MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mountainbike gestolen op fietsdrager: Tips om het te voorkomen en wat te doen?

 • maandag 10 juni 2024

Het is een nachtmerrie voor elke fietsliefhebber: je mountainbike wordt gestolen terwijl hij op de fietsdrager van je auto zit. Helaas komt dit steeds vaker voor. 

Mountainbike gestolen op fietsdrager: Tips om het te voorkomen en wat te doen?
Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel je nooit volledige garantie hebt tegen diefstal, zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om het risico te verkleinen:

 1. Gebruik een goede fietsendrager: Kies voor een fietsendrager die stevig en moeilijk te demonteren is. Modellen met een geïntegreerd slot zijn bijvoorbeeld veiliger dan de eenvoudigere varianten.
 2. Sloten en beveiliging: Bevestig je mountainbike met een hoogwaardig slot aan de fietsdrager en, indien mogelijk, aan de auto zelf. Kettingsloten en U-sloten zijn meestal betrouwbaarder dan kabelsloten.
 3. Parkeer slim: Probeer je auto op goed verlichte en drukbezochte plaatsen te parkeren. Vermijd afgelegen of slecht verlichte plekken, vooral 's nachts.
 4. Haal de fiets eraf: Als je langere tijd parkeert, bijvoorbeeld bij een hotel of op een parkeerplaats, overweeg dan om je fiets van de drager te halen en binnen op te slaan.
 5. Gebruik een alarm: Er zijn alarmsystemen beschikbaar die je kunt bevestigen aan de fietsdrager of de fiets zelf. Deze maken veel lawaai bij poging tot diefstal, wat dieven kan afschrikken.
 6. Registreer je fiets: Noteer het serienummer van je mountainbike en maak duidelijke foto’s. Registreer je fiets bij een fiets registratiesysteem, zoals het Nederlandse fietsdiefstalregister.
Wat te doen als je mountainbike gestolen is

Als ondanks alle voorzorgsmaatregelen je mountainbike toch gestolen wordt, ga dan direct over tot actie:

 1. Doe aangifte bij de politie: Meld de diefstal zo snel mogelijk bij de politie. Dit is essentieel voor het opsporen van je fiets en voor het indienen van een verzekeringsclaim. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie bij de hand hebt, zoals het serienummer, een beschrijving van de fiets en de omstandigheden van de diefstal.
 2. Meld de diefstal bij je verzekeraar: Neem contact op met je autoverzekering of inboedelverzekering. Sommige polissen dekken diefstal van fietsen, zelfs als ze op een fietsdrager staan. Dien alle vereiste documentatie in, inclusief het politierapport en aankoopbewijzen.
 3. Verspreid het nieuws: Deel details van de diefstal op sociale media en in relevante groepen of forums. Hoe meer mensen een oogje open houden voor je gestolen fiets, hoe groter de kans dat hij wordt teruggevonden.
 4. Check online marktplaatsen: Houd websites zoals Marktplaats en eBay in de gaten. Dieven proberen vaak jouw gestolen fietsen snel te verkopen. Als je je fiets tegenkomt, meld dit dan onmiddellijk bij de politie en geef geen persoonlijke informatie prijs aan de verkoper.
 5. Bezoek lokale fietsenwinkels en kringloopwinkels: Laat ze weten dat je fiets gestolen is en geef een beschrijving. Soms worden gestolen fietsen naar deze plekken gebracht voor snelle verkoop.

Het verliezen van je mountainbike door diefstal is frustrerend, vooral als je fiets voor jou van grote waarde is. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van stevige sloten, het kiezen van veilige parkeerplekken en het registreren van je fiets, kun je het risico op diefstal aanzienlijk verkleinen. Mocht je fiets toch gestolen worden, zorg er dan voor dat je snel en efficiënt handelt door aangifte te doen bij de politie en je verzekeraar, en door actief te zoeken naar je fiets via verschillende kanalen. Zo vergroot je de kans om je geliefde mountainbike terug te krijgen.