MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Het belang van de juiste fietssokken tijdens het mountainbiken

  • maandag 18 december 2023

Mountainbiken is een steeds populairder wordende sport en dat is natuurlijk niet voor niets. Los van het feit dat het goed is voor de gezondheid, zorgt het bij de meesten ook voor een adrenalinekick. De routes zijn vaak net even wat uitdagender dan bij het wielrennen en ook de terreinen waarop wordt gereden een stuk robuuster. Het dragen van een goede helm, de juiste kleding en ook schoenen met goede grip zijn dus een absolute must. Toch wordt er vaak nog een belangrijk ding vergeten en dat zijn de juiste sokken. 

Het belang van de juiste fietssokken tijdens het mountainbiken

Net als bij een wandelaar, is het ook bij een mountainbiker belangrijk dat ze de juiste sokken dragen. Daarbij geldt dat er niet alleen moet worden gekeken naar de maat en het materiaal, maar ook naar de weersomstandigheden die op dat moment van toepassing zijn. Zo is het dragen van fietssokken voor lage temperaturen verstandig zodat je voeten goed warm en daarmee ook doorbloed blijven. Omdat er daarnaast nog veel meer belangen zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

 

Comfort en bescherming

Tijdens het mountainbiken word je blootgesteld aan verschillende terreinen en vaak ook weersomstandigheden. Je kunt je wel voorstellen dat je tijdens een rit over rotsachtige paden en ook modderige routes wel baat hebt bij lekkere warme sokken, die je voeten niet alleen beschermen tegen de viezigheid, maar er ook voor zorgen dat ze comfortabel blijven zitten, ook wanneer je net een paar honderd meter door de pure modder bent gefietst. Het kiezen van de juiste sokken die speciaal geschikt zijn voor deze uitdagende sport is dus ontzettend belangrijk. Vooral bij lage temperaturen is het dragen van wollen sokken extra fijn door de warmte die ze constant geven. Deze sokken zijn gemaakt van hoogwaardig wol, wat vaak merino wol is. Dit materiaal zorgt ervoor dat je voeten droog blijven, zelfs wanneer je door een plas water of modder fietst. Daarnaast hebben ze ook een extra dempende werking, waardoor ze ook de schokken die je voeten, knieën en rest van je lichaam te verduren krijgen, voor een deel kunnen opvangen.

 

Voorkom blaren en irritatie

Net als bij het wandelen, kun je ook tijdens het mountainbiken te maken krijgen met blaren.

Een ander belangrijk aspect van de juiste fietssokken is het vermogen om blaren en irritatie te voorkomen. Tijdens het mountainbiken worden je voeten constant blootgesteld aan wrijving en wrijvingswarmte. Goede fietssokken hebben speciale zones die deze wrijving verminderen en de kans op blaren aanzienlijk verkleinen. Vooral omdat deze sokken vaak naadloos zijn, wat voorkomt dat er geen harde of schurende delen zijn, die tegen je huid kunnen schuren en kunnen zorgen voor blaren of irritaties bij langere ritten.

 

Temperatuurregulatie

Temperatuurregulatie is een belangrijke factor bij elke vorm van sport, dus ook tijdens het mountainbiken. Door je voeten op de juiste temperatuur te kunnen houden, zul je merken dat je een stuk prettiger kunt fietsen en je niet afgeleid raakt door wat er in je schoenen gebeurt. Zo kunnen koude voeten zorgen voor minder gevoel, waardoor je prestaties onder druk komen en kunnen warme voeten een branderig gevoel geven, wat natuurlijk ook niet bepaald bevorderlijk is.