MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Hoe kun je je voorbereiden op je eerste MTB race?

  • donderdag 11 november 2021

Hoewel het eenvoudigweg meedoen en voltooien van je allereerste mountainbikerace een belangrijke prestatie is, kun je met een beetje van de juiste kennis en voorbereiding het beste uit je inspanningen halen. Online motor theorie oefenen doe je immers ook zodat het examen een succes wordt, dus daarom moet je je ook voorbereiden op je eerste MTB race. Het kan overigens slim zijn om nog eens naar je zorgverzekering te kijken voordat je begint aan de race, terwijl een zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten ook handig kan zijn. Hier zijn toptips om je te helpen het meeste uit je eerste kennismaking met mountainbikewedstrijden te halen.

Hoe kun je je voorbereiden op je eerste MTB race?

Onderhoud je fiets

Het laatste wat je wilt, na al dat harde werk, is dat een geknapte kabel, gebroken ketting of ander mechanisch ongeluk je dag beëindigt. Dus, met je favoriete gereedschap in de aanslag, reinig en smeer je fiets grondig, en controleer vervolgens verbruiksartikelen zoals banden, remblokken, kabels en aandrijflijn op slijtage of schade. Controleer alle bouten - vooral rond de remmen en het stuur - en voel of er speling is in alle lagers (wielen, balhoofdstel, koppelingen, BB enz.). Ook bij oefenen gevaarherkenning gratis word je hier mogelijk over geïnformeerd. 

 

Kies een doel

Ga je voor resultaat en zo ja, wat dan precies? Of wil je gewoon de race finishen? Je moet vroeg beslissen om te weten hoe je je moet voorbereiden. En hoewel het de moeite waard is om jezelf uit te dagen, moet je het enige wat je doel moet zijn niet uit het oog verliezen: het moet haalbaar zijn. Als je jezelf vernielt als je probeert een onmogelijk tempo aan te houden of je best doet om alleen maar te kort te schieten, zul je er niet van genieten. Bovendien moet je het doen voor je plezier! 

 

Eet gezond 

Het internet staat vol met trainingsschema's en nog meer voedingsadviezen waarin wordt beschreven wat, wanneer en zelfs hoe je op de meest efficiënte manier kunt eten. Het zou dwaas zijn om het te negeren... hoewel het zoals altijd van vitaal belang is om te zoeken naar gezaghebbende bronnen zoals nationale bestuursorganen en gevestigde fietsbedrijven en de pseudowetenschap eruit te filteren. Je racesucces hangt absoluut af van je voorbereiding, dus denk niet dat je het op magische wijze op de dag kunt opvoeren. Met andere woorden, je moet weken voor de race al beginnen met het gezond eten. 

 

Zoek een vriend

Op de fiets stappen kan moeilijk zijn. Hierbij moet je onder meer denken aan mentaal, fysiek en in termen van het vinden van de tijd, maar voeg de trainingsdruk toe voor een deadline en het kan al helemaal lastig worden om elke keer weer op de mountainbike te stappen. Als je echter een rijdende vriend kunt binnenhalen, kun je elkaars morele steun, elkaars excuses en elkaars concurrentie zijn. Als je goed samenwerkt dus met een gezonde rivaliteit, kun je elkaar naar nieuwe hoogten stuwen. Hierdoor worden jullie beide beter op de mountainbike terwijl het ook nog eens erg gezellig is!