MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mountainbiken in Italië: hier moet je op letten

  • woensdag 8 september 2021

Op de mountainbike door het knalgroene Italië rijden, het klinkt idyllisch en dat is het ook. Het landschap biedt veel meer uitdaging voor de MTB'er dan het overwegend vlakke Nederland. Toch is er een aantal zaken waar je van tevoren en tijdens je tochtjes op moet letten. Van verzekeringen tot het lokale verkeer. We geven je ook enkele handige taaltips. 

 

Mountainbiken in Italië: hier moet je op letten

Verzekeringspakket
Neem je de fietsen mee met de auto of camper/caravan, ga je met het vliegtuig of onderneem je de hele afstand per MTB: je van tevoren verdiepen in de verschillende soorten benodigde verzekeringen is aan te raden. Het verkeer in Italië, waarover later straks meer, wil nog wel eens een incidentje opleveren en dan drukken we ons zacht uit. Je kunt, tevens om goedkoper uit te zijn, online je autoverzekering vergelijken, net als je fiets-, annulerings- en doorlopende reisverzekering. Dat kan voorafgaand aan de trip, maar dit zijn handige zaken om jaarlijks te controleren. 


Het verkeer 
Bellen achter het stuur, inhalen voor een bocht of heuvel, het recht van de sterkste op de rotondes, op de openbare wegen van Italië gaat het er niet zo strak geregisseerd aan toe als in Nederland. Als fietser moet je daarop letten, vooral omdat er lang niet overal fietspaden zijn (zoals bijvoorbeeld op deze twee routes) en je aangewezen bent op de hobbelige provinciale wegen waar de auto's vlak langs je scheren. Het is wat onsubtiel allemaal. We doen het nu voor als een soort wildwesttafereel, maar dan ben je in ieder geval op je hoede. En je krijgt er veel voor terug. Wellicht ook nieuwe MTB-vrienden, want een stuk fietsen met vrienden is hier een populair tijdverdrijf.

 

Barretjes
Die MTB-vrienden ontmoet je in lokale barretjes. Dat is in Italië een echte hoeksteen van de samenleving, niemand drinkt thuis zijn dagelijkse bakkie. MTB'ers pauzeren er graag voor een espresso met een zoet croissantje erbij. Bestel na 11.00 uur 's morgens geen cappuccino want dan word je glazig aangestaard. Hier haal je ook water en een sandwich voor onderweg. Maak een praatje, vraag naar mooie plekken en routes die niet online te vinden zijn. Zo kom je nog eens ergens. 


De taal
Lang niet alle Italianen spreken Engels, dus is het slim om je een beetje in hun taal te verdiepen. Hier een aantal handige zinnetjes. 

  • Quanti chilometri è questa pista ciclabile? - Hoeveel kilometer is deze route?
  • Sapete se c'è un negozio per biciclette qui vicino? - Weten jullie of er een fietsenmaker in de buurt is?
  • Un mezzo litro di acqua naturale/frizzante per portavia, per favore - Een halve liter plat water/water met bubbeltjes om mee te nemen, alstublieft.