MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Gastblog: Veilig op weg deze zomer met fietshouders voor je telefoon - MTBroutes.nl

  • dinsdag 19 april 2022

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we nog vaker op de fiets zullen stappen om erop uit te gaan. En tegenwoordig gaan we de deur haast niet meer uit zonder onze smartphone mee te nemen. Dat doen we niet alleen om aan onze dagelijkse afleidingen zoals e-mail en Whatsapp berichtjes te voldoen. Maar ook omdat steeds meer fietsers hier hun fietsroutes en energieverbruik op bijhouden. Veel mountainbikers zullen bijvoorbeeld hun routes plannen met onze handige MTB app. De smartphone wordt op deze manier steeds meer een integraal onderdeel van de professionele- en recreatieve fietstochten.

Gastblog: Veilig op weg deze zomer met fietshouders voor je telefoon - MTBroutes.nl

Foto via Unsplash door @worldsbetweenlines

 

Om je telefoon handig mee te kunnen nemen heb je een aantal opties. De meest logische keuze is een fietshouder aan je stuur. Je telefoon zit dan veilig opgeborgen maar is nog steeds goed in het zicht en bij de meeste modellen kun je deze zelfs nog bedienen. Een andere optie is een sportarmband waarbij de telefoon zit opgeborgen in een hoes die je met klittenband om je arm bindt. Bij deze sportarmband is het nog steeds makkelijk om snel een blik te werpen op je telefoon om bijvoorbeeld tussendoor je locatie op de route te checken. Echter is het wel minder praktisch dan een houder op je fietsstuur omdat je hierbij je handen nog meer vrij kunt houden.

 

Inmiddels heeft de overheid ook fikse boetes ingevoerd voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het fietsen. In de regelgeving wordt gelukkig wel duidelijk gemaakt dat een fietshouder voor je telefoon als de juiste oplossing wordt aangeraden. Daarmee is de aanschaf van een goede fietshouder niet alleen van praktisch nut maar kan het je ook een financiële tegenvaller besparen.

 

Bij het uitkiezen van een passende telefoonhouder geven wij nog een aantal tips in samenspraak met onze webshop partner Caalman. De product-experts van Caalman bespreken de laatste modellen fietshouders die verkrijgbaar zijn. We beginnen met de fietshouders met een simpele klem die je uit elkaar duwt en die met tegengewicht de telefoon op zijn plaats drukken. Deze houders zijn vaak minder prijzig, maar meer bedoeld voor eenvoudig dagelijks gebruik. Bij mountainbikes zal er veel meer sprake zijn van schokken en trilling aan het fietsstuur, dus wordt de fietshouder veel meer op de proef gesteld. 

 

Foto via Unsplash door @mustachescactus

 

Een alternatief zijn de fietshouders die je telefoon met siliconen banden op hun plek houden en die ook een stukje over de hoeken van je telefoon heen vallen. Deze extra stevigheid gaat ten koste van het gemak in het los- en vastmaken van je telefoon. Voor maaltijdbezorgers is dit bijvoorbeeld wel een belangrijke eis, maar voor fietsers die lange tochten doen is dit minder van belang. Ook zijn er telefoonhouders die je telefoon helemaal omsluiten en daarmee ook waterdichte bescherming kunnen bieden. Deze houder wordt op het fietsstuur of de stang bevestigd en gaat via een ritssluiting helemaal open. De telefoon wordt in de houder geplaatst en is met een transparant scherm nog wel te bedienen, al gaat dit iets minder makkelijk dan als deze uit de houder is. Deze houder geeft wel extra bescherming tegen vuil en water, dus kan een goede optie zijn voor de mountainbike tochten waarbij regen en modder te verwachten zijn.

 

Voor iedere fietser is er voldoende te kiezen op het vlak van telefoonhouders en soms merk je pas tijdens het gebruik in de praktijk wat jij prettig vindt. Een absolute favoriet valt er dus niet aan te wijzen tussen de verschillende modellen, het is maatwerk per fietser!