MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Een gids voor je mountainbikevakantie in Portugal

  • donderdag 2 december 2021

Portugal is een populair vakantieland voor Nederlanders. Dit komt onder meer door de mooie steden in dit land, waaronder Lissabon en Faro. Daarnaast is het ook zeker geschikt voor mountainbikers. Sterker nog, steeds meer fietsers trekken naar het Zuid-Europese land vanwege de mooie trails die je in Portugal af kunt leggen op je mountainbike. Een auto huren via EasyTerra waarin je MTB past is dan ook zeker van belang als je op vakantie gaat naar Portugal zodat je naar een van de onderstaande routes kunt rijden om te kunnen mountainbiken. 

Een gids voor je mountainbikevakantie in Portugal

Zilverkust van Portugal 

De Portugese Zilverkust begint ten zuiden van de stad Aveiro en eindigt aan de kust van Lissabon, in het Sintra/Cascais-gebied, dat zich uitstrekt over meer dan 200 km kust. Voor mountainbiken van een fietstocht in de Zilverkust van Portugal begint in het gebied Alcobaça/Nazaré, net aan de rand van de bergketens Aires en Candeeiros. Hier begin je landinwaarts te rijden over het heuvelachtige gedeelte naar de kust bij Nazaré, beroemd om het grote golfsurfen, en ga dan naar het zuiden langs de kustpaden en kliffen van dit kustgebied. De lagune van Óbidos markeert het einde van de route en het is altijd een geweldig gezicht, met als toppunt de historische stad Óbidos, een juweel van een middeleeuws fort dat zorgvuldig bewaard is gebleven.

 

St. James Path

De Weg van Santiago of St. James Path is voor sommige mountainbikers een religieuze ervaring, maar we durven te stellen dat het voor allemaal een spirituele ervaring is. Het fietsen van de Camino de Santiago, of het nu vanuit Frankrijk, Spanje of Portugal is, is voor veel fietsers een mijlpaal, aangezien de camino zijn sporen in je achterlaat. De Portugese Camino kan het beste worden gereden vanuit Porto (of Lissabon, als je in totaal 15 dagen hebt om te rijden), waar je door het noordwesten van Portugal - de Minho-regio - en Galiza, in Spanje, kunt rijden tot je Santiago de Compostella. Het beste mountainbikepad vanuit Porto is het centrale pad, dat ongeveer 30 km landinwaarts naar het noorden gaat, door landelijk en bebost land en paden tot aan de kustplaatsen Redondela en Pontevedra, al in Spanje. 

 

Lissabon

De hoofdstad van Portugal, Lissabon, is een prachtige stad met meer dan 2,7 miljoen inwoners en daarmee de 11e meest bevolkte stad van Europa. Ondanks de perfecte mix van stad en strand, staat Lissabon ook bekend om hun rijke cultuur, hun lokale eten, hun prachtige gebouwen en het bruisende nachtleven. Het kasteel van Sao Jorge, de Bairro Alto en de Terreiro de Paço zijn slechts enkele bezienswaardigheden in de Portugese hoofdstad. Maar wat mountainbiken betreft, de beste gebieden om te fietsen zijn buiten Lissabon, in de Sintra Sierra, ten noorden van Lissabon en in de buurt van Cascais, of de Arrábida Sierra. Beide zijn natuurparken en bieden geweldige uitzichtpunten en schitterende fietspaden. Sintra is beroemd om zijn Moorse ruïnes, het kasteel van Pena, Quinta da Regaleira en zijn luxueuze vegetatie en Arrabida staat bekend om zijn schilderachtige dorpjes, de wijngaarden, uitzicht over het schiereiland Tróia en kristalheldere waterstranden zoals Portinho da Arrábida