MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Onmisbare spullen voor je fietsvakantie van komende zomer

  • woensdag 20 juli 2022

Heb jij je fietsvakantie al geboekt? Dan kun je heerlijk uitkijken naar tochten in de bergen van bijvoorbeeld het prachtige Italië of Frankrijk. Deze landen zijn ideaal voor een  fietsvakantie. Je kunt uitdagende routes fietsen met prachtige uitzichten. Met de wind in je haren fiets je door de natuur en kom je helemaal tot rust. Je kunt pittoreske dorpjes en kasten op je route bezoeken. Maar wat moet je meenemen op je fietsvakantie? Er zijn een aantal essentiële spullen die je niet moet vergeten. Wij hebben deze spullen op een rij gezet, dus lees snel door.

Onmisbare spullen voor je fietsvakantie van komende zomer

Reis veilig 

Wanneer je met de auto naar het vakantieland reist, is het belangrijk om dit veilig te doen. Zorg daarom dat je fietsen goed bevestigd worden aan de auto. Dit kan bijvoorbeeld met een Thule fietsendrager. Deze kun je eenvoudig op de trekhaak van je auto bevestigen. Op deze manier zit de fietsendrager stevig aan de auto vast. Zet beide fietsen met een aparte framebeugel vast. Zo hoef je je tijdens de rit geen zorgen te maken over de fietsen. 

 

Er zijn vele soorten fietsendragers waaruit je kunt kiezen. Let bij de aankoop van een fietsendrager op het draagvermogen. Hoeveel kilogram kan de fietsendrager aan? Daarnaast kun je kiezen hoeveel fietsen je wilt vervoeren. Er zijn fietsendragers die slechts een fiets kunnen dragen, maar er zijn ook een paar die vier fietsen kunnen dragen. Ook kun je er op letten of de fietsen makkelijk van de fietsendrager kunnen worden gehaald. Dit kan in de vorm van een afneembare hulparm of dat de fietsendrager kantelt. 

 

Ook tijdens het fietsen geldt: veiligheid eerst. Zorg daarom dat zowel jijzelf, als je fiets goed voorbereid de weg op gaat. Check daarom de staat van je fiets voordat je op reis gaat. Zijn de banden hard genoeg en loopt de ketting nog soepel? Controleer ook of je remmen het nog goed doen. Vooral in heuvelachtig gebied wilt je volledig op je fiets kunnen vertrouwen Wanneer er niets mankeert aan je fiets, kun je ontspannen gaan fietsen. Draag desnoods een helm, zodat je beschermd bent wanneer het fietsen toch misgaat.

 

Waar laat je de bagage?

Omdat de fietsen bevestigd zijn aan de trekhaak, kun je geen aanhanger meenemen. Hierdoor beschik je over minder bagageruimte. Wil je toch meer bagage meenemen? Dan kun je een dakkoffer kopen! Dit is een ideale oplossing, vooral wanneer je een compacte auto hebt. Er zijn veel soorten dakkoffers te vinden, dus zul je op een paar aspecten moeten letten. Kun je de dakkoffer op je auto bevestigen of moeten er eerst dakdragers worden bevestigd? Er zijn vele groottes dakkoffers op de markt, dus bedenk je vooral hoeveel liter inhoud je nodig hebt. Ook is het handig om een slot op de dakkoffer te hebben, zodat je de auto gerust achter kunt laten. Daarnaast heb je nog een keuze voor kleur en materiaal.

 

Ook op de fiets is het handig bagage mee te kunnen nemen. Er zijn verschillende soorten fietstassen waaruit je kunt kiezen. Standaard fietstassen zitten achterop bevestigd op de bagagedrager. Daarnaast zijn er ook fietstassen die bevestigd kunnen worden aan het voorwiel, de zadel, het frame en het stuur. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen comfort en aantal bagage. Een stuurtas kan erg handig zijn, omdat je de belangrijkste spullen zoals de routekaart binnen handbereik zijn.

 

Ga je ook kamperen?

Blijf je niet op een plek, maar ga je rondtrekken met de fiets? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wellicht kies je ervoor om vanaf thuis een tocht te maken naar België of neem je de trein naar Duitsland. Je zult in dat geval bewust moeten zijn van de hoeveelheid bagage dat je meeneemt. Je kunt niet de hele auto vol proppen met spullen. Alle bagage dat je meeneemt moet op de fiets worden vervoerd. Het is de van belang dat je effectief inpakt. Je zult ergens overnachten op een camping waarbij je een eigen tent mee moet nemen. 

 

Het is daarom verstandig om een lichte en compacte tent mee te nemen. Je wilt dat de slaapspullen zo min mogelijk ruimte in beslag nemen. Kies daarom voor een donsslaapzak. Deze is licht maar wel goed geïsoleerd zodat jij het niet koud krijgt. Denk ook aan opblaasbaar materialen, zoals een matje en een kussen. Deze nemen nauwelijks ruimte in en zijn onmisbaar tijdens je fietsvakantie. Neem van al het servies een setje mee en kies bijvoorbeeld voor een spork en inklapbare pannen. Alle kleine ruimtebesparingen helpen. Een kleine gasbrander is voldoende om je fietsvakantie door te komen.

 

Denk ook goed na over de kleding die je meeneemt. Het weer kan soms onvoorspelbaar zijn. Daarom is het handig om verschillende soorten kleding in te pakken. Niet alleen tijdens het fietsen, maar ook voor wanneer je dat niet doet. Tijdens het fietsen is een wielrenbroek geen overbodige luxe. Deze zit fijn en zijn voorzien van ondersteuning. Kies voor verschillende lagen, zoals een shirt met korte mouwen, een met lange mouwen en een regenjas. Zo kun je je snel en eenvoudig aanpassen aan het weer. Wanneer je niet aan het fietsen bent wil je wellicht een normale broek dragen en een trui wanneer het afkoelt. Vergeet vooral geen pet of zonnebril, deze kun je niet missen op een fietsvakantie.

 

Zorg voor een goede voorbereiding

Kortom, er zijn een aantal onmisbare spullen voor je fietsvakantie. Denk hierbij allereerst  aan de veiligheid. Zorg ervoor dat je een goede fietsendrager hebt, zodat de fietsen stevig op je auto zijn bevestigd. Check voor vertrek je fiets op mankementen. Je wilt namelijk geen problemen met je fiets hebben wanneer je op vakantie bent. Zo voorkom je onveilige situaties. Daarnaast kun je kiezen voor een dakkoffer voor meer bagageruimte. Wanneer je meer bagage wilt vervoeren op de fiets, kun je kiezen voor fietstassen op de bagagedrager, voorwiel, de zadel, het frame en het stuur. Ga je kamperen tijdens je vakantie? Pak dan zo licht en compact mogelijk in. Op deze manier ga je goed voorbereid op fietsvakantie deze zomer!