MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mountainbikers veilig op pad in de winter

  • woensdag 10 november 2021

Ben je een fanatiek mountainbiker dan zal je er alles aan gelegen zijn om veilig op pad te gaan. Veiligheid is echter een heel breed begrip en is van toepassing op een heleboel zaken. Daarom zetten we een aantal essentiële dingen nog graag even voor je op een rijtje

Mountainbikers veilig op pad in de winter

Materiaal

In deze periode van het jaar heb je kans dat de paden waarop je aan het rijden bent gladder of zompig zijn. De regen en natte sneeuw kunnen ervoor zorgen dat je diep in de aanwezige sporen zakt. Het is dan zaak om je materiaalkeuze daarop aan te passen. Ten eerste is de druk van je banden heel belangrijk, vooral als je aan wedstrijdrijden doet. Ook fanatieke amateurs zullen altijd op hun bandendruk letten. Deze druk heeft bij het mountainbiken bijzonder veel invloed op je rijgedrag. Of je nu in een personenauto rijdt, een formule 1 wagen of een mountainbike, een steeds goede bandenspanning bij verschillende weers- en terreinomstandigheden zorgt voor een optimale rit. Zo zorgt een te hard opgepompte band bij een gewone racefiets voor minder rolweerstand, terwijl het bij een mountainbike voor een hoge rolweerstand kan zorgen en beslist oncomfortabel aanvoelt. Bovendien heb met harde banden weinig grip bij een natte en modderige bodem. 

Pomp je te weinig lucht in je band dan zorgt een gebrek aan druk dat je een onstabiele wegligging hebt en is de kans dat je lek rijdt ook groter. Een goede bandenspanning met een juist profiel is een must voor een optimale fietstocht. 

Vergeet ook vooral niet om regelmatig je verlichting te controleren. Er zijn verschillende soorten en sterktes te verkrijgen. Zowel voor als achter is een goede zichtbaarheid van levensbelang.

 

Verkennen route

Je kunt natuurlijk gewoon blind één van de routes op deze site kiezen en meteen vol gas geven als je ter plaatse bent. Je kunt ook even op google maps kijken hoe de toestand van een route is, maar die zal waarschijnlijk verouderd zijn. Wanneer je éénmaal een uitdagend parcours hebt gevonden die geschikt voor mountainbikers is, verken de route dan eerst eens rustig. Kijk goed waar paden elkaar kruisen en of er veel andere mountainbikers zijn en waar wortels of andere obstakels in het parcours liggen. Je weet maar nooit of het eerder aanwezige bruggetje of plankje nog steeds daar ligt. Is het een wedstrijd dan kan een gemiste verkenning of briefing je de overwinning kosten of kun je geblesseerd raken.

 

Kleding

Ben je een echte doorzetter die het hele jaar rond op zijn of haar mountainbike te vinden is dan kan materiaalkeuze per jaargetijde verschillen. In de lente en zomer zal lichte en goed ventilerende kleding een toch veraangenamen. In de winter is fluoriserende kleding en stevige wielrenschoenen aan te raden. In het donker en bij pittige regenbuien zorgt deze kleding ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent.

Ben je helemaal klaar en is alles van top tot teen in orde, dan mag je best even trots voor de spiegel staan. Je functionele, opvallende maar vooral veilige outfit mag best gezien worden zodat anderen in het verkeer jou ook niet over het hoofd zien.