MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Is het verstandig om je mountainbike te verzekeren?

 • woensdag 22 november 2023

Mountainbikes zijn doorgaan duurdere fietsen dan normale fietsen met een gemiddelde aanschafprijs van € 2.500. Dit betekent dat je meestal flink wat geld kwijt bent bij diefstal of een ongeluk. Een fietsverzekering bespaart je dan heel wat zorgen. Maar is het altijd verstandig om je mountainbike te verzekeren?

Is het verstandig om je mountainbike te verzekeren?

Wat zijn de voordelen van een mountainbikeverzekering?
Er zijn een aantal voordelen aan het verzekeren van je mountainbike. Zo ben je verzekerd tegen:

 

 • Diefstal. Volgens het CBS werden 77580 fietsen in Nederland gestolen. Ook mountainbikes zijn een doelwit bij dieven, omdat ze veel kunnen opleveren bij verkoop.
 • Val- en stootschade. Tijdens het mountainbiken kan er altijd iets misgaan. Als je valt of tegen een boom aan knalt, dan kan deze beschadigen. De kosten van reparatie of vervanging kunnen dan hoog oplopen.
 • Pechhulp. Als je mountainbike kapot gaat of als je hebt pech, dan zorgt dit voor veel gedoe. Met een pechhulpverzekering krijg je hulp op de plek waar bent. Dit zit overigens niet altijd standaard bij je fietsverzekering.

 

Er zijn ook een enkele nadelen. Je betaalt elke maand de premiekosten voor de fietsverzekering. En het kan zijn dat je niet elke maand op pad gaat met je ATB. Goed om te weten: Heb je al een inboedelverzekering? Dan is je mountainbike mogelijk al (deels) verzekerd tegen diefstal vanuit huis en schuur. Verder valt schade tijdens wedstrijden vaak niet onder je fietsverzekering. Ook extreme mountainbikesporten als downhill racen zijn niet altijd gedekt.

 

Welke fietsverzekering past bij jou?
Er zijn verschillende soorten mountainbikeverzekeringen waar je een keuze uit kunt maken. Ze vallen allemaal onder de fietsverzekering. De meest voorkomende zijn:

 

 • Diefstalverzekering. Deze verzekering dekt alleen diefstal van je mountainbike.
 • Allriskverzekering. Deze verzekering dekt diefstal, val- en stootschade en pechhulp.
 • Ongevallenverzekering. Deze verzekering dekt letselschade als je een ongeluk krijgt.

 

De maandelijkse premies liggen gemiddeld tussen de € 5 en € 15 per maand. Let op dat je bonnen en aankoopbewijzen goed bewaard en foto's maakt van schade aan je fiets.

 

Tips voor het kiezen van een mountainbikeverzekering

 

 • We raden om alle fietsverzekeringen te vergelijken. De premies voor mountainbikes liggen hoger dan voor gewone fietsen, dus vergelijken loont.
 • Overweeg een pechhulpverzekering voor hulp bij pech onderweg.
 • Lees ook de voorwaarden goed door. Zo weet je precies wat er wel en niet verzekerd is. Vaak moet de mountainbike met een ART-goedgekeurd slot vastgemaakt zijn. Controleer ook of accessoires zoals een fietscomputer en zijn meeverzekerd.
 • Kies een verzekering die zowel diefstal als schade dekt. Schade is bij mountainbiken minstens zo belangrijk als diefstal. Veel bieden een cascodekking aan.
 • Bekijk of rechtsbijstand is inbegrepen voor hulp bij schade door een aanrijding.
 • Let op de afschrijving van de accu bij elektrische mountainbikes. Vaak geldt een afschrijving van 0,5-1% per maand.
 • Kies bij voorkeur een verzekering die de volledige nieuwwaarde vergoedt bij total loss in de eerste jaren.

 

Ga je graag op mountainbikeavontuur in het buitenland? Er zijn verzekeringen die wereldwijde dekking bieden. Dit is een goede keuze voor mensen die graag avontuurlijk zijn.