MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Lekker losgaan op de MTB doe je met de juiste fiets

  • woensdag 28 juli 2021

Mountainbiken is een sport voor iedereen. Door de week keurig naar het werk, in het weekend crossen door de bossen. Voor veel mensen de ultieme manier om actief te ontspannen. Ook eens proberen? Kies dan eerst een passende fiets. 

Lekker losgaan op de MTB doe je met de juiste fiets

Je staat er raar van te kijken. Naar werknemers die dagelijks braaf naar het werk fietsten of rijden met een keurige Burkely tas of een laptoptas 17 inch over de schouder, maar in het weekend helemaal losgaan. Losgaan? 

 

Inderdaad. Dan wordt namelijk de mountainbike van stal gehaald en weet je niet wat je ziet. Ze rijden kilometers over onverharde paden, door modder en zand en eindigen de dag bezweet en besmeurd, maar totaal voldaan en helemaal blij. Mountainbiken is een sport voor iedereen die houdt van fietsen, van een uitdaging en niet bang is om vies te worden. 

 

Kies een juiste maat fiets

Wie dit aanspreekt zou het prima eens kunnen proberen. Als beginner heb je wel op een aantal zaken te letten om het fietsen op een mountainbike zo comfortabel mogelijk te maken en te houden. Kies in ieder geval voor een juiste maat fiets. De maat van het frame is hierbij belangrijk. Voor vrouwen is dat vaak anders van voor de mannen. Omdat vrouwen in verhouding vaak lange benen en een korter bovenlichaam hebben, is het belangrijk dat het zadel wat dichter bij het stuur staat. Daarom heeft een mountainbike voor dames een wat kortere bovenbuis. 

 

Keuze tussen breed of smal zadel 

Kies ook voor het juiste zadel. Omdat de zitbotjes van vrouwen wat verder uit elkaar staan, is het comfortabeler fietsen met een wat breder zadel. Het stuur is daarentegen voor dames weer wat minder breed en de vering iets lichter afgesteld. De delen waar de pedalen aan vastzitten zijn ook vaak iets korter. Dat voorkomt voor er over het zadel wordt geschoven. Dat is uiterst oncomfortabel. 

 

Hoe behendig ben je al?

Ook de wielmaat is van belang. Met een grotere wielmaat kun je meer snelheid maken, maar daar moet je wel flink voor trappen. Het terrein waarop iemand wil gaat fietsen en de behendigheid en ervaring van de mtb-er spelen ook een rol bij de keuze voor de wielmaat. En dan is er nog een keuze tussen klikpedalen of platformpedalen, waar de fietsschoenen op afgestemd moeten worden. 

 

Maak een proefrit

Dan nog een juiste fietshelm, eventueel handschoenen, een bidon in de houder en geen gewone handtas maar een goede sportieve waterdichte rugzak op je rug en je bent klaar voor vertrek. Al met al is het goed om je over al deze aspecten duidelijk te laten informeren en de juiste maat fiets met de juiste accessoires uit te proberen. Een proefrit is geen overbodige luxe.