geen gekke dingen ziet. Heb je zelf geen verstand van mountainbike onderhoud? Breng je fiets dan naar een fietsenmaker.

 

Gebruik een fietscomputer
De meeste mountainbikeroutes in je direct omgeving ken jij waarschijnlijk op je duimpje, maar dit is waarschijnlijk niet het geval als je op mountainbike-vakantie gaat. Sommige mensen stappen gewoon op de fiets en kijken wel waar ze uitkomen, maar dit vindt niet iedereen prettig. Logisch, want je kunt makkelijk verdwalen in een vreemde omgeving. Daarom is het aan te raden een fietscomputer te gebruiken als je op mountainbike-vakantie gaat. Als je geen fietscomputer hebt, kun je ook een kaart of je telefoon gebruiken om te voorkomen dat je verdwaalt. 

 

Neem de juiste spullen mee
Wie op mountainbike-vakantie gaat, zet waarschijnlijk als eerste zijn fiets klaar. Toch zijn er genoeg andere spullen die je mee moet nemen. Pak bijvoorbeeld verschillende setjes fietskleding in. Je hoeft dan niet iedere dag in dezelfde kleren te fietsen en dat is wel zo fris. Heb je een fiets met klikpedalen? Zet dan ook je mountainbikeschoenen klaar. Vergeet bovendien niet om je helm in te pakken, want het is belangrijk dat je veilig kunt fietsen. Ondanks dat een helm in Nederland niet verplicht is, zijn er landen waar wel een helmplicht geldt voor mountainbikers.

Veel mensen denken dat zij er zijn als ze de uitrusting meenemen. In principe kun je zo prima fietsen, maar het is verstandig om ook gereedschap mee te nemen. Pak bijvoorbeeld een multitool en een bandenplaksetje in, zodat je je mountainbike kunt repareren als dat nodig is. Het kan bovendien handig zijn om bepaalde reserveonderdelen mee te nemen. Je hoeft dan niet ter plekke op zoek naar een fietsenmaker als een onderdeel van je mountainbike het begeeft. Uiteraard neem je ook een fietspomp mee op mountainbike-vakantie. 

 

Zorg dat je goed verzekerd bent
Voordat je op mountainbike-vakantie gaat, is het bovendien verstandig om naar je verzekeringen te kijken. Zoek bijvoorbeeld uit of hoe je verzekerd bent als je een ongeluk krijgt met de mountainbike en hierdoor in het ziekenhuis terechtkomt. Besteed ook aandacht aan je autoverzekering. Heb je een WA-verzekering en rijdt iemand anders tegen je fietsendrager waardoor je mountainbike beschadigt? Dan kun je de kosten verhalen op deze partij. Als de fiets beschadigt doordat je zelf een muurtje of lantaarnpaal raakt, wordt de schade niet vergoedt. Zelfs niet als je een all risk verzekering auto hebt. Kijk daarom goed naar je verzekering(en), zodat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent.