MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Hoe kies je de juiste fiets voor jou?

  • dinsdag 5 september 2023

Fietsen is een van de populairste vervoersmiddelen in Nederland en de laatste jaren zijn er naast omafietsen een heleboel andere modellen bijgekomen. Zoveel zelfs dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke fiets moet jij kiezen en waar moet je op letten als je een fiets gaat kopen? Hieronder lees je hoe je waar je rekening mee moet houden als je zoekt naar een nieuwe fiets

Hoe kies je de juiste fiets voor jou?

De hoeveelheid kilometers die je maakt
Waar je als eerste op moet letten bij het kopen van een nieuwe fiets is de hoeveelheid kilometers die je ermee verwacht te gaan maken. Fiets je heel zelden en vooral in je eigen woonplaats? Dan kan een simpele stadsfiets soms al volstaan. Deze hoeft niet eens altijd versnellingen te hebben. 

 

Een fiets zonder versnellingen heet ook wel een fixed gear of ‘fixie’. Officieel zou er zelfs alleen een terugtraprem op zo’n fiets horen te zitten, maar vaak hebben de fietsen nu handremmen. Het voordeel van zo’n fiets is dat je je ketting er niet zomaar aftrapt. Het nadeel is dat je geen controle hebt over je snelheid en weerstand.

 

Wanneer je veel kilometers verwacht te gaan maken is het juist belangrijk een fiets te vinden die wel beschikt over een grote hoeveelheid versnellingen. Dat zijn bijvoorbeeld trekkingfietsen, racefietsen of mountainbikes. 

 

Naast de versnellingen zijn er ook minder zichtbare zaken waar je op kunt letten. Welke type voorvork heeft de fiets en wat is de maat van het fietswiel? De experts van fietswebsite BIKE24 kunnen je hier altijd mee helpen, want zij zijn zelf ook gek van fietsen en weten alles over deze stalen ros. Op deze website kun je naast een nieuwe fiets ook accessoires, fietsonderdelen, kleding en andere spullen vinden om je fiets helemaal aan te passen aan jouw behoeften.

 

Sport, recreatief of allebei tegelijk?
Als je wilt racen of mountainbiken op je fiets, heb je een fiets nodig die deze activiteiten ondersteunt. Dat betekent soms dat je aparte fietsen moet kopen voor aparte sporten. Als je echter verschillende activiteiten tegelijkertijd wilt doen, is het soms slim om een fiets te kiezen die tussen de verschillende disciplines invalt. Misschien past een racefiets met dikke banden bij je als je zowel wilt mountainbiken als racen. 

 

Aan de andere kant kan een trekkingfiets met een ligstuur ook prima geschikt zijn om snelheid op te maken, maar ook om je dagelijks naar je werk te fietsen. Slimme onderdelen als spatborden of verlichting voor racefietsen kunnen van deze snelle fiets ook een stadsfiets maken. Je hoeft niet altijd een duidelijke keuze te maken.

 

Problemen met je rug
Als je fietst gebruik je de rug veel. Je leest niet voor niets vaak dat wielrenners slechter presteren of zelfs afstappen als de rug niet in orde is. Als je vaak last hebt van lage of hoge rugklachten is het verstandig je fiets op maat te kopen. Daarnaast is ook het hoogteverschil tussen het stuur en je stuurwiel belangrijk. Voor racefietsen kun je bij sommige fietsenmakers een meting doen om de perfecte houding voor op je fiets te vinden.